Sport 2021. augusztus 4. 13:55

Olimpiai ezüstérmes Lőrincz Viktor!

Olimpiai ezüstérmes Lőrincz Viktor!
A világbajnoki második, Eb-győztes kötöttfogású birkózó, Lőrincz Viktor ezüstérmet nyert a tokiói olimpia 87 kilogrammos birkózóversenyében, mivel a döntőben 5:1-re kikapott a vb- és háromszoros Eb-győztes ukrán Zsan Belenjuktól.

Borítókép: Tom Pennington – Getty Images

ELSŐ MENET

Lőrincz mozgott a szőnyeg közepén, terelgette körbe-körbe Belenjukot, aktívabban birkózott, és ezt a bírók is észrevették: előbb figyelmeztették az ukránt, majd passzvitásért pontot kapott a magyar, aki a földről akciózhatott. Nem tudott azonban élni a helyzettel, a kétszeres világbajnok gyorsan felpattant: 1–0-ás magyar előnnyel zárult  a felvonás.


Fotó: Magyar Nemzet Mirkó István

MÁSODIK MENET

Nagyobb  iramban kezdődött a második három perc, Lőrinczet küldték le ('1–1). Belenjuk nem hibázott, kétszer is megpörgette a magyart (5–1). ismét figyelmeztették az ukránt, mozogjon aktívabban, pont viszont ezért nem járt.

A DÖNTŐ ELŐTT

Lőrincz Tamás 
hétfőn olimpiai bajnoki címmel zárta a pályafutását – a kötöttfogású 77 kilogrammosok között. Lőrincz Viktor döntőbe jutásával valóra vált a testvérek álma: korábban már szereztek ugyanazon a világbajnokságon, Európa-bajnokságon és Európai Játékokon is érmet, csak az olimpia hiányzott a „közös sorból”... Mindez egyébként már önmagában is kuriózum: egyéni versenyszámban még sohasem volt példa arra, hogy egy magyar testvérpár tagjai dobogóra álljanak ugyanazon az olimpián.

– Tamás sikeréből Viktor is erőt merített, talán jobb formában birkózott, mint a nur-szultani világbajnokságon, amelyen a második helyen zárt. Megfontolt és okos volt. Belenjukot még soha nem győzte le, azt hiszem, eljött az ideje! – nyilatkozta a Magyar Birkózószövetség szakmai igazgatója, a kétszeres kötöttfogású világbajnok Bácsi Péter a szervezet hírlevelében.

Lőrincz Viktor ellenfele a döntőben a súlycsoport klasszisa, a ruandai apától és ukrán anyától már Kijevben született, 30 éves olimpiai ezüstérmes, kétszeres világbajnok és háromszoros Európa-bajnok Zsan Belenjuk lesz. Kétszer találkoztak egymással, mindahányszor az ukrán nyert: a 2015-ös és a 2019-es világbajnokságon. Legutóbb, Nur-Szultanban épp a döntőben szenvedett 2:1-es vereséget – passzivitási pontok döntöttek a két sportoló között.

A kötöttfogású birkózóválogatott szövetségi kapitánya, Módos Péter a Nemzeti Sport Online-nak elmondta, hatalmas lelki pluszt kapott Viktor, hiszen a testvére olimpiai bajnok lett, ráadásul a negyeddöntőben mondhatni, simán legyőzte azt a német Denis Kudlát, aki ellen elcsalták a bronzmeccsét a 2016-os Rio de Janeiró-i játékokon.

– Szerintem meglepheti Belenjukot – így a 2012-es londoni olimpián 55 kilogrammban bronzérmes szakember. – Biztos vagyok abban, Viktor mindent elkövet majd, hogy aranyérem kerüljön a nyakába. Megfelelő taktikát kell választanunk, tudjuk, hogy az ukrán főként a stratégiára épít, mindig épp annyit nyújt a szőnyegen, amennyi elég a sikerhez. Egy-egy akciója van, de azokat általában megcsinálja. Rendkívül nehéz, de nem lehetetlen feladat előtt állunk! – írta a nemzetisport.hu.
   

Kövessen minket a Facebookon is!