Kultúra 2023. augusztus 1. 16:00

Ave, Augusztus!

Ave, Augusztus!
Azt gondolom, méltó a köszöntés, hisz az első római császár nevét viseli, és magázni fogom. Emiatt. Szeretetteljes tisztelettel.

Amúgy is szeretek magázódni.

Nálunk Kisasszony, nyárutó, új kenyér havának is hívjuk.
Rögtön egy mindannyiunkra tartozó születésnappal indulunk, hisz 1946-ban megszületett hazánkban az új fizetőeszköz, a forint.

A zöld tízesen a lánglelkű költő, Petőfi díszlett.

A nyári munka dandárja is eljött kint a mezőkön, a konyhakertekben, és a befőzés is téma az ezerszínű, ezerízű piacokon. Most főleg a füge került előtérbe, mert a mediterránra hajazó időjárás jót tett neki. Ha már én is lekvárfőzésre ragadtatom magam, akkor már valami komoly mennyiség kerülhetett a fügebokorról az asztalra, de ezt csak úgy mondom.

Szép nyári napokat várunk még, vásárokat, falunapokat, koncerteket, táborokat. Az utazási irodák online meg mindenhogy extra kínálatokkal bombázzák azokat, akik még mindig nem mentek el valami kimondhatatlan nevű szigetre, ahonnan szelfiket lehet küldeni a szomszédok legnagyobb örömére. A hihetetlen akciós és olcsó árak, az akár 77%-os árkedvezmény azért már nem semmi, bár amikor megláttam a végösszeget, az enyhén hűvös szobában is leizzadtam. Emellett persze vannak majdnem ingyenes, filléres, szuper, remek, mindenkinek/!/ elérhető takarékos utak, nyári megvalósításra váró ötletek és javaslatok. Nosza, rajta! S mivel szeretném az olvasóimat megtartani, ezekről nem fejtem ki bővebben a véleményem, nehogy már emiatt kössük össze a bajuszt - gondolván a macskák nemzetközi ünnepére -, vagy kerüljön kenyértörésre - augusztus 20. - köztünk a dolog.

Mivel a kardvirág mellett a különböző mákokat is kedveli, a világ és nemzetközi napok egy részét próbáltam kicsit tréfásan egy mondatba sűríteni, ki-ki keresse meg a pontosan hozzá illőt:

A fiatal, oroszlán havában született balkezes borászok, akik macskakedvelők, és kevéske szabad idejükben barlangásznak vagy repülőt vezetnek, s persze mindezt fényképen megörökítik, és a Klára, Ilona, illetve a Lőrinc, Sámuel nevet hordják, örülhetnek, hisz a Föld sok országában élők csatlakoznak hozzájuk nemzetközileg.

Persze a többi név- és születésnaposnaposnak is minden jót!

S akik kimondják a boldogító igent, azoknak hurrá!

Azért akárhogy is nézzük, lassan, de biztosan eljön a nyár utolsó csókja, megérkezik az ősz első ölelése. Az egyetemisták albérleteket hajkurásznak, a gondos-előrelátó szülők lelkesen vagy kevésbé iskolai cuccokat. A gyereket nem érdekli az első csengőszó, ők a strand és a mozik felé kacsingatnak, csapatostul bringázni mennek, és teljesen igazuk van.
Tisztelt 8. hónap! Ha ezt a számot vízszintesen írjuk, a végtelen jelét kapjuk meg.
Persze ez csak játék, vakvéletlen, hisz ez a 31 nap is eltelik, s rajtunk múlik, hogyan.
Próbáljuk meg, hogy lebarnulva, kipihenten, sok szép emlékkel gazdagodva emlékezzünk erre az időre a végtelen hosszúnak tűnő őszi-téli napokon.

Tisztelettel üdvözlöm, s fogadja szeretettel ezt a képeslapot, stílszerűen Rómából.

Salánki Anikó

 

Kövessen minket a Facebookon is!