Szabó József 2022. január 3. 08:00

A Bankfaluban is sokat segíthetnek a lakók az utak jó állapotának fenntartásában

A Bankfaluban is sokat segíthetnek a lakók az utak jó állapotának fenntartásában
Az óév utolsó heteiben útjavításokat végzett a Bankfaluban az önkormányzat. Szabó József képviselő arra kéri a térségben élőket, építkezőket, hogy a saját eszközeikkel járuljanak hozzá egy kielégítő állapot minél további fenntartásához. A körzet önkormányzati képviselőjével a tervekről és az együttműködés színtereiről beszélgettünk.

Borítókép és további fotók: Fantoly Márton
 

– Kiskunfélegyháza Bankfalu városrészében lankadatlan az építkezési kedv. Nagyon sok új lakóház épült az elmúlt években, és épül folyamatosan. Milyen kihívásokat ró ez az örvendetes jelenség az önkormányzatra?

– A közműveket az önkormányzat már a korábbi években kiépíttette, az úthálózat fejlesztése kisebb lépésekben ugyan, de folyamatos. A közelmúltban újult meg a Kiskun utca teljes hosszában, ősszel pedig a Béla király utca hiányzó szakasza és a Templomhalom utcából egy további rész épült meg. A városvezetés kifejezett szándéka, hogy néhány év alatt valamennyi utca szilárd burkolatot kapjon Félegyházán. Egy újonnan beépülő településrész úthálózatának kiépítése során általánosan elfogadott, hogy az útburkolat az építkezések zömének befejezése után épül meg. Ennek oka, hogy az építésekkel járó fokozott terhelés: kamionok, beton mixerek, autódaruk közlekedése olyan mértékben terhelné az utat, ami annak korai elhasználódásához vezetne.



Gondolnunk kell azonban a már beköltözött új lakókra és az építési forgalom zavartalanságára is. Ezért a leginkább beépülő utak darált-osztályozott törmelékkel való útjavítását elvégeztük az elmúlt években, ami viszont a fokozott építési forgalom miatt a csapadékos időben már nem állta a terhelést. Decemberben ezeket, valamint további útszakaszokat útépítésre alkalmas anyaggal megterítettük, elegyengettük, zavartalan közlekedésre alkalmassá tettük.

– Mit tehetnek a lakosok annak érdekében, hogy minél tovább élvezhessék a javított utak nyújtotta előnyöket?

– Arra kérjük a tisztelt építkezőket, hogy a javított utak megóvása érdekében a nagy terhelésű tehergépjárművekkel végzett fuvarozásokat lehetőség szerint száraz időjárási körülmények idejére szervezzék. Amennyiben mégis elkerülhetetlen a csapadékos időben való szállítás és a javított útpálya sérül, úgy annak állapotát egyengetéssel és a mélyedések megfelelő anyaggal (tiszta, szeméttől, földtől, szervesanyagtól mentes apró szemcseméretű törmelék, zúzottkő esetleg sóder) történő feltöltésével szíveskedjenek helyreállítani saját maguk és szomszédjaik érdekében!



– Általános probléma az utak felázása is.

– Ennek a helyzetnek a rendezése érdekében tavasszal átfogóan megvizsgáljuk a városrész útjait abból a szempontból, hogy a lehető legtöbb szikkasztó árok kialakításával egy hatékony vízelvezetés feltételeit teremtsük meg.

A kijelölt helyeken szikkasztó árkokat mélyítünk, amelyek önkormányzati tulajdonú területen az út részét képezik. Ezek későbbi megváltoztatása kizárólag az önkormányzat írásos hozzájárulásával, a szabályok betartásával lesz lehetséges, beleértve új kapubejárók nyitását is. Minden lakótelek előtt szükséges a szikkasztó árok! A teljes szélességű térkövezés, vagy zúzottkövezés nem lehetséges! Arra kérjük a lakókat, hogy az utcai burkolatépítési munkák megkezdése előtt a polgármesteri hivatalban szíveskedjenek tájékozódni az érvényes műszaki előírásokról!

Kövessen minket a Facebookon is!