Mezőgazdaság 2023. július 28. 14:00

Kombájnokat és traktorokat véd a tűz ellen egy új magyar fejlesztés

Kombájnokat és traktorokat véd a tűz ellen egy új magyar fejlesztés
Minden évben több 100 milliós károkat okoz egy apró műszaki hiba, amiből kombájn- vagy traktortűz keletkezik. A klímaváltozással érkező hőségnapok forrósága vagy a szántón működő gépekre rakódó növényi maradványok begyulladása kiemelt kockázatot jelent a gazdálkodók számára. Egy forradalmi magyar fejlesztés segít megelőzni a nagyobb bajt. Használat közben egy pillanat alatt lehet váltani vízzel vagy habbal való oltás között, ami az oltóberendezés hatásfokát jelentősen növeli.

Az Agrárágazat írt arról, hogy a mezőgazdaság veszélyes üzem, számos kockázat fenyegeti a működést. Kivilágítatlan vagy rosszul kisúlyozott és felboruló vontatmány, leszakadó műtrágyaszóró, erő- vagy betakarítógépre zuhanó villanyvezeték – hosszan sorolhatóak a személyi sérüléssel és jelentős anyagi kárral járó balesetek. Az extrém meleg időjárás is minden korábbinál jobban igénybe veszi a gépkezelők fizikai és mentális erőnlétét. Az egyik legnagyobb kockázatot a különféle traktorokban vagy arató/cséplőgépekben kialakuló tüzek jelentik.

A forró alkatrészek közé szoruló növényi maradványok, a napégette tarlóra hulló szikrák vagy lecsepegő olajfoltok könnyen lángba boríthatják a gépet. Sőt, a szántó is kigyulladhat. Amennyiben pedig ilyenkor a segítség messze van, vagy az útviszonyok miatt nehézkes a baleset helyszínének megközelítése, egész táblák, gépek és gépkapcsolatok válhatnak a lángok áldozatává – idézi a cikket a magro.hu.



Inkább Európában veszik a magyar fejlesztésű eszközt

Ezt előzheti meg egy magyar fejlesztés használata. Széplaki Tamás peresztegi agrárvállalkozó maga is közelről ismeri a gépi tüzek jelentette veszélyt, ezért 12 éve megkezdte a ma már Fields Fireman néven ismert szántóföldi tűzoltó-berendezés kifejlesztését. A traktor elejére kapcsolható készülék 28-30 százalékos hidraulika-kapacitással üzemeltethető, különböző nyomáskapacitástól függően 15-20 percig képes oltani vízzel vagy habbal. A már két éve sorozatban gyártott berendezés megkapta a Katasztrófavédelmi Kutatóintézet engedélyét, itthon viszont mégis szerényebb iránta az érdeklődés, mint nyugati és más kelet-európai országokban.

Azt már a Fields Fireman oldal írta meg a mezőgazdasági oltóberendezésről, hogy 5 másodperc alatt bevethető és szabályozható szórásképpel olt hatékonyan és folyamatosan. Használat közben egy pillanat alatt lehet váltani vízzel vagy habbal való oltás között, ami az oltóberendezés hatásfokát jelentősen növeli.



Többszörös hatás, többféle felhasználás

A Fields Fireman oltóberendezés egy magyar innováció, amely nemzetközi használati – mintaoltalom alatt áll, a hatékonysága 96 darab poroltóval ér fel.

Az oltóberendezés bármely traktor vonószárára és hidraulika rendszerére könnyedén felszerelhető. A tűz észlelésekor a helyszínen lévő traktorral azonnal megkezdhető a beavatkozás. A többcélú tűzoltó berendezés a tűzoltáson túl sokoldalúan használható munkaeszköz az év nagy részében. Kiválóan alkalmas arra, hogy a munkavégzést követően ott helyben a traktorokat, munkagépeket letisztítsák az esetleges sárfelhordást az utakról lemossák vele. Vízzel feltöltött állapotban 1200 kilogramm, így egész évben akár pótsúlyként is használható.

A technikai paraméterek 

  • Víztartály mérete: 650 liter
  • Habképző tartály mérete: 15 liter
  • Súly (üres/töltött): 550 kg / 1200 kg
  • Tömlő hossz: 20 méter
  • Víznyomás: 4,5 bar
  • Működési idő: 20 perc
              

Kövessen minket a Facebookon is!