Gátér 2023. január 26. 12:00

63 köbméter tűzifát kapott Gátér a szociális tüzelőanyag-programban

63 köbméter tűzifát kapott Gátér a szociális tüzelőanyag-programban
63 köbméter tűzifát kapott Gátér a szociális tüzelőanyag-programban – tudtuk meg Jánosiné Gyermán Erzsébet polgármestertől. Hozzátette: évek óta pályáznak, 5000 lakos alatti települések kapják, szociálisan rászorulók között osztják szét a kapott mennyiséget.

Az igénylés módjáról és a jogosultakról minden évben egy rendelet születik, amelybe ez évben először beépítettek egy jövedelemhatárt azért, hogy ténylegesen a legalacsonyabb jövedelműeknek tudjanak segíteni. Az igénylőlapon fel kellett tüntetni a jövedelmet és egy igazolószelvényt is csatolni kell. A rászoruló családok között a gyermeket nevelők 2 köbméter, a gyermektelenek 1 köbméter tűzifát kaptak. A szállítás az önkormányzat feladata, a megvalósításban helyi önkéntes segítők vettek részt.



A polgármester elmondta, hogy szerencsés helyzetben van a település, a rezsiválság nem érinti az önkormányzatot súlyos mértékben. Köszönhető ez annak, hogy 2021-ben egy hároméves szerződést kötöttek a legnagyobb villamosenergia-fogyasztóikra, így 2024. december 31-éig viszonylag alacsony, fix áron kapják a villamos energiát. Mindezek mellett az egészségházat, a községházát és a faluházat is klímafűtéssel oldják meg úgy, hogy a szükséges energiát napelem termeli meg. Egyetlen intézmény nem részesül a kedvezményekben: az óvoda, amelynek a megemelkedett költségivel számolniuk kell. 

Jánosiné Gyermán Erzsébet örömmel tájékoztatta lapunkat, hogy időről-időre többen találnak érdekességeket Gátért illetően. A Szent Anna Templom harangja a hozzá kapcsolódó ismertetővel együtt a Kossuth rádióban volt hallható a közelmúltban, valamint a Hatos csatorna egy kisfilmet készített a településről, amelynek apropóján, Budapesten jártak a napokban. A megkereséseket örömmel veszik mindig és büszkén számolnak be a falu értékeiről.

Z. A.
        

Kövessen minket a Facebookon is!