Egészségügy 2023. július 11. 14:00

Nem vicc a nyári megfázás

Nem vicc a nyári megfázás
A megfázást a legtöbben a hidegebb időszakok mindennapos betegségének tekintik. Okkal gondolják ezt, mert nyáron sokkal erősebb az immunrendszerünk, és kevesebb eséllyel szaporodnak el a szervezetünkben a kórokozók, de egyáltalán sem lehetetlen a legnagyobb kánikulában is megfázni.

Tudta, hogy a hideg levegőnek önmagában semmi köze ahhoz, hogy megbetegszik? A legnagyobb hőségben is benne van a pakliban, hogy lebetegedjünk, még, ha kisebb is az esélye. Ugyanakkor mérlegelni kell, hiszen a pollenallergia is képes a megfázáshoz hasonló tüneteket produkálni. A vármegyei hírportál cikke összegyűjtötte a nyári nátha leggyakoribb tüneteit, és néhány praktikát a gyorsabb gyógyulás érdekében.

Nem mindegy, hogy megfázás vagy allergia: a gyakori tüsszentés, köhögés és orrfolyás észlelésénél nem kell azonnal orvoshoz fordulni, hiszen elképzelhető, hogy csak a pollenek (akár a kimondottan allergén parlagfű) irritálják a szervezetünk. Bár az imént felsorolt jelenségek mindkét esetben tapasztalhatók, van néhány eltéveszthetetlen tünetkülönbség a betegség és az érzékenység között. Például inkáb az allergiára jellemző a szemviszketés, illetve a határozatlan idejű lefolyás, ugyanis a szervezet nem tud felépülni a traumából, ameddig érintkezik az allergiás reakciót kiváltó anyaggal, így elképzelthető, hogy egy-egy szezon akár hónapokig is tarthat. Ellenben a megfázástól általában 2 héten belül meg tudunk szabadulni. Megfázás esetében gyakori lehet a torokfájás, a belázasodás, az izomfájdalom, a hurutosabb köhögés, és a fejfájás is. 

Ha az előbbi tünetegyüttest tapasztaljuk, szerencsére van néhány egyszerű praktika, amivel felgyorsíthatjuk a lábadozást.

  • Akár megelőzés is lehet, de a gyógyulás alatt is nagyon fontos, hogy gyakran mossunk kezet. Tüsszentünk, köhögünk, ami ellen a kezünk pajzsként szolgál, tehát logikus, ha utána nem fogdosunk össze semmi mást, hiszen ki akarná szétszórni az egész lakásban a fertőzést.
     
  • pihenés is elengedhetetlen. Nyáron hajlamosan vagyunk megfeledkezni arról, hogy megálljunk a nagy pörgés közben. Hosszabbak a nappalok, meleg van és gyakrabban vagyunk mozgásban, de ebben az időszakban is kulcsfontosságú, hogy eleget aludjunk.
     
  • A torokfájás, a kiszáradt légutak ellen a folyadékpótlás is segíthet. A hőségben egyébként is többet kell innunk, de torokfájás esetén is figyeljünk arra, hogy nem szabad kiszáradnia a területnek, mert lelassítja a regenerálódást. Ezenkívül a kánikulában a légkondícionáló kiváló hűsítő eszköznek tűnik, de nem mindig jó ötlet (betegség esetén teljesen mellőzzük).
     
  • És végül: folyamatosan pótoljuk a vitaminkészletünket. Szerencsés időszak a nyár a megfázáshoz, legalábbis olyan értelemben, hogy rengeteg zöldség és gyümölcs áll a rendezkezésünkre. Lehetőleg minél többet fogyasszunk belőlük.
           

Kövessen minket a Facebookon is!