Egészségügy 2023. május 10. 18:30

Világszínvonalú egynapos sebészeti egységet adtak át Kecskeméten

Világszínvonalú egynapos sebészeti egységet adtak át Kecskeméten
Ünnepélyesen is megnyitotta kapuit a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház kecskeméti székhelyén az új, kétszintes, egynapos sebészeti ellátást nyújtó egység május 10-én, szerdán. A nettó 2,146 milliárd forint európai uniós, vissza nem térintendő támogatásból megvalósult fejlesztést Lengyel László, az egészségügy finanszírozásáért és fejlesztésért felelős helyettes államtitkár, Gerencsér Andrea, az Országos Kórházi Főigazgatóság ápolásügyi koordinációs igazgatója és dr. Gondos Miklós, a Bács Kiskun Vármegyei Oktatókórház főigazgatója adták át.

Borítókép és további fotó: Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház

Az ünnepi műsorban közreműködött a kórház MEDrigál Kórusa Szabó Sándor karnagy vezetésével. Az épületben lévő képzőművészeti alkotások a kecskeméti Radnai Zoltán képző- és iparművész felajánlásaként kerültek az Egynapos Sebészeti Egységre.

A mintegy 2890 m2-es létesítmény az „Aktív fekvő betegellátás forma kiváltása az egynapos sebészeti ellátás rendszerének fejlesztésével" című EFOP-2.2.0-16-2016-00004 azonosítószámú projekt mintegy  11 milliárd forintos országos hálózatfejlesztésének részeként történt. Az egyedülálló zöldmezős beruházással megvalósult, kecskeméti, Nyíri úti telephelyen található új épületben három műtő, 19 betegszoba 36 férőhellyel, és számos kiszolgáló helyiség található. A beruházáshoz közmű, kert, parkoló, út- és járdaépítés is kapcsolódott.

Az országos hálózat kiépítése során 17 fekvőbeteg-ellátó intézmény 19 helyszínén önálló, egynapos sebészeti részlegek kialakítása valósul meg 15 helyszínen kivitelezéssel, 18 helyszínen eszközbeszerzéssel. A projekt kidolgozta az egynapos sebészet betegút ellátás-szervezési és szakmai ellátás-szervezési irányelveit, valamint infrastrukturális és gép-műszer fejlesztést hajtott végre.


Az egynapos sebészet olyan speciális, többnapos kórházi kezelést kiváltó ellátás, amely a kórházi ellátáshoz hasonló körülményeknek megfelelő, a beavatkozást végző egészségügyi intézményben 24 óránál rövidebb ellátási időt igényel. Az új épületben az első beavatkozás április 4-én történt. A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórházban jelenleg is körülbelül 1000 műtétet végeznek el havonta egynapos sebészeti ellátás keretében, amely eddig részben az aktív fekvőbeteg-ellátást, illetve annak műtőkapacitását terhelte. Tervezetten az új Egynapos Sebészeti Épületben havonta 600 műtét várható.

Az újonnan átadott központ lehetőséget kínál ezen ellátások csaknem teljes egészének centralizálására ebben a különálló épületben, és lehetővé teszi a legoptimálisabb működési feltételeket. Ennek a modern ellátó egységnek köszönhetően felszabadult a központi műtőkapacitás, lehetővé téve a várólisták csökkentésének lehetőségét, illetve a sürgősségi operatív feladatok ellátásának javítását.

Az országos egynapos sebészeti hálózat fejlesztése során olyan különálló, legalább négy szakmát érintő, multidiszciplináris, önálló, egynapos egységek kialakítása történik, amelyekben az egynapos ellátásba bevont szakmák betegei a minimál invazív sebészetnek és az új aneszteziológiai technológiáknak köszönhetően kevesebb komplikációval, gyorsabban gyógyulhatnak. Egynapos sebészeti ellátás keretében többek között sebészeti, szemészeti, kézsebészeti, ortopédiai, tarumatológiai és egyéb szakirányú műtétek végezhetők el számolt be az eseményről a keol.hu.
                  

Kövessen minket a Facebookon is!