Gátér 2022. szeptember 30. 12:00

Lezárult beruházásokat ünnepeltek Gátéron

Lezárult beruházásokat ünnepeltek Gátéron
A Magyar Falu Program, valamint a TOP-2.1.3 (csapadékvíz-elvezetés) támogatásokból megvalósult beruházások átadó ünnepségét tartották meg Gátéron szeptember 29-én, csütörtökön.



Az ünnepség kezdetén – Katona Konrád bevezető verse után – Jánosiné Gyermán Erzsébet polgármester köszöntötte a megjelenteket: Lezsák Sándor országgyűlési képviselőt, Szász János és Cseszkó László polgármestereket, dr. Toldi Zsolt és dr. Torma Andrea jegyzőket, Gregus Péter projektmenedzsert, a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség képviselőjét, valamint a képviselőtestület tagjait és valamennyi vendéget.



Beszédében ismertette, hogy a Magyar Falu Program keretében, nyertes pályázatok eredményeként, Gátér több mint 67 millió forintot fordíthatott a község fejlesztésére. Ennek keretében a faluházra és a községházára napelemet szereltek és klímafűtésre váltottak, korszerűsítették a villamoshálózatot, temetőt térköveztek, óvodai játszóudvart fejlesztettek, közterület-karbantartó gépeket vásároltak, lefedték a faluház teraszát, rendezték az udvarát és melléképületeit, felújították a községház belső tereit, továbbá 410 méter járda felújítása is megtörtént idén a Petőfi utcában. A polgármester beszélt a kihívásokról is, amiket most élünk, de úgy véli, hogy ezek az ünnepek örömet tudnak okozni sokunknak.

– Találnunk kell olyan apró örömöket, amelyekbe bele tudunk kapaszkodni, amelyekből erőt tudunk meríteni, ami jobb kedvre derít bennünket. Éppen ilyenkor van a legnagyobb szükség az összefogásra, egymásra figyelésre, egymás segítésére. A mai ünnepség is öröm, amikor sikerekről, fejlődésről és szépülésről beszélünk. Minden jelenlévőnek lehetőség a feltöltődésre – mondta, majd emlékeztetett arra, hogy a TOP forrásból elnyert 40 millió forintból tavaly elkészült a csapadékvíz-elvezető hálózat, amelynek nyomán a település legkritikusabb belvizes szakaszain megtörtént az árokhálózat rendbetétele. Ezért külön köszönetet mondott Gregus Péter projektmenedzsernek.



A műsor egy kisfilmmel folytatódott, amely Gátér fejlődésének közelmúltban megvalósult állomásait mutatta be. A vetítést követően Lezsák Sándor országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket, majd a Gátér nagyságrendű települések létjogosultságát hangsúlyozta. Mint fogalmazott, a város sajnos elvitte innen a gyerekeket és a szülőket is. Pedig – hangsúlyozta – a nemzet vérkeringésébe a falvak, kistelepülések is beletartoznak, nélkülük megszűnne az egészséges áramlás.



Szerinte meg kell teremteni a megfelelő feltételeket ezeken a településen ahhoz, hogy lakóhelyként is vonzóak legyenek. Sajátos, egyedi körülményekre, az értékek feltárására és tudatosítására, turisztikai látványosságokra van szükség és olyan fiatalok vonzására és befogadására, akik tehetségben és lehetőségekben fogják gazdagítani ezt a tájat. Szerencsére ez a folyamat már elkezdődött.

– Minden emberben van képesség, tehetség és minden településen van érték. Gátér is meg fogja találni a maga csodáját – zárta beszédét Lezsák Sándor.



Az esemény végén ünnepélyes szalagátvágás volt a faluház előtt, majd finom falatokkal kínálták a megjelenteket.

Z. A.
            

Kövessen minket a Facebookon is!