Pálmonostora 2024. augusztus 25. 12:00

Büszkén mutatták be traktoraikat a pálmonostori gazdák

Képgaléria
Büszkén mutatták be traktoraikat a pálmonostori gazdák
Mintegy hetven traktor látványos felvonulásával kezdődött szombaton reggel a pálmonostori falunap. A község egyik legnépszerűbb eseményét idén első alkalommal a traktorosok ügyességi versenye is színesítette.

A pálmonostori családok zömében mezőgazdasággal foglalkoznak, szinte minden háznál van egy vagy akár több traktor. A munkagépek a falunap idejére pihenőt kaptak, gazdáik megtakarították, feldíszítették a járműveket, amivel aztán büszkén járták végig a falu utcáit. A pálmonostori felvonulásához a környékbeli települések gazdái is csatlakoztak, így érkeztek Kiskunfélegyházáról, Csengeléről, Pusztaszerről és Petőfiszállásról is. A felvonultatott traktorok között a legmodernebbtől a matuzsálem korúig mindenfélét láthattak az érdeklődők. A járművezetők többsége a fiatalabb korosztályból tevődött ki és akadtak hölgyek is.  

Cseszkó László polgármester elmondta, a traktoros gazdák részéről merült fel az igény, hogy versenyt is szervezzenek. Régóta szerették volna ugyanis bemutatni, hogy mi mindenre képesek ezekkel a hatalmas gépekkel. Ezt az igényt idén tudták teljesíteni, sikerült ugyanis egy olyan szervezőcsapatot összeállítani, akik tapasztalt versenyzők, így jól tudják, hogyan zajlik egy ilyen traktoros megmérettetés. A versenyre 28 traktoros nevezett be, ők több kategóriában és versenyszámban mérték össze tudásukat. Volt ügyességi, gyorsulási és erőhúzó feladat. 

A délutáni programok a Katona József Közösségi Színtér udvarán zajlottak, ahol szórakoztató programok, táncbemutatók és koncertek várták a helyieket. Az önkormányzat idén is mindenkinek vacsorával kedveskedett.  

Női traktoros

Besze Zsófia volt a traktoros verseny egyetlen női indulója. A huszonegy éves pálmonostorai lány azonban nem ijedt meg a sok férfi között, hiszen már nem először vett részt ilyen versenyen. Zsófia egészen kicsi kora óta vezet traktort. Mint mondta, mióta eléri lábával a pedálokat próbálgatta a traktorozást családi gazdaságukban. Elmesélte, hogy családja mezőgazdasággal foglalkozik, ebbe nőtt fel, számára teljesen természetes volt, hogy a traktorvezetést is megtanulja. A traktorral szinte mindent meg tud csinálni: tárcsázni, kaszálni, rendsodrózni, bálázni és bálát hordani. Miután a jogosítványt is megszerezte, traktoros találkozókra és versenyekre is jár. Az ügyességi feladatokat kedveli a legjobban, több dobogós helyezéssel is büszkélkedhet. 

Zsófiáról azt is megtudta a vármegyei hírportál, hogy az érettségi után erdésztechnikusnak tanult, szeptembertől kerületvezető erdészként dolgozik a Kefag Zrt. kiskunfélegyházi kerületében. 
                              

Kövessen minket a Facebookon is!