Pálmonostora 2022. szeptember 1. 18:00

Ősszel a Péteri-tónál

Ősszel a Péteri-tónál
Ősszel a Péteri-tónál elnevezésű túralehetőséget kínálnak a kikapcsolódni vágyóknak szeptember 3-án 9 órai kezdettel. Molnár László túravezető segédletével megismerhetjük a Péteri-tó jellegzetes sziki növénytársulásait, a lápi madarak élőkörnyezetét, de érdekes információkkal gazdagodhatunk a sziki madarak élőhelyéről is.

A Péteri-tó természetes szikes tó, melyből három egységből álló halastórendszert alakítottak ki a homoki ligeterdős, szikes pusztai környezetben. A tavak vízutánpótlását nemcsak a lehulló csapadék, hanem a Dong-ér csatorna is biztosítja. Ma már egyik tó sem működik halastóként. A tóparti nagy kiterjedésű nádasokban gazdag madárvilág talált otthonra. Mintegy 200 madárfaj fordul itt elő. A nádasok vízimadarak, a tószegélyi szikesek a sziki madarak élőhelyei. Sok nádi énekesmadár mellett gyakori fészkelő a feketenyakú- és búbos vöcsök. A gémfajok közül a legritkább az üstökösgém, amely rendszerint a bakcsóval, kiskócsaggal, szürke gémmel közösen, telepesen fészkel. A terület elsősorban gazdag madárvilága miatt áll természetvédelmi oltalom alatt – olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park honlapján.

A körülbelül három és fél kilométeres sétaútvonal 2-4 óra alatt teljesíthető. Aki kedvet kap a kiránduláshoz, a 9 órakor Pálmonostor külterületén levő E5.főút 127 km-táblájánál lévő KNPI épületnél csatlakozhat a csapathoz.
 
A kirándulás díja felnőttek részére 1500 forint, a gyerekek, diákok, MTSZ és MME tagok pedig 1000 forintos áron vehetnek részt rajta. Lehetőség van családi jegy igénylésére is 4000 forintért, ami két felnőtt és maximum öt gyermek részvételére jogosít.

Jelentkezni, az alábbi honlap címen lehet szeptember 2-ig, 12 óráig bezárólag. A szervezők 30 főre maximalizálják a részvételt.

https://www.knp.hu/hu/programok/osszel-a-peteri-tonal-406?fbclid=IwAR2r1IZUpsg6SoRNM6hlplr5qt_Fzo4QGy0XWEvveabuDwQ4kB9Fyq36tP8

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!