Egészségügy 2023. június 13. 16:00

Életveszélyes az egyik, nagyon ismert édesítőszer

Életveszélyes az egyik, nagyon ismert édesítőszer
Elképesztően veszélyes a diétás üdítőkben, rágógumikban gyakran jelen lévő szukralóz; kiderült, hogy ez a mesterséges édesítőszer képes lebontani a DNS-t, vagyis genetikai szinten károsít minket, ami beláthatatlan következménnyel járhat.

Borítókép: Thinkstock

A jelenlegi vizsgálat az ún. szukralóz-6-acetátot elemezte: ez a vegyület akkor keletkezik, amikor a szukralóz a szervezetbe kerül írta az Origo. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság az összes genotoxikus (azaz genetikailag káros) anyagra napi 0,15 mikrogramm küszöbértéket állapított meg, vagyis ennél többet fogyasztva komoly veszélynek tesszük ki magunkat.

EZT A FONTOS HATÁRT MÁR NAPI EGY POHÁR SZUKRALÓZOS ÜDÍTŐITAL ELFOGYASZTÁSÁVAL ÁTLÉPHETJÜK.

A szukralóz-6-acetát ráadásul már azelőtt jelen lehet az üdítőben, hogy elfogyasztanánk, a gyomorba kerülve pedig még több termelődik belőle.

Súlyos hatások

Journal of Toxicology and Environmental Health, Part B. című folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók egy sor laboratóriumi tesztet végeztek emberi vérsejteken és bélfali szöveteken, hogy lássák a szukralózra és a szukralóz-6-acetátra adott reakciókat. Speciális elemzési módszerekkel figyelték a bélsejtek genetikai aktivitását, ezzel pedig ki tudták mutatni az esetleges DNS-károsodást, illetve annak mértékét.

A VIZSGÁLATOK MEGERŐSÍTETTÉK A GENOTOXIKUS ÉS KROMOSZÓMATÖRŐ (KLASZTOGÉN) HATÁSOKAT, RÁADÁSUL KIMUTATTÁK A RÁKOS MEGBETEGEDÉSSEL KAPCSOLATBA HOZHATÓ GÉNEK KIFEJEZŐDÉSÉNEK (EXPRESSZIÓJÁNAK) FOKOZÓDÁSÁT.

Mindemellett a vizsgálat a bélfal súlyos károsodására is rávilágított. A szakértők szerint a vegyület „áteresztővé" teszi a bélfalat, a sejtek közötti kapcsolatok gyengülnek, így a megemésztetlen táplálék és a toxinok a véráramba kerülhetnek.

Minél előbb be kellene tiltani

A tanulmány szerzői szerint a lakosságnak kerülnie kell a szukralózt, illetve az azt tartalmazó termékek fogyasztását, az élelmiszerbiztonsági hatóságoknak pedig minél előbb felül kellene vizsgálniuk a szukralóz hatósági jóváhagyását számolt be az Agrotrend.
        

Kövessen minket a Facebookon is!