Balla László 2023. május 8. 08:00

Képviselők munkában – Balla László

Képviselők munkában – Balla László
Azt hiszem, ha nem tudnám is kitalálnám, hogy Balla László pedagógus végzettségű. Végtelen türelemmel magyaráz, a legapróbb részletekre is kiterjed a figyelme, és roppant aprólékossággal tervezi meg, majd váltja valóra, amit rábíznak. Ezeket a képességeit csaknem 30 esztendeig csiszolgatta általános iskolai tanárként, hogy 2006 ősze óta képviselői, 2010 óta pedig alpolgármesteri pozíciójában is kamatoztassa, Kiskunfélegyháza javára.

Tulajdonképpen mi pontosan a dolga egy alpolgármesternek? – teszem fel a kérdést a városházi irodájában, mielőtt elindulnánk a körzetbejárásra. Slágvortokban persze mindannyian tudjuk a lényeget: távollétében helyettesíti a polgármestert, segíti munkáját különböző feladatokban és hatáskörökben, ápolja a város kapcsolatait, legyen szó szervezetekről, vagy testvérvárosokról… Ezúttal viszont valami szubjektív választ remélek, és kapok is.

Balla László mielőtt ízelítőt adna sokszínű munkájából, siet leszögezni: végtelenül megtisztelő számára ez a feladat, aminek jó szívvel tesz eleget nap mint nap. Mint mondja, egész életében az embereknek, rászorultaknak, időseknek való segítségnyújtás motiválta, és ebben a feladatkörben erre minden nap lehetősége nyílik.

– Részben több évtizedes pedagógus múltamból adódóan kiterjedt ismeretségi köröm van: a legtöbb családban szinte bizonyosan akad valaki, akit tanítottam. Nagyon sokan tisztelnek meg a bizalmukkal, és keresnek meg itt a városházán, vagy a választókörzetemben. Én pedig mindenkinek a kérését, problémáját a szívügyemnek tekintem. A megrongálódott úttól, járdától a közvilágítás hiányán át a munkahellyel, családdal, lakással kapcsolatos nehézségekig szinte minden előfordult már. Nem állítom, hogy mindig, mindenkinek tudok segíteni, de azt igen, hogy megpróbálom. Ehhez felbecsülhetetlen segítséget kapok a városvezetéstől és az önkormányzati dolgozóktól.



Sétánkat a városképes parkolónál, hivatalos nevén Kőfaragók-terén kezdjük. Nem véletlenül, ez a hely különösen kedves a képviselő-alpolgármester szívének.

– Nagyon büszke vagyok arra, hogy aktív részese lehettem az utóbbi két ciklusnak, amikor a város fejlődési pályára állt. Ez idő alatt sok mindent sikerült orvosolni a lakosok és jómagam által észlelt problémák, gondok közül, és lehetőségünk nyílt kisebb volumenű korszerűsítések mellett több milliárd forintos nagyságrendű fejlesztések, városképi jelentőségű beruházások megvalósítására is. Ezek közül több érintette a körzetemet, de ugyanolyan büszke vagyok azokra a projektekre, amelyek más városrészeket gazdagítanak. Feladataim a város fejlesztésével és az üzemeltetésével kapcsolatos teendőket is érintik, elsősorban a problémák feltárása és jelzése szintjén. Kapcsolatot tartok továbbá Félegyháza ifjúsági, sport és civil szervezeteivel.



Erről már útközben, a néhány évvel ezelőtt mintegy kétmilliárd forintból megújult főtéren, az ótemplom előtti szökőkút vígan ugrándozó vízoszlopai mellett beszélgetünk.

Érintve az 5-ös számú választókörzetet érintő legfontosabb fejlesztések közelmúltban megvalósult állomásait, Balla László körzetéről és az ott élőkhöz való viszonyáról mesél. Arról például, hogy tágabb családja tagjainak tekinti a közösséget, és ennek jegyében ünnepekkor természetes számára, hogy ajándékot ad. Figyelmet fordít arra is, hogy évente több alkalommal közös élmények mélyíthessék el a kapcsolatokat. Idén sem lesz ez másként: júniusban a gyermeknapi Tréfás békás forgatagon, augusztus 26-án pedig a halászléfőző versenyen találkozhatnak a Békás városrész lakói, de szeretettel várják máshonnan is az érdeklődőket. Karácsony előtt most is lesz szeretetebéd és ajándékcsomag a nehéz anyagi körülmények között élőknek és idősek karácsonya a Göllesz Viktor Általános Iskola tornatermében.



Közben átérünk a piachoz, és próbáljuk leltárba venni a változást, amin a környék keresztül ment az utóbbi években. Amerre csak tekintünk, egy bájos kisváros mutatja tavaszba hajló arcát, amire méltán lehet büszke minden félegyházi.

– Egy cikkben lehetetlen felsorolni valamennyi fejlesztést, ami eddig megvalósult a körzetben. A
Móra utcán vadonatúj óvoda épült, a Csongrádi utcán több mint 70 parkolót alakítottunk ki, 800 méteres járdaszakasz épült a Bajcsy utcán a korcsolyapályától a Szil-Coopig. Ami pedig a belvárosban történt, az teljességgel újrafogalmazta a városképet: a főtér megszépülésétől a Pázmány és az Oskola utcák felújításán át a Kőfaragók-tere, vagy a nagyposta környékéig érzékelni lehet azt a nagymérvű változást, ami meggyőződésem szerint mindenki megelégedésére szolgál. Vannak persze adottságok, amiken nem tudunk változtatni. De úgy érzem, hogy amit lehetett, azt megtettük a piac környékének a szebbé tételéért, a biztonságosabb közlekedésért, a kulturált parkolásért.



A posta és a rendőrség között több mint 50 férőhelyes parkolót alakítottunk ki, ami jelentősen hozzájárult a városközpont és a piac kényelmes és biztonságos megközelítéséhez úgy a vásárlók, mint az árusok, kereskedők számára.



Nagyon büszke vagyok arra, hogy ezeknél a beruházásoknál az esztétikai szempontok is érvényre jutnak: zöldfelületek kelnek életre évelőkkel, fákkal, talajtakarókkal, a posta mellett fotók, és hamarosan egy újabb meglepetés, a Kőfaragók-terén Félegyházát ábrázoló falfestmény teszi még hangulatosabbá a környezetet, a biztonságot pedig kamerák szolgálják.



A napokban átadtuk az újjáépült Oskola utca felőli járdát is, így már a gyalogosok is kulturált, biztonságos feltételek mellett közelíthetik meg a piacot – sorolja Balla László, majd karját kitárva körbemutat, és leszögezi: időnként fontos megállni egy pillanatra, és számba venni honnan indultunk, hol tartunk, és hová igyekszünk.

T. T.

Fotó: Fantoly Márton

                   

Kövessen minket a Facebookon is!