Sport 2021. július 28. 19:00

Tokiói olimpia – július 28., szerda

Tokiói olimpia – július 28., szerda
A XXXII. nyári olimpiai játékok szerdai programjának elején már aranyérmet ünnepelhetett a magyar küldöttség. Milák Kristóf a többieknek esélyt sem adva, olimpiai rekorddal nyerte a férfi 200 méter pillangóúszás döntőjét. Ugyanebben a futamban Kenderesi Tamás az előkelő negyedik helyet szerezte meg. A medencén kívül a tatamin és a páston is remekeltek sportolóink. A Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás, Gémesi Csanád összeállítású kardcsapat zseniális vívással verte Németország legjobbjait a bronzmeccsen, míg Tóth Krisztián a vigaszágon harcolva lett harmadik a cselgáncsozók 90 kg-os mezőnyében.

Borítókép: Bronzérmet szerzett a férfi kardcsapat.
Fotó: MTI – Illyés Tibor


Időrendben haladva kora hajnalban a mindössze 21 éves klasszis, Milák Kristóf hihetetlen pillangóúszásán ámulhatott a világ, és leginkább azon, ahogy a magyar versenyző kenterbe veri a komplett mezőnyt és olimpiai rekorddal könnyedén nyerte a 200 méteres távot.


Fotó: 
Jonathan Nackstrand AFP

Tette mindezt úgy, hogy a döntő előtt elszakadt az úszónadrágja, így pár perccel a finálé előtt cserélnie kellett, ami elmondása szerint fejben kizökkentette.Mindenesetre ezt laikusként senki sem vehette észre, Milák után a második helyezett Honda Tomoru 2,48 másodperccel a fiatal magyar után csapott a célba – írta a mai nap eseményeiről az Origo sportrovata.

Milák mellett még Kenderesi Tamásnak is drukkolhattunk ebben a számban. A korábban ifjúsági olimpiai bajnoki címet szerzett versenyző mindössze hét századdal maradt le a dobogóról és lett negyedik 200 méteren.Ugyanezen a távon, csak női vegyes számban Hosszú Katinka címvédőként állhatott a rajtkőre, és végül hetedik helyen csapott célba a fináléban.

A hajnali döntők után magyar idő szerint ebéd után következtek az előfutamok és középdöntők az uszodában, és újból hazai sikereknek örülhettünk. Németh Nándor hatalmasat úszva, új országos csúccsal a hetedik legjobb idővel jutott be a 100 méteres gyorsúszás csütörtök hajnali döntőjébe.

Női 200 méter pillangóban a 2019-es világbajnok Kapás Boglárka óriási csatában az utolsó métereken a saját futamában a harmadik helyről feljött a másodikra, összességében pedig a harmadik legjobb idővel jutott a szám döntőjébe.Továbbra is 200 méternél maradva, ezen a távon a férfiak között Telegdy Ádám a 14. idővel került a hátúszás elődöntőjébe, míga 35 évesen is hihetetlenül versenyző Cseh László a 10. legjobb idővel kvalifikálta magát a 200 méter vegyes elődöntőjébe.Női 4*200 méteres gyorsváltónk pedig a Jakabos Zsuzsanna, Veres Laura, Verrasztó Evelyn, Késely Ajna négyesnek köszönhetően a nyolcadik idővel került a szám fináléjába.

A medencénél maradva, de sportágat váltvaa női vízilabda-válogatott az egész világot, de leginkább az olimpiai játékokon 13 éve veretlen USA csapatát meglepve, 10-9-re legyőzte a címvédőtúgy, hogy a mérkőzés végén fordították meg Bíró Attila tanítványai az eredményt. A mieink így a B csoportban két mérkőzés után 1-1 döntetlennel és győzelemmel állnak.

A medencéket elhagyva, de még mindig a víznél maradva a vitorlázók között, a finndingi számban Berecz Zsombor a harmadik futamban kilencedik, a következőben pedig negyedik lett, ezzel négy futam után összesítésben továbbra is a második helyen áll.


Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

Nemcsak a vízben, hanem a tatamin és a páston is parádéztak a sportolóink szerdán.Előbbin a férfiak 90 kg-os mezőnyében indult Tóth Krisztiánnak szurkolhattunk, aki a vigaszágra kerülve rögtön összekerült a 2019-es világbajnok, 2021-es World Masters-győztes Noël van't Endettel.A magyar sportoló egy válldobással sikeresen vette ezt az akadályt, így jöhetett a bronzmeccs az Európa-bajnoki bronzérmes orosz Mihail Igolnyikov ellen. A végletekig kiélezett meccsen nem volt pont a négyperces alapidőben, így jöhetett a ráadás a golden score-ig, azaz az aranypontig.

Tóth két intéssel vágott neki a „hosszabbításnak", azonban nem kellett sokat aggódni egy esetleges harmadik intés, és így a mérkőzés vége miatt, merta 27 éves judoka újra bemutatott egy sikeres válldobást, ezzel megnyerve az összecsapást és megszerezve a magyar küldöttség 496. érmét a nyári ötkarikás játékokon.


A tatami mellett párhuzamosan a páston is egy bronzmeccsen voltak érdekeltek a magyarok, egészen konkrétan a férfi kardcsapat révén. Azonban mielőtt a Németország elleni asszóra sor került, a Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás, Gémesi Csanád összetételű együttes a negyeddöntőben simán, 45-36-ra legyőzte az Amerikai Egyesült Államokat, majd a legjobb négy között Olaszország ellen remekül helyt állva sajnos nem jött össze a siker - 45-43-as vereséget szenvedtünk.

A harmadik helyért folytatott ütközetben az addig fantasztikusan vívó Decsi helyén Gémesi is lehetőséget kapott, aki élt is ezzel. Három asszóját összesítésben négy tusos pluszban zárta, így Szilágyi és Szatmári mellett ő is hozzájárult ahhoz, hogy a háromszoros olimpiai bajnok klasszisunk 40-26-nál kezdhesse meg a Max Hartung elleni utolsó asszónkat.

Ezt ugyan a vártnál nehezebben fejezte be a magyar legenda, de végül minden rutinját és mentális erejét összeszedve sikerült bevinnie a győztes tust.A magyar kardcsapat 45-40-re megnyerte a bronzmeccset, aminek köszönhetően 25 év után állhatott fel ismét a dobogóra.

Kövessen minket a Facebookon is!