Egészségügy 2022. december 19. 12:00

Ingyenes boka-kar index-mérés az Egészségfejlesztési Irodában

Ingyenes boka-kar index-mérés az Egészségfejlesztési Irodában
A pár perc alatt elvégezhető szűrővizsgálattal még tünetmentes állapotban kimutatható az érszűkület. A vizsgálat, amellyel időben megelőzhető akár a végtagamputáció is, átfogó képet ad az érrendszer aktuális egészségi állapotáról.

– Magyarországon és Európában is az egyik vezető halálok a szív- és érrendszeri megbetegedés. Ez egy lassan és tünetek nélkül kialakuló betegség, aminek előjeleit csak vizsgálatokkal, így például a boka-kar index-méréssel lehet kiszűrni. Ha nem vesszük észre időben a ráutaló jeleket, akkor az észlelt panaszok sok esetben már visszafordíthatatlan problémára utalnak. Motiváló volt a készülék megvásárlásakor, hogy ezzel a vizsgálattal egy másik egészségfejlesztési irodában sikerült egy olyan pácienst kiszűrni, akit azonnal érsebészhez irányítva sikerült a végtagját megmenteni – fogalmazott Tóth Katalin, az Egészségfejlesztési Iroda vezetője. Hozzátette: a szűrést már 3 alkalommal hirdették meg a városban. Emellett Petőfiszálláson az Idősek Nappali Klubjában is végeztek mérést, amelyen a klubtagokon kívül a település lakói is részt vettek.



Az ingyenes és fájdalommentes vizsgálat során nyugalmi állapotban mérik a négy végtagon egyszerre a vérnyomást. A karokon és lábakon mért eredmény hányadosa megmutatja, hogy mekkora eltérés van az alsó és felső végtagok vérnyomása között. – Akkor megfelelő az eredmény, ha ez a hányados 1 vagy 1 körüli, vagyis csaknem azonos az alsó és felső végtagokban a vérnyomás. A mintegy 350 elvégzett vizsgálat alapján azt tapasztaljuk, hogy a lábakban általában meszesebbek az erek, így magasabb lesz a vérnyomás is – tette hozzá.



Kiemelte: a szív- és érrendszeri betegségek esetében potenciálisan veszélyeztetett csoportba tartoznak a férfiak, közülük is a hosszú ideje dohányzók, valamint a cukorbetegek, a magas vérnyomással élők és a túlsúlyos személyek. A szűrővizsgálat ajánlott azoknak is, akik fokozottan stresszes életet élnek. Nem javasolt a vizsgálat azoknak, akiknek friss seb, műtéti hely, érgyulladás van valamely végtagján, vagy lábszárfekélyre hajlamos. Panaszmentes, jó eredménnyel 5 évente, a normál érték határán mozgó eredménnyel évente érdemes részt venni a szűrővizsgálaton.




– A résztvevők a vizsgálati eredményeket azonnal kézhez kapják, de mi nem diagnosztizálunk. Ha problémára utaló eredményt kapnak, akkor javasoljuk, hogy mielőbb keressék fel a háziorvosukat. Amennyiben jó az eredmény, akkor is érdemes a következő háziorvosi látogatáson megmutatni a papírokat. A vizsgálat ideje nagyon jó alkalom arra, hogy az emberek megosszák velünk gondolataikat, feltegyék kérdéseiket testi-lelki egészségükre vonatkozóan. Mi azt tekintjük eredménynek, hogy kivívtuk a lakosság bizalmát és tevékenységeinkkel kiegészítjük a már működő egészségügyi és szociális ellátórendszert – fogalmazott az irodavezető.



A vizsgálatra folyamatosan lehet jelentkezni, az érdeklődők hívásait a 06-76-784-832-es telefonszámon fogadják, hétköznap 9 és 15 óra között. A vizsgálatra érdemes kényelmes ruhában érkezni, és az egyébként szedett gyógyszereket bevenni.


G. E.
                  
Fotó: Fantoly Márton
                      

Kövessen minket a Facebookon is!