Helyi hírek 2024. január 20. 12:00

Kevesebb szabálytalanságot tárt fel a téli szezonális ellenőrzés

Kevesebb szabálytalanságot tárt fel a téli szezonális ellenőrzés
Több mint 1300 ellenőrzést végeztek az élelmiszerlánc-felügyelők a téli szezonális ellenőrzéssorozat alkalmával decemberben. Az akció kapcsán az Agrárminisztérium államtitkára, dr. Nobilis Márton kiemelte: minden területen kis mértékben csökkent a feltárt hiányosságok gyakorisága. Az élelmiszerlánc szereplők és a hatóság hatékonyan szolgálták az ünnepek alatt a fogyasztók érdekeit.

Tavaly decemberben az ünnepi időszak közkedvelt termékei és vendéglátóhelyei álltak az élelmiszerlánc-felügyelet középpontjában. Az országos szinten összehangolt, téli szezonális ellenőrzést a Nébih irányításával a vármegyei és a járási hivatalok szakemberei végezték el, amelyhez egy-egy speciális szakterületen a Nébih ellenőrei is csatlakoztak. 

Az ellenőrzéssorozatot elrendelő dr. Nobilis Márton államtitkár az eredményeket összefoglalva elmondta: országosan összesen 1 342 ellenőrzésre került sor, a felügyelők 8 alkalommal szabtak ki figyelmeztetést, további 78 esetben bírságot. Leggyakrabban, 73 esetben higiéniai problémákat tapasztaltak, ugyanakkor általánosan elmondható, hogy kis mértékben, de minden területen csökkent a feltárt hiányosságok gyakorisága. Összesen 214 élelmiszertételt kellett kivonni a forgalomból,  amelynek jellemző oka a fogyaszthatósági, illetve a minőségmegőrzési idő lejárta volt (171 tétel esetében). 

Az év végi időszak szokásainak megfelelően 167 adventi, karácsonyi vásáron, ünnepi rendezvényen ellenőrizték a kitelepült vendéglátó egységeket a felügyelők – összegezte az államtitkár. Általános tapasztalat, hogy a vendéglátók megfelelően felkészültek, az élelmiszer-higiéniai és -biztonsági szempontokkal tisztában vannak. E területen főleg a dolgozókat érintő általános higiénés hiányosságok fordultak elő (az ellenőrzések 5,4%-ában). Jellemző volt például, hogy hiányzott a fertőtlenítő hatású kézmosószer, valamint, hogy a dolgozók elmulasztották a kézmosást a pénzkezelés és az ételkiadás között. 

Az időszakos rendezvények kapcsán dr. Nobilis Márton kiemelte: további 39 egységnél a forraltbor-kínálatot is vizsgálták a felügyelők. Összesen 4 vendéglátónál hiányzott a gyártmánylap, és 2 terméket kellett kivonni a forgalomból a nyomonkövetés hiánya miatt. A hatóság 2 esetben döntött bírság kiszabása mellett.

A 2023-as téli szezonális ellenőrzéssorozat összességében kedvező tapasztalatokkal, javuló tendenciával zárult, pozitív visszajelzést nyújtva a hatóság egyik alapvető célja és törekvése kapcsán, amely 2024-ben is a stabil élelmiszerbiztonság és a fogyasztók hatékony védelme lesz ‒ foglalta össze dr. Nobilis Márton.

A téli élelmiszerlánc-ellenőrzések részletes összefoglalója letölthető itt. 
(Forrás: AM Sajtóiroda)

Téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés 2023. zárójelentés letölthető formában (pdf)
                      

Kövessen minket a Facebookon is!