Szabó József 2023. szeptember 12. 17:00

A Kálvária búcsújával zárulnak a Mária-napok

A Kálvária búcsújával zárulnak a Mária-napok
Kisboldogasszony (Mária születésnapja, szeptember 8.) és a Fájdalmas Szűzanya (szeptember 15.) közötti időszakban ünnepeljük városunkban Mária-napokat – tudtuk meg Geszler Pétertől, a Sarlós Boldogasszony Főplébánia esperes-plébánosától.

Hozzátette: az ünnep bevezetése még Talapka István nevéhez fűződik, ennek felelevenítését tűzték most ki célul. A Sarlós Boldogassszony templom a Mária tisztelet középpontjában állt mindig, ezt szerették volna jobban kiemelni, még jobban a figyelem középpontjába állítani a Mária-napokkal. A közösség várta, hiszen a nyári szünet utáni kezdő lelkigyakorlatként is felfogható volt, ami egy külön lelki töltetet is adott. Az utóbbi hét évben ezek a Mária-napok eltűntek, amit idén újra megszerveztek. Péter atya elmondta, hogy egy egyszerű, szeretetteljes programot szeretett volna megvalósítani, ahol megszólítanak szinte minden korosztályt, a gyerekektől kezdve.

Ennek értelmében már a múlt péntektől kezdve esti programokat szerveztek és szerveznek is, egészen jövő péntekig. Betegek kenete, vendégpapok miséje, iskolatáskák megáldása – mind szerepelt a sorozatban. Szeptember 13-án, szerdán Fatimai napot tartanak, déli 12 órakor ünnepi szentmisét mutatnak be a Fatimai Szűz tiszteletére. Előtte fél 12-től a rózsafüzért imádkozzák a családokért és az egyházközségért. Szeptember 14-én, csütörtökön 18 órakor gitáros szentmise, majd gitáros szentségimádás lesz a templomban. Szeptember 15-én, pénteken lesz a Kálvária búcsúja 17 órakor, ünnepi szónok Ft. Tompa Szabolcs újmisés, jánoshalmi káplán atya lesz. Aznap a 18 órai szentmise elmarad. Geszler Péter hozzátette: rossz idő, eső esetén a templomban lesz a szentmise.

Az őszi tervekről elmondta, hogy csoportjaik, közösségeik újra aktívan folytatódnak, csatlakozni is lehet természetesen. Októberben jubiláló házaspárokat áldanak meg, novemberben egyházközségi borkóstolót is terveznek, valamint szeptember 24-én, vasárnap terményhálaadást tartanak, ahová szeretettel várnak minden termelőt.

A miserend az ősz folyamán nem változik: hétköznapokon reggel 7-kor és 18 órakor, vasárnap reggel 6:30-kor, 8 órakor, 9 órakor, 10:30-kor, a Kalmár-kápolnában16 órakor, valamint az Ótemplomi napi záró mise 18 órakor kezdődik. A reggel 9 órakor és a 18 órakor kezdődő misék, gitáros misék.

Z. A.
                

Kövessen minket a Facebookon is!