Gátér 2021. november 6. 14:00

Tovább bővült Gátéron a csapadékvíz-hálózat kiépítése

Tovább bővült Gátéron a csapadékvíz-hálózat kiépítése
Pályázatot nyújtott be Gátér Község Önkormányzata a TOP-2.1.3-16-BK1 – Települési környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztések című felhívásra. A mintegy 40,07 millió forintos, vissza nem térítendő Európai Uniós forrás keretében a településen a csapadékvíz-hálózat részbeni fejlesztése, kiépítése történt meg. A projekt célja a káros vízelöntések megakadályozása, ugyanakkor szükség esetén víz-helybentartás lehetősége volt.



Gátér belvízzel veszélyeztetett település, ahol mindig voltak vízállásos területek. A lehullott csapadék ugyanis – részben a talajszerkezet miatt – nehezen tud elszivárogni. A település már túl van egy 50 millió forint értékű TOP-os pályázat kivitelezésén, ami a csapadékvíz-elvezető hálózat rekonstrukciójának első üteme volt. A most elnyert összeggel az első ütemből kimaradt utcarészeken is megvalósult az elvezető hálózat rekonstrukciója, így Gátér területének nagy részén megújult a csapadékvíz-elvezetés.



A beruházás a Petőfi utca 2. szakaszán, a Dózsa utca egy szakaszán és a Bajcsy-Zsilinszky utcai park mentén valósult meg. A megfelelő hatásfok érdekében az eredeti árkok rekonstrukciója, ahol szükséges volt, ott burkolása történhetett meg, a kapubejárók alatti átereszeket pedig nagyobbra cserélték. A projektnek köszönhetően a jövőben az érintett területeken, a vonzáskörzetekben élhetőbb környezeti feltételek és a beépített intézmények, épületek, családi házak, infrastruktúra, valamint a lakosság és a fiatalok letelepedési, megtartó képessége növelhető. Mindezek mellett a fejlesztés eredményeként a problémás (belvízvédelmi készültséggel, havaria helyzettel érintett) helyek megszűnnek, a csatornahálózat összefüggő hálózatot alkot és képes lesz a település egészének vízelvezetését ellátni.

       

Kövessen minket a Facebookon is!