Pálmonostora 2022. december 1. 13:00

A pálmonostori általános iskola 110 éves fennállását ünnepelték

Képgaléria
A pálmonostori általános iskola 110 éves fennállását ünnepelték
Az 1912-ben alapított Gárdonyi Géza Általános Iskola fennállásának 110 éves évfordulóját ünnepelték Pálmonostorán. A művelődési házban tartott eseményen az iskola diákjai elevenítették fel az elmúlt száz esztendő jelentősebb iskolai történéseit.

Boítókép és további fotók: Horváth Károly

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Pálmonostora országgyűlési képviselője köszöntőjében az iskolában tapasztalható minőségi oktatást-nevelést hangsúlyozta, ami alapján az intézménynek jó híre van a tankerületben. Kiemelte: egy kistelepülésnek is lehet nagy iskolája, mivel nem elsősorban a lélekszám és a költségvetés számít, hanem az, hogy az iskolában kik dolgoznak, kik a pedagógusok, kik nevelik a gyermekeket. Ebből a szempontból is jó érzés Pálmonostorára gondolni, hiszen sokszor kap hírt a pálmonostori diákok tanulmányi versenyeken elért sikereiről.

A névadó, Gárdonyi Géza munkásságát is felidézve elmondta, hogy az író ezerarcú ember volt, aki nagyon szépen orgonált, hegedült és nyelveken beszélt. Legismertebb regénye, az Egri csillagok nem véletlenül lett az egyik legnépszerűbb magyar mű, amit több nyelvre is lefordítottak. Pálmonostora sem véletlenül választotta Gárdonyi Géza nevét, mert ez az iskola is egy hamisítatlan erős, magyar iskola – zárta köszöntőjét a térség országgyűlési képviselője.

Cseszkóné Csernák Anita, a pálmonostori általános iskola igazgatója azon korábbi bölcs vezetőkre emlékezett, akik kutatási adatok nélkül is tudták, hogy a test táplálása mellett a lélek és a szellem táplálása is fontos, és ezért az iskolát a templommal szemben építették fel. Tudták, hogy erős alapot ad ez a két építmény, hogy erős emberek lakhassák ezt a települést.

Az ünnepségen elismeréseket is átadtak. 2021-ben ment nyugdíjba az intézmény két volt igazgatója, Lantos Lászlóné és Győriné Farkas Anna, akik számára Pintér Sándor belügyminiszter a 40 év pedagógusi munkában eltöltött idő elismeréseként Pedagógus Szolgálati Emlékérmet adományozott. A pálmonostori Gárdonyi Géza Általános Iskola Örökös Tanára címet adományozták Garai Istvánné és Rádiné Gémes Ildikó nyugalmazott igazgatók számára.
                   

Kövessen minket a Facebookon is!