Helyi hírek 2024. január 6. 08:00

Idén légy te is részese a Veganuár kihívásnak!

Képgaléria
Idén légy te is részese a Veganuár kihívásnak!
2024-ben már ötödik alkalommal lehetünk részesei a Veganuár kihívásnak – tudtuk meg Vida Raultól, a kihívás alapítójától. A kiskunfélegyházi születésű fiatal elárulta, hogy az elmúlt évek tapasztalatait beépítve ma már egy hónapra elegendő heti étrenddel, receptekkel, hiteles szakemberekkel segítik a vegán étrend iránt érdeklődőket. A kihívás non-profit és ingyenes, amely eddig 81 ezer magyart győzött meg.

Borítókép: Kókusztejes csicseriborsó-ragu 
Fotó: Prove


A veganizmus egyre nagyobb teret hódít hazánkban is, az étrenden kívül egy életszemléletet, filozófiát és életmódot takar, ahol az állatok nem tárgyak és nem haszonhozók. Ennek értelmében semmilyen állati eredetű élelmiszert nem fogyasztanak és elutasítják azon szolgáltatásokat és termékeket, amelyek állatokkal kapcsolatba hozhatók. A kihívásnak etikai motivációja mellett komoly egészségügyi haszna is kimutatható, sőt, környezetvédelmi szempontjai is igen jelentősek.


Angol reggeli
Fotó: Prove


A Nature tudományos folyóiratban megjelent publikáció szerint, amely több tucat "forgatókönyvet" vett alapul, csak a vegán étrend lenne képes fenntartani az emberiség táplálását 2050-re, anélkül, hogy további erdőirtásokra lenne szükség. A kutatás számos tényezőt vett figyelembe, mint például a súlyosodó klímakrízist, a földterületigényt, az alacsony terméshozamot, az időjárást, valamint további 490 egyéb faktort, és ebből kizárólag a vegán étrend jött ki győztesen.


Vegán céklaburger
Fotó: Prove


A Veganuár 2024 nagykövetei között láthatjuk idén Puskás-Dallos Péter színész, énekes, műsorvezetőt, aki több mint öt évvel ezelőtt döntött úgy, hogy nem fogyaszt többé állati eredetű ételeket. Munkája mellett önkéntes állat- és környezetvédelmi aktivizmusával is arra inspirálja követőit, hogy merjenek változtatni az életmódjukon, mert csakis a cselekvés hozhat valódi változást.


Kovács Panka és Puskás-Dallos Peti

Veganuár nagykövetként mutatkozik be idén először Kovács Panka színésznő is, aki saját elmondása szerint soha nem fogyasztott még húst, gyermekkora óta vegetáriánus étrenden él, két éve pedig kizárólag növényi alapú ételeket fogyaszt és vegán elveket vall. Panka a filmforgatások és szinkronmunkák mellett aktívan sportol is: rendszeresen fut és úszik, legutóbb egy triatlonversenyen is megmérettette magát. Bár nem sűrűn beszél vegánságáról, kifejezetten a szívén viseli az állatok és a bolygó sorsát, ezért örömmel mutatja meg határozott elveit a Veganuárral együttműködve egy gyönyörű, növényekből készült hajkoszorúval. Az elmúlt években és idén is folyamatosan nő azon hírességek száma, akik a Veganuárra buzdítják követőiket – Steiner Kristóf blogger és aktivista; Garami Gábor zenész és műsorvezető; Karalyos Gábor színész és még sokan mások.


Vegán fagylaltvariációk
Fotó: Prove


Vida Raul elmondta, hogy a csatlakozókat ingyenes heti étrenddel látják el, emellett 250 recept közül válogathatnak, amelyek között egyaránt találhatunk nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető recepteket, de akár specifikus variációkat is megadhatunk, legyen szó például egy gluténmentes, 15 perces, néhány összetevős, kelet-ázsiai reggeliről, vagy egy amerikai stílusú, szójamentes, 30 perces desszertről.

Céljuk, hogy a kihívást vállalók jól érezzék magukat a bőrükben, ehhez pedig igyekeznek a legtöbb segítséget megadni. Ezt egy Veganuár támogató Facebook-csoport is erősíti, ahol több ezer taggal cserélhetnek véleményt, tapasztalatot a résztvevők.

– Őszinte lelkesedéssel várjuk minden évben a januárt, ráadásul idén köszönthetjük majd a százezredik jelentkezőnket is, akit meg fogunk lepni egy különleges ajándékkal. Szívvel-lélekkel készítjük el a program minden apró részletét már a kezdetek óta: a recepteket alaposan kikísérletezzük, a cikkeket szakértőkkel ellenőriztetjük, a támogató csoportot aktívan moderáljuk. Mindent megteszünk, hogy igazán pozitív élményként maradjon meg mindenkinek az első Veganuár éve, amelyre boldogan emlékezhet majd vissza. Az új résztvevőket nyitottságra, érdeklődésre, megértésre buzdítjuk – tegyenek egy próbát, mert nincs mit veszíteniük. A Veganuár mindenkit tárt karokkal vár, ítélkezés nélkül, hiszen nem az a cél, hogy rosszul érezzük magunkat, hanem az, hogy jobban, mint valaha – fogalmazott.

Az ingyenes jelentkezés már elérhető a veganuar.hu vagy a prove.hu/veganuar oldalon.

Z. A.
      

Kövessen minket a Facebookon is!