Gátér 2023. április 24. 12:00

Vármegyénk motívumvilága – Gátéri madáralakos övveret

Vármegyénk motívumvilága – Gátéri madáralakos övveret
Ismerjék meg Bács-Kiskun vármegye motívumait! A kecskeméti Katona József Múzeum összegyűjtötte a legjelentősebb darabokat úgy a régészeti, építészeti területen, mint a művészettörténeti vagy egyháztörténeti témákban.

Díszes kiadványt készítenek a gyűjteményből, valamint elemenként is bemutatják weboldalukon. Minden héten újabb motívumokat ismerhetnek meg, rácsodálkozva saját településük értékeire, kincseire. Ezúttal a Gátéri madáralakos övverettel ismerkedhetnek meg. 



A Bács-Kiskun vármegye területén feltárt régészeti korú tárgyakon fellelhető motívumok is a vármegyei motívumkincs részeinek tekinthetőek. Főként az avar kor és a honfoglalás kor tárgyain találhatóak olyan jellegzetes, iparosok által készített művészi ábrázolások, amelyek érdeklődésre tarthatnak számot a 21. században is, akárcsak az itt ábrázolt madáralakos övveret. A Kada Elek által 1904-ben feltárt gátéri avar temető volt a legnagyobb méretű, a teljes avar kor alatt használt temető, amit a vármegye területén feltártak. A 141. számú sírból előkerült korong alakú aranyozott bronzveret hátraforduló álló madáralakot ábrázol hosszú farokkal, fején bóbitával. Ez a motívum meglehetősen ritka a Kárpát-medencében. A madármotívumok általában valamilyen égi kapcsolatra, istenségre utalnak, esetleg a lelket szimbolizálják, jelen esetben a bóbitájából következhetően valamilyen gémfélét ábrázolhat. Az avar díszítőművészetben nem ritkák az állatmotívumok, viszont jelentésük homályba vész, mint ahogy maga az avar mitológia is – adta közzé a múzeumi kutatást a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat weboldala. 
                     

Kövessen minket a Facebookon is!