Kollár László 2023. augusztus 26. 08:00

15 éve alakult meg a Jobbik helyi szervezete

15 éve alakult meg a Jobbik helyi szervezete
2008-ban alapította meg a Jobbik helyi szervezetét nyolc, addig egymás számára ismeretlen félegyházi személy. Az azóta eltelt 15 évről beszélgettünk Kollár Lászlóval, a Jobbik kiskunfélegyházi vezetőjével, az alapítók egyikével.

Hogyan foglalná össze ezt a másfél évtizedet?

– Számos eredmény fűződött a nevünkhöz ez idő alatt és adódtak szép számmal olyan helyzetek is, amikor ránk nézve bántó, valós tényekkel alá nem támasztott jelzőket „akasztottak ránk” politikai ellenlábasaink. Ezek szerint voltunk rasszista fajgyűlölők, cigányverők, és ki tudja még miféle sületlenségeket találtak ki rólunk. Ezek sem akkor, sem azóta nem állták meg a helyüket, ezt már az idő is bizonyította. Politikai színezettől függetlenül szinte minden esetben a köz érdekében próbáltunk nyomást gyakorolni a regnáló hatalom képviselőire, és – a társadalmi együttélés szabályait tiszteletben tartó személyek érdekében – minden esetben elmentünk a „falig”.

Felidézne néhány konkrét helyi példát?

– Alapvetés nálunk, hogy cselekvőn járuljunk hozzá az elmúlt évtizedek történelmi igazságtalanságainak jóvátételéhez, lehetőségeinkhez mérten tegyünk azoknak a személyeknek a rehabilitálásáért, akik ennek elszenvedői voltak. Ennek jegyében jobbikos összefogással, helyi civilekkel közösen szobrot állíttattunk Wass Albertnek Félegyházán, továbbá kezdeményezésünkre kitüntető címet alapított Kiskunfélegyháza város a hazafias és hagyományőrző tevékenység elismerésére. Elsőként idősebb Csányi József honvéd, nyugdíjas – hazaszeretete, mintaszerű élete és kitartó közösségi munkája – és Gavenda Ferenc honvéd, nyugdíjas férfiszabó kisiparos – a haza iránti hűsége, Kiskunfélegyháza város kulturális és sportéletében betöltött szerepe, kitartó munkája – elismeréseként vehette át a Kiskunfélegyháza Város Hagyományőrző és Hazafias Tevékenységéért kitüntető díjat, 2017-ben. A 2010-es évek elején sajátkezűleg termeltük ki a Rigó-csatornából azt a mintegy 10 tonna tűzifát, amit később a félegyházi rászorulók között osztottunk szét a szociális osztállyal együttműködve. Ezzel egyetlen célunk az volt, hogy ne fagyjon meg senki Félegyházán. Többször beleálltunk a kórházügybe is. Például 2010 októberében, amikor megtörtént az ominózus ágyszámcsere a megyei kórházzal, aminek következtében nagyon leromlott az egészségügyi ellátás helyzete a városban a megyei állapothoz képest. Túl azon, hogy tiltakoztunk, a kialakult helyzet orvoslásán kezdtünk el gondolkodni. Miután 70-nél több szakképzett egészségügyi dolgozó ment el a városból, súlyos orvos- és ápolóhiány alakult ki Félegyházán. Ezt enyhítendő, kezdeményezésünkre orvos- és rezidensképző ösztöndíjat alapított a város. Ennek eredményeként a közeljövőben fog az első orvos munkába állni a városi kórházban.

Milyen témák vannak jelenleg figyelmük fókuszában?

– Aktuálisan most a migránsok idegen országokból szervezetten Magyarországra történő betelepítése ellen lépünk fel. Legyen szó munkaerő címszóval behozott, vagy kvótával ránk kényszerített befogadásról, mindegyik ellen felemeljük a szavunkat. Emellett természetesen már készülünk a következő önkormányzati és európai parlamenti választásra. Ennek részleteiről a közeljövőben szeretném tájékoztatni a választókat.

                      

Kövessen minket a Facebookon is!