Kultúra 2023. augusztus 11. 08:00

Eszik Alajos – Ilyenek vagyunk…

Eszik Alajos – Ilyenek vagyunk…
Eszik Alajos Kiskunfélegyházán született, de Szegeden töltötte ifjúsága nagy részét. Már egészen fiatal kora óta szenvedélyesen rajzol. Szinte minden technikát kipróbált és ezeket később oktatta is a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Alapító tagja a helyi Holló László Képzőművész Körnek. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Vízfestők Társaságának a SZÖG-ART Művészeti Egyesületnek és a T-art Művészeti Egyesületnek. A Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja. Nem régen ünnepelte a 70. születésnapját.

Borítókép: bah39.hu

– 1953. július 14-én, Kiskunfélegyházán születtem. A József Attila Általános Iskolába jártam, ami új iskolának számított akkoriban. Az első három osztályt itt végeztem, de az édesapám 1956-os politikai szerepvállalása miatt el kellett költöznünk a városból. Átmenetileg Szatymazon laktunk, majd 1963-ban Szegeden kezdtünk új életet. A Szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumban 1971-ben matematika-fizika szakon érettségiztem. Szerencsésnek tartom magam, hiszen olyan tanáraim voltak, akik egyetemi szinten oktatták az anyagot, nagyon szerettem oda járni. A katonaság után a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola földrajz-rajz szakán folytattam a tanulmányaimat, 1976-ban diplomáztam. 1977-ben felvételt nyertem a Képzőművészeti Főiskola sokszorosító grafika szakára, 1981-ben kaptam meg az oklevelemet. 1983-ban, az egyetem hatodik évében tanársegédnek kértek fel. 36 évet tanítottam. Nős vagyok, a feleségem építészmérnök. Két gyerekünk és öt unokánk van.



– A reál beállítottságú gimnázium után mégis a képzőművészet felé vette az irányt. Miért történt a váltás?

– Csupán nyolc éves voltam, amikor Bodor Miklóssal megismerkedtem. Én is alapító tagja vagyok a Holló László Képzőművész Körnek. Mindig szerettem a különböző technikákkal kísérletezni. Az édesapám azt szerette volna, ha építész leszek. Végül nem arra vitt az élet, azonban a feleségem, fiam és két unokaöcsém (azaz három unokája) beteljesítette az álmát: építész diplomát szereztek.



– A sok technika közül van kedvence?

– Van, az egyedi rajz. A hagyományos technikák: a rézkarc, az aquatinta, a mezzotinto, a hidegtű, a litográfia, a szitanyomat és a linómetszetben is elmélyültem. Véleményem szerint mindenkinek megvan a lehetősége a rajzolásra, csak meg kell találni benne a saját egyéniségét. Ezek mellett a festészet is foglalkoztat. Kedvelem az olaj és az akvarell technikáját is, amit igyekszem egyedivé tenni látásmódommal.

– Képeiben, látásmódjában bátran nyúl a mindenkori társadalmi problémák bemutatásához. Miből ered ez a szabadságvágy?



– A képeimbe mindenki azt lát bele, amit szeretne. Számomra a színek és a vonalak összefonódása adja meg a végső egységet. Ahogyan idősödöm, egyre inkább klasszicizálódik a kifejezésformám. A képekkel egyfajta társadalmi tükröt szeretnék mutatni, hiszen ilyenek vagyunk mi…



– Évtizedek óta jelen van a művészeti életben. Kiállítások sokaságát rendezték meg alkotásaiból. Melyik volt önnek a legfontosabb jelentőségű?

– Oda mentem, ahova hívtak. Soha sem volt bennem az a vágy, hogy mindig mindenhol jelen szeretnék lenni. Kettő helyszínt emelnék ki: 2009-ben a budapesti Aulich Galériában és a Pesti Vigadóban 2020-ban. Ezek nagyszabású, jó visszhangú tárlatok voltak. A feleségem soproni, harminc éve szervezünk a városban csoportos kiállítást az egykori tanítványok, barátok munkáiból.

V. B.  
                            
 

Kövessen minket a Facebookon is!