Szabó József 2023. május 26. 08:00

Képviselők munkában – Szabó József

Képviselők munkában – Szabó József
Szabó József tevékeny, ízig-vérig közösségi ember. Sportolói múltjából, épületgépészeti vállalkozásából és edzői szenvedélyéből adódóan nincs is hiány körülötte eseményekből, ismeretségekből, pezsgésből. 2019-ben mégis úgy döntött, hogy 58 évesen bevállal egy újabb kihívást, és megmérette magát az önkormányzati képviselő-választáson Kiskunfélegyháza 6-os számú választókörzetében. Szép sikerrel. Azóta ő reprezentálja a testületben a Bankfalu, a Zöldmező-lakótelep és a körzethez tartozó kiterjedt külterület lakóinak érdekeit. Mielőtt a körzet bejárására indultunk, egy kávé mellett, az eső csendesedésére várva beszélgettünk arról, hogy mi vonzotta ebben a szolgálatban. 

– Végtelenül megtisztelőnek éreztem, amikor felmerült, hogy csatlakozhatok az általam nagyra tartott csapathoz, amely 2014 óta a városért dolgozik. Gyerekkori barátom Ván Jenő képviselő, akinek a sportért és a városért végzett tevékenységét mindig elismeréssel követtem, és szerencsém volt annak szépségeiről, nehézségeiről sokat beszélgetni vele. Ennek nagy szerepe volt abban, hogy magam is szívesen vállaltam elköteleződést a köz ügyei iránt. A körzetet nemcsak jól ismertem, de 15 éve a Bankfaluban élek feleségemmel.



Míg a Zöldmező-lakótelepre tartunk, a képviselő a körzet sokszínűségét ecseteli: a Bankfalu az egyik legintenzívebben fejlődő városrész, rengeteg építkezéssel, odaköltöző családdal, fiatalokkal. Van emellett egy szegregátum is 300 roma családdal, akikkel – fogalmaz – nagy szerencséje van a városnak, mert többségében megbízható, dolgos emberek, akik igényesek életterükre, lakókörnyezetükre.

– A roma önkormányzat kézben tartja a dolgokat. Nemcsak elvárják, de számon is kérik a közösség tagjaitól többek között a tiszta környezetet, kulturált magatartást – magyarázza. Közben kiérünk a város belterületéről, és a Zöldmező-lakótelep felé tartva megcsodáljuk a bőven mért májusi esőtől harsányzöld vetést. Persze nemcsak a haszonnövényeken látszik az aranyat érő égi áldás, hanem az út szélén, a játszótéren, előkertekben is nyilvánvaló, hogy nem nagyon volt mód fű- és szegélynyírásra az elmúlt hetekben.



Szabó József a sikeres gólyamentő akcióról mesél, amikor arra autózik Kurucz Judit. Egy sebesült galambot talált, azt viszi állatorvoshoz. Megáll egy percre, hogy pár szót váltson a képviselővel, így tudjuk meg, hogy ő is tagja annak a csapatnak, akiknek köszönhetően az áramütés ellen biztonságot nyújtó kosárba rakhatták fészküket a Zöldmező-lakótelepet otthonukul választó gólyapárok.



Judit telefonján fotókat és videókat is őriz a madarak kerti látogatásairól. Egy korábban áramütést szenvedett gólya esetének megismétlődésétől tartva fordultak a képviselőhöz az itt élők, aki Meizl Ferenctől, a madarak félegyházi tudorától kért és kapott is segítséget.



Sétálunk kicsit az üdítően szép utcákon, miközben a képviselő kifejti, mennyire várják már az itt élők, hogy megvalósuljon a Magyar Közút beruházásában a Tescotól a körforgalomig épülő kerékpárút. Szóba kerül a birkózás is, amihez ezer szállal kötődik Szabó József élete saját maga, gyermekei és tanítványai révén is.

– A gyerekeim bejárták a világot a sportnak köszönhetően, a lányom Mongóliában, az egyetemi és főiskolás világbajnokságon bronzérmet szerezett, valamint Európa-bajnoki ezüstérme is van. Férje, Lőrincz Tamás olimpiai bajnok birkózó. Én 30 éve edzősködöm, ennek köszönhetően is csodálatos, tehetséges fiatalokat ismerek meg, akikkel élmény együtt dolgozni. Nagyon sok energiát kapok tőlük – mondja az őt jellemző elfogadó lelkesedéssel.



Visszafelé autózva nagy kört teszünk a körzet külterületi részén, és élvezzük a tiszta levegőt, a horizontig tartó látóteret. Szabó József számára a gyerekkort idézi ez a kép. Meséli: szüleivel és nővéreivel tanyán éltek. Máig tartó muníciót gyűjtött azokból az évekből, ahogy fogalmaz: nagy szeretetben nőtt fel, ezt az összetatást és stabilitást szeretné ő és felesége is megadni kettejük négy gyerekének és a növekvő számú unokáknak.



Útközben persze folyamatosan kapom az információkat a körzet életéről, fejlődésének kisebb-nagyobb lépéseiről külterületen élők sajátos gondjaitól a Csongrádi út tervezett új lámpáin és a vásártér melletti átjáró megvilágításán át a Vasas-pálya megújulásáig, ami reményei szerint most már tényleg révbe ér. Meséli, képviselői munkájához rengeteg segítséget kap a városvezetéstől és a jegyzőtől, az önkormányzati munkatársaktól, a mezőőri és a tanyagondnoki szolgálattól.



– Az utak állapota napjainkban kulcsfontosságú. Erre a félegyházi városvezetés is kiemelt feladatként tekint. Az eredeti szándék az volt, hogy 2024 év végére a városban minden út aszfaltos legyen. Meg is születtek ehhez a tervek, azonban az az ütemterv nem tartható az elmúlt évek elszabadult árai miatt. Ha lassabban is, de folyamatosan készülnek útalapok és a külterületi utak töltése, javítása is rendszeres. Tavalyelőtt a Béla király utca, tavaly pedig a Szélmalom és a Kéve utcák egy-egy szakasza kapott aszfaltburkolatot. Most a gyakori gyorshajtás jelent problémát a Kiskun utcán, aminek megoldására egy Nyugat-Európában bevált módszer adaptálását tervezzük.



A Bankfaluban abszolút hazai terepre érkezik Szabó József. Meséli: itt él, itt hallgatja a madárcsicsergést reggelente a kertjében, és leli örömét az utcákon beszélgető lakók, a játszadozó gyerekek látványában. Örül a fejlődésnek, többek között a tervek szerint karácsonyig megépülő új ABC-nek, amit az Integrál Zrt. példaértékű lokálpatriotizmussal, közösségi terekkel együtt valósít meg.



Mert ebben a városrészben valóban komoly igény mutatkozik az együtt töltött minőségi időre. Ezt bizonyítja az is, hogy idén június 10-ére – lakossági kezdeményezésre és az itt élők segítségével – megrendezik az első családi délutánt a Templomhalomnál.


T. T.

Fotó: Fantoly Márton
                 

Kövessen minket a Facebookon is!