Kunszállás 2023. március 31. 17:30

Petőfi Sándor mellszobrot avattak Kunszálláson

Képgaléria
Petőfi Sándor mellszobrot avattak Kunszálláson
A kunszállási Radnai-téren avatták fel csütörtökön délelőtt Petőfi Sándor bronzból készült mellszobrát, Lantos Györgyi csongrádi szobrászművész alkotását.

Az ünnepségen Almási Roland Márk polgármester hangsúlyozta, hogy a Kiskunság híres szülöttje, Petőfi Sándor fiatal kora ellenére az élet mélyebb összefüggéseit is képes volt érthetően, az egyszerű ember nyelvén megszólaltatni, ez adja népszerűségét napjainkban is. Köszönetet mondott Lezsák Sándor országgyűlési képviselőnek a mellszobor felajánlásáért, illetve a szobor alkotójának és a talapzatot készítő Bertus István kőfaragónak és családjának a gondos munkáért.

Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke méltatta Lezsák Sándor kezdeményezését, amely által a kiskunfélegyházi választókerület valamennyi településén méltó emléke lesz Petőfi Sándor örökségének.


Ha most feltámadna, s eljőne közétek Petőfi Sándor, aki 174 esztendővel ezelőtt hunyt el, mit mondana? – tette fel a kérdést ünnepi beszédében Lezsák Sándor, Arany Jánosra utalva. Hazánk legelismertebb költője huszonhat és fél esztendős kora ellenére hatalmas életművet hagyott maga után, 850 verset, prózát, drámát, műfordításokat – hangsúlyozta. Petőfi Sándor hiteles pont volt és hiteles marad nekünk, kunszállásiaknak ebben a gyönyörű környezetben. Érezze magát itthon Kunszálláson – zárta szoboravató beszédét az Országgyűlés alelnöke.

Az ünnepség keretében több Petőfi költemény is elhangzott. Krémer Máté 3. osztályos tanuló az Arany Lacinak című verset, Bánföldi Szilárd színművész a Világosságot! című költeményt szavalta el. A Nemzeti dalt Tóth Renáta, Magyar Örökség-díjas előadóművész énekelte el.

A kunszállási Petőfi Rendezvény- és Faluház által meghirdetett „Petőfi és Én” című pályázat legeredményesebbjei – Agárdi László, Kis Marcell, Tábi Bence, Udvari Fruzsina, Pipicz Kristóf és Szalkay Dorina – ajándékcsomagot vettek át Lezsák Sándortól.

Fotó: Ujvári Sándor  
            

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Petőfi-emlékévek