Helyi hírek 2023. augusztus 14. 08:00

Szabó Mária lesz a móravárosi bölcsőde vezetője

Szabó Mária lesz a móravárosi bölcsőde vezetője
Nagy kihívásként tekint a móravárosi bölcsőde szakmai vezetésére Szabó Mária. A több mint 30 éve kisgyermekeket gondozó szakembert pályájáról és terveiről kérdeztük.

Mióta foglalkozik kisgyermekekkel?

– 1991-ben kezdtem a Darvas-téri Bölcsődében csecsemő- és gyermekgondozóként dolgozni. Szerencsésnek érzem magam, hogy 32 éve ugyanazon a munkahelyen végezhetem azt, amire már gyerekkorom óta vágytam. Az évek során a hivatásom iránti szeretetem csak nőtt. Ez idő alatt több száz családot ismertem meg, és ha jól számolom, 380 gyermek cseperedett a kezeim között.

Ennyi év után, miért vált mégis, és lesz az új városi bölcsőde szakmai vezetője?

– Rengeteg kihívást és lehetőséget látok az új feladatban, amelyben kamatoztathatom sok éves tapasztalatomat és szakmai egységvezető-helyettesi munkámat. Ennél szebb feladatot álmodni sem mertem pályám megkoronázásként, minthogy a város újonnan épült bölcsődéjének lehetek a szakmai vezetője. Korábban a Darvas-téri Bölcsődében is lett volna lehetőség a szakmai vezetőségre, de nem szerettem volna a gyermekektől elszakadni. A móravárosi bölcsődében a vezetői feladatok ellátása mellet maradhatok a szívemhez közel álló korosztály kisgyermeknevelője is. Bízom benne, hogy a kis létszám miatt családiasabbá lehet majd itt tenni a légkört.

Milyennek látja az új bölcsődét?

– Úgy gondolom, hogy minden igényt kielégítő. 28 férőhelyes, kétcsoportos, kényelmes és tágas épület lett, tele színekkel, a korosztálynak megfelelő játékokkal, fejlesztő eszközökkel. A mozgás is kiemelten fontos, ami ebben az életkorban a beszéd, a finommotorika, a szocializáció, az értelmi és érzelmi fejlődés alapja. Ehhez számos nagymozgást fejlesztő eszköz áll rendelkezésünkre. Az épülethez és a csoportszobákhoz szervesen kapcsolódik a fákkal teli árnyas kert, így a gyönyörű erdei környezet lehetővé teszi, hogy egy családias, meghitt, biztonságot adó légkört teremtsünk a családok, a gyermekek és az ott dolgozó kilenc munkavállaló számára is. A környéken lakó kisgyermekes szülőknek nagy segítség az új bölcsőde, így nem kell a város másik végébe vinni reggelente a gyermekeket. Az új gyermekek beszoktatása már augusztus 21-én megkezdődik, szeptember elejétől pedig már 12 kisgyermekkel kezdünk bele az őszi időszakba.



Milyen elvek, módszerek mentén dolgozik?

– Személyes, erkölcsi normám egyik legfontosabb hitvallásának az egymás iránti tiszteletet tartom, amit szeretnék a kisgyermekek, családjaik és kollégáimmal szemben is érvényesíteni. Pályám során igyekeztem szakmai tudásom legjavát adni és ismereteimet évről évre bővíteni. Fontosnak tartom például a Gordon-módszert. A világszerte ismert kommunikációs szemlélet és stílus a pozitív szülő-gyermek kapcsolat megalapozására szolgál. Ugyancsak fontos a Montessori nevelési módszer is, amelynek alapja, hogy hagyjuk, hogy a gyermek magától fejlődjön önálló tanulások, megtapasztalások útján. Ezáltal nagyobb sikerélménye, önbizalma lesz. Fontos számomra az ének-zenei fejlesztés, de a korai fejlesztésre is nagy hangsúlyt fektetek. A generációs változásokkal a gyermekek igényei, a szülők elvárásai is változtak. Kezdetben a fő cél a gyermekek napközbeni felügyelete és gondozása volt, de mára már ez egy sokkal összetettebb, színesebb feladat lett. A nevelés, az ismeretek átadása kiemelkedő fontosságú a felnövekvő generációk számára.

Milyen tervekkel vág bele a szeptemberi kezdésbe?

– Elsődleges és legfontosabb célom a ránk bízott 2-3 éves kisgyermekek egészséges testi, lelki, szellemi fejlődésének biztosítása, az egyéni differenciált bánásmódot figyelembe véve. Távlati céljaim között szerepel a természettel és annak védelmével való ismerkedés, aminek a bölcsőde elhelyezkedése kitűnő alapot nyújt. Szeretnék például a gyerekkel egy biokertet és egy virágos kertet kialakítani és gondozni, madárodúkat kihelyezni. A jeles ünnepeket, mint például a családi farsang, vagy a húsvét is biztosan megünnepeljük kézműveskedéssel, színes programokkal. A közelben lévő óvodával is szeretnék jó kapcsolatot kialakítani, megszervezni, hogy a csoportok ovilátogatásra mehessenek. Ezzel lehetővé tesszük a gyermekek zavartalan adaptációját is. A mellettünk lévő szociális otthonban élő idősek napjait is szeretném megszínesíteni a vidám, csillogó szemű csivitelő bölcsisekkel.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton
              

Kövessen minket a Facebookon is!