Közélet 2014. február 5. 19:03

Program a romák felzárkóztatásáért

Képgaléria
Program a romák felzárkóztatásáért
Több mint 150 millió forintos fejlesztési program veszi kezdetét idén tavasszal az Alpári út 1. szám alatti épületek felújításával és környezetük rendezésével. Egy nyertes önkormányzati pályázatnak köszönhetően a beruházás a jövő év végén fejeződik be. A program fő célja, hogy a társadalmi előítélettel és munkaerő-piaci megkülönböztetéssel küzdő romák befogadását, foglalkoztatási lehetőségeik megteremtését és a szolgáltatásokhoz való hozzáférését segítse elő – mondta el Kapus Krisztián polgármester a február 5-i programindító rendezvényen.

A  volt Bankfalui Általános Iskola tornaterme zsúfolásig telt a programban érintettekkel. A rendezvény - a tiszaalpári Tiszavirág együttes közreműködésével - a  cigány himnusszal kezdődött. Ezt követően a polgármester és dr. Endre Szabolcs jegyző ismertették az építkezés és a programok kiteljesedésének menetrendjét. Elmondták, hogy az épületeket és a környezetet felújítják. Oktatási és kulturális események szervezésére alkalmas közösségi helyeket alakítanak ki, lesz fürdőhelyiség és mosókonyha, továbbá szolgáltató centrum, ahol az itt élők elintézhetik ügyes-bajos dolgaikat. Nem hiányzik majd az ingyenes internetes hozzáférés sem, és szerveznek oktatási-, kulturális programokat is. Mindemellett felszámolják az épületek mögötti szeméttelepet, ahonnan  400 köbméter illegálisan lerakott hulladékot kell elszállítani. A megtisztított területet felparcellázzák és művelésbe adják az ott élőknek. 

Ajtai Tibor, a Bács-Kiskun Megyei Roma Önkormányzat elnöke köszönetet mondott azért, hogy a programban szerepel a városrész rendőri felügyeletének erősítése. Fontosnak tartotta ezt azért is, mert az oktatási, munkalehetőségeket segítő program mellet szükség van a kábítószer-kereskedelem visszaszorítására, a bűnmegelőzésre.  

 

H. S.

 

Kövessen minket a Facebookon is!