Közélet 2014. február 5. 17:53

Bővül a helyi értéktár

Képgaléria
Bővül a helyi értéktár
A Kiskunfélegyházi Értéktár Bizottság február 5-i ülésén 22 díszpolgárhoz, 10 sportolóhoz, sporttevékenységhez kötődő tevékenységet, alkotói munkát tartott érdemesnek arra, hogy a helyi értékek között szerepeltessék és gondozzák. Emellett a Kiskunfélegyházi Keringő és a Kiskunfélegyházi Simafejű Keringő galambok is a védett értékeink közé kerülhetnek, amennyiben a bizottság előterjesztését a februári ülésén elfogadja a képviselő-testület.

A bizottság ülésén megvitatták a Városalapítók napi programokat, melynek keretében sor kerül a hungarikumok, illetve a helyi értékek bemutatására is a hazai és külföldi látogatók körében. A május 24-i rendezvénynek a Kiskun Múzeum lesz a fő helyszíne, ahol előadás, filmvetítés, kiállítás, kézművesek bemutatkozása és táncház várja az érdeklődőket.

A bizottság  döntött arról is, hogy a város iskoláiban, a diákok körében ismertetik, népszerűsítik a helyi értékek feltárásának, őrzésének fontosságát. A közeljövőben versenyt írnak ki az általános iskolák 6-7. osztályos és a középiskolák 9-10. osztályos tanulói számára. A jelentkezők feladata az lesz, hogy figyelemfelkeltően mutassanak be egy-egy helyi értéket. Műfaji megkötés nem lesz. Számítanak többek között videókra, fotókra, plakátokra, dramatikus feldolgozásra. De bármilyen egyéb megoldást szívesen fogadnak. A legjobb közösségek teljesítményét kirándulással jutalmazzák, amelynek során lehetőség nyílik az osztályoknak egy-egy hungarikum megtekintésére is.

A helyi értéktár gondozói azt is megfogalmazták, hogy továbbra is várják a város lakóinak javaslatait. Jelölni lehet építészeti értéket, irodalmi-, képzőművészeti alkotásokat, kiemelkedő sportolói, közösségi teljesítményeket, ipari-, kézműves termékeket. Az ajánlásokat a Kiskun Múzeum fogadja.

 

H. S.

 

Kövessen minket a Facebookon is!