Egészségügy 2023. május 10. 08:00

Róna Kincse gyógyfürdő a kórház szívében

Róna Kincse gyógyfürdő a kórház szívében
Felmérhetetlen, egyedülálló kincs van a félegyháziak kezében, amit egészségük megőrzésére, mozgásszervi, nőgyógyászati panaszaik enyhítésére használhatnak. Azaz, a vármegyei kórház kiskunfélegyházi telephelyén több mint 15 éve működő beltéri gyógyvizes komplexum jóvoltából ez a lehetőség Békés, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun vármegyék lakosai számára is elérhetők, minimális térítési díj mellett.

Minden TAJ-számmal rendelkező magyar állampolgár – beutaló mellett – évente kétszer igénybe veheti a fürdőgyógyászatot, a fizikoterápiát és a gyógytornát akár megelőzésképpen, vagy már kialakult krónikus mozgásszervi betegség esetén – tudtuk meg dr. Körtvélyessy András telephelyvezető főorvostól. Vele beszélgettünk a Róna Kincse gyógyfürdőről és az ott elérhető kezelésekről.

Mit érdemes tudni a fürdőben elérhető gyógyvízről?

– A létesítményt ellátó kutat 1961-ben fúrták, vizét pedig 1998-ban – orvosi kísérletek alapján – gyógyhatásúvá minősítették. A magas metakovasav tartalmú, alkáli hidrogénkarbonátos gyógyvíz 2502 méter mélyről tör fel. Az 51 Celsius fokos gyógyvizet dupla falú tartályokban tároljuk, és egy speciális hőcserélő rendszer segítségével hűtjük 36, illetve 38 Celsius fokra. Így a természetes gyógyvíz hígítatlanul kerül a fürdő medencéibe. A Róna Kincse elnevezés ennek a kútnak a nevéből ered, amit 2015-ben kapott a kórház vezetésétől. Maga a gyógyvíz kifejezetten előnyös hatású degeneratív gerinc és nagyízületi kórképekben, valamint krónikus nőgyógyászati gyulladásos megbetegedéseknél.



Milyen egyéb kezeléseket vehetnek igénybe a gyógyfürdőben a járó betegek?

– A gyógyászati komplexum részét képezi már több mint 10 éve egy fizikoterápiás egység is, ami rendelkezik szinte az összes hazánkban jelenleg elérhető elektroterápiával és egyéb kiegészítő kezeléssel a spasticus (görcsös), fájdalmas izomzat kiigazítására, krónikus gyulladásának csökkentésére alkalmas hévízi gyógyiszaptól és parafangótól az alsó végtagi és kardiális isémiás (csökkent vérellátású) betegek számára segítséget nyújtó szénsavkabinon, szénsavfürdőn át az elektromágneses pulzáló mezővel kezelő Bemer készülékekig, amely a mikrocirkuláció és az általános keringés javítására bizonyítottan ajánlott.



Mintegy öt évvel ezelőtt sikerült beszerezni lökéshullám-terápiás készüléket is, ami a gyulladás csökkentésében, a sejtek biokémiai aktivitásának a fokozásában, továbbá a fájdalomcsillapításban is jelentős szerepet játszik. A legújabb fizikoterápiás eszközök közül ezen felül 2 lézerterápiás eszközzel is rendelkezünk, amelyek elsősorban, degeneratív kis- és nagyízületi elváltozásokban, gyulladásban tudnak hatásos segítséget nyújtani.



A felsoroltak közül az elektroterápiás kezelések – szakorvos által kiírva – térítésmentesen vehetők igénybe, míg a balneoterápiát (gyógyvíz, gyógyiszap, szénsav) minimális önrész fizetése mellett lehet igénybe venni, évente két kúra erejéig.

Hogyan kapcsolódik össze a fekvőbeteg osztály és a gyógyfürdő tevékenysége?

–  A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház félegyházi telephelyének területén jelenleg 108 ágyon folyik, elsősorban akut rehabilitációs tevékenység, de fogadunk krónikus, degeneratív elváltozások miatt visszatérő betegeket is állapotfenntartás céljából. Az országosan is ritkaságszámba menő, egy helyen elérhető komplex kezelés a régió, azaz Békés, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun vármegyék lakosai számára elérhető.



A Róna Kincse Gyógyfürdőben rendelkezésre álló kezelések:
Masszázs, gyógyvíz, vízi torna, szénsavfürdő, szénsavkabin, súlyfürdő, gyógymasszázs, gyógyiszap, parafangó, tangentor (víz alatti vízsugár), 4 rekeszes galván, Bemer (elektromágneses pulzáló tér), lézerterápia, ultrahang-terápia, interferencia, TENS (szelektív ingeráram), rövidhullám-kezelés, lökéshullám-terápia, Bioptron lámpa.



Milyen panaszok esetén javallottak a fenti kezelések?

Degeneratív kis- és nagyízületi, térd-, csípő-, vállelváltozások, gyulladások

Gerinc-, térd-, csípőműtét utáni rehabilitáció

Krónikus nőgyógyászati és urológiai betegségek

Krónikus deréktáji, alsó végtagba sugárzó (isiászos) fájdalmak

Stroke utáni spasztikus izomzat oldására és izomerő növelésére

Általános keringés javítására (alsó végtagi és coronaria)

T. T. 

Fotó: Fantoly Márton
             

Kövessen minket a Facebookon is!