Helyi hírek 2023. szeptember 26. 08:00

Űrtáborban járt a félegyházi diák

Űrtáborban járt a félegyházi diák
Tizenhárom évesen már megjárta a NASA törökországi űrtáborát Csikós Zóra, a Móra Ferenc Gimnázium diákja. A világűr iránt érdeklő fiatallal élményeiről és jövőbeli terveiről beszélgettünk.



Hat napot töltött a törökországi Space Camp táborban Csikós Zóra, a Móra Ferenc Gimnázium 8. osztályos tanulója. A fiatal tehetség pályázat útján nyerte el a külföldi tanulmányutat. – Elvárás volt a folyékony angol nyelvtudás, a természettudományos tárgyak iránti érdeklődés és az elért tanulmányi, szakmai eredmények.



Hét éve tanulok angolul, napi szinten olvasok angol nyelvű honlapokat, például a nasa.gov és a space.com oldalakat. Így a nyelvtudásomat, a szókincsemet és a nyelvhelyességi képességeimet is folyamatosan fejleszteni tudom. Tavaly a svédországi Lundi Egyetemen hallgattam csillagászatról, világűrről szóló előadásokat, és részt vettem az ottani Természettudományi Tanszék által szervezett gyakorlaton. Magyarországon pedig a Piszkéstetői Obszervatóriumba látogattunk el az osztályommal, ahol a meteorokkal és egy Schmidt-teleszkóppal is megismerkedtem – fogalmazott Zóra.



A csillagászat iránt érdeklődő fiataltól azt is megtudtuk, hogy augusztus 27. és szeptember 2. között a törökországi Gökem Space and Aviation Education Center (GUHEM)-ben tartották a tábort. Ez az első interaktív világűr témájú központ Törökországban, amely minden generáció számára szórakozási és tanulási lehetőséget nyújt, több mint 150 különböző virtuális kiállítási tárggyal.



– Magyarországról tízen utaztunk, többségében budapesti fiatalok. Rengeteg felejthetetlen élményt és sok barátot szereztem. A szakmai ismereteim bővítése mellett a nyelvtudomáson is sokat fejlődött. A táborban kazah, török, üzbég, kirgiz és azerbajdzsáni fiatalokkal voltunk együtt.



GUHEM-ben a világ élvonalába tartozó csillagászokkal, űrkutatókkal, fizikusokkal, vadászpilótákkal, asztronautákkal találkoztam. Számos szakmai előadást hallgattunk, például a repülés fejlődéséről, a naprendszerről és a csillagokról.



Különböző szimulátorokat is kipróbálhattunk, többek között egy sárkányrepülőjét. Workshopokat is tartottak, ahol kisebb csapatokban dolgoztunk együtt. Egyik alkalommal egy marsjáró robotot kellett építeni és programozni, de például szárazjéggel és tűzzel kapcsolatos kísérleteket is végeztünk, sőt, azt is megtudtuk, hogyan lehet növényeket termeszteni az űrben. A legjobban a csillagképekkel és bolygókkal kapcsolatos bemutató tetszett, amelyen egy speciális teleszkóppal a Holdat is megnézhettük – mesélte élményeit a félegyházi diák.



Hozzátette, hogy a tanulás mellett szórakozásra, kikapcsolódásra is maradt idő. – Megnéztük Bursa nevezetességeit, jártunk a tengerparton, kipróbáltuk a helyi ételeket és megismertük egymás kultúráját is. A tábor programjai között egy nemzetközi est is szerepelt, amelyen mindenki bemutatta a saját országát. Mi a Szállj fel szabad madár című dalt adtuk elő népviseletben táncolva. Érdekes volt megtapasztalni, hogy mennyivel másabb a többi nemzet kultúrája, mint a magyaroké – mondta.



Jövőbeli terveiről azt is elárulta, hogy a gimnázium után természettudományos területen szeretne továbbtanulni, és a NASA amerikai központjába szervezett tanulmányútra pályázni, ebben a törökországi tábor is megerősítette.



– Szeretnék a Magyar Asztronautikai Társaság által meghirdetett versenyeken elindulni, kutatásokban és projektekben részt venni, amelyekkel nemcsak a tudomány fejlődését, hanem a hétköznapi emberek mindennapjainak könnyebbé tételét is elősegíteném – tette hozzá.

G. E.
              

Kövessen minket a Facebookon is!