Sport 2021. július 25. 18:00

Tokiói olimpia – július 25., vasárnap

Tokiói olimpia – július 25., vasárnap
Vasárnap újabb éremmel gyarapodott a magyar küldöttség gyűjteménye, Siklósi Gergely élete első olimpiáján a férfi párbajtőrözők között ezüstérmet szerzett. A 400 méter vegyes címvédője, Hosszú Katinka az ötödik helyen ért célba a szám döntőjében, rajta kívül még egy magyar volt érintett ebben a fináléban, Mihályvári-Farkas Viktória a hatodik helyen ért célba. Verrasztó Dávid éppen csak lemaradt a dobogóról, 400 vegyesen a negyedik lett. Rajtuk kívül még olimpiai pontszerző helyen végzett saját sportágában Péni István (légpuska, ötödik hely) és Pupp Réka (cselgáncs, ötödik hely).

Borítókép: Euronews

Kronológiai sorrendben haladva először Major Veronika lépett lőállásba a női légpisztolyosok versenyében vasárnap. A 24 éves keszthelyi sportoló 566 körrel fejezte be az alapversenyt, így végül a 34. helyen végzett –
írta az Origo.

Ezzel párhuzamosan jött az örömhír, hogy Kreiss Fanni bravúrral a 16 közé jutott női tőrben. Ugyanitt kiesett viszont a másik két magyar versenyző, Kondricz Kata és Pásztor Flóra is. Kreiss a következő körben, a legjobb 16 között egy orosz rivális ellen esett ki a küzdelmekből.

A pást mellett az uszodában is beindult az élet magyar idő szerint kora hajnalban.A 400 méter vegyesen címvédő Hosszú Katinkának ezúttal azonban be kellett érnie az ötödik hellyel a döntőben, a 17 éves Mihályvári-Farkas Viktória ugyanebben a számban hatodik lett. A férfi 400 méter vegyesen Verrasztó Dávid jó úszással negyedik volt, tényleg csak centimétereken múlott, hogy nem lett meg a dobogó a rutinos úszónak.

Hosszú Katinka már a következő számára koncentrál az olimpián
FORRÁS: XINHUA VIA AFP/XINHUA NEWS AGENCY.ALL RIGHTS RESERVED/DING XU
Ha már úszás, magyar idő szerint kicsivel dél után kezdődtek az úszás selejtezők, amelyeken a férfi 4x100 méteres gyorsváltó hatodik idővel került fináléba (Milák, Bohus, Szabó és Németh kvartett), míg Késely Ajna 10. lett 400 méter gyorson, és lemaradt a döntőről. Németh Nándor még a 200 méteres hátúszásban is érintett volt, a 12. helyen kvalifikálta magát a középdöntőbe.

A nap legjobb hírét Siklósi Gergely szállította.A mindössze 23 éves párbajtőröző élete első olimpiáján rendkívül magabiztos vívást bemutatva jutott a döntőbe. A fináléban aztán a francia Romain Cannone 15-10-re verte magyar vetélytársát, aki így egy újabb érmet, egy ezüstöt szerzett saját maga és a magyar küldöttség részére.

Vasárnap még két olimpiai pontszerző helynek is örülhettünk a légpuskás Péni Istvánnak és a cselgáncsozó Pupp Rékának köszönhetően. Előbbi hetedikként jutott a fináléba, és még két helyet tudott javítani az utolsó lövéséig. Pupp rögtön egy óriási bravúrral, a címvédő Kelmendit verve jutott nyolcaddöntőbe a cselgáncsozók 52 kilogrammos súlycsoportjában. A magyar versenyző később még egy meccset vett sikerrel, majd a negyeddöntőben kikapott, így a vigaszágra került, ahol dél-koreai ellenfelét legyőzve a bronzéremért léphetett tatamira, amelyet olasz riválisa ellen nagy küzdelemben elveszített.

A jó híreknek ezzel még nem volt vége a hét utolsó napján, a tornász Kovács Zsófia a selejtezőből bejutott a jövő csütörtöki (július 29.), 24-es egyéni összetett döntőjébe. Mellette pedig az evezős Pétervári-Molnár Bendegúz a hétfőről előrehozott negyeddöntő futamában második volt, így készülhet a szerdai elődöntőre.

Két csapatsportban, a férfi vízilabdában és a női kézilabdában minimális vereséggel kezdtek a magyarok. A pólósok 10-9-re kaptak ki a görögöktől, míg a kézisek nagy küzdelemben 30-29-re a franciáktól.

A teniszező Fucsovics Márton vállsérülés miatt visszalépett a lengyel Hubert Hurkacz elleni első fordulós mérkőzésétől.Nehéz szívvel, külső-belső fájdalmakkal, de idő előtt búcsút kell, hogy intsek életem első olimpiájának, amelyen résztvevőként ott lehettem. Egy vállsérüléssel vágtam neki az útnak, bíztam benne, hogy a kezdésre tökéletes állapotban leszek"- írta közösségi oldalán a 29 esztendős nyíregyházi játékos.

Kovács Zsófia kiválóan versenyezve jutott a döntőbe
FORRÁS: AFP/MARTIN BUREAU


A nemzetközi mezőnyben a vasárnap egyik legnagyobb meglepetését az amerikai férfi kosárlabdacsapat szállította, amelyik első mérkőzésén rögtön vereséggel kezdett.A Team USA a franciáktól kapott ki szoros végjátékban 83-76-ra.

A nap különleges hírét a japán Abe testvérpárnak köszönhettük, akiknek a nyakába került mindkét aranyérem a cselgáncstorna vasárnapi versenynapján. Női 52 kilogrammban a 21 éves Abe Uta két világbajnoki címe mellett immár olimpiai aranyérmesnek is mondhatja magát, míg 23 esztendős bátyja, Hifumi a 66 kilósoknál nem talált legyőzőre.

 

Kövessen minket a Facebookon is!