Helyi hírek 2024. január 20. 10:00

A szép Félegyháza fotói megtekinthetők a könyvtárban

Képgaléria
A szép Félegyháza fotói megtekinthetők a könyvtárban
A szép Félegyháza címmel Görög Anita fotográfus kiállításának megnyitója volt január 19-én, pénteken a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A tárlatmegnyitó egyben Kiskunfélegyháza várossá nyilvánításának 250. évfordulója alkalmából indult rendezvénysorozat nyitóeseménye is volt.

A megjelenteket Vargáné Rácz Judit, a programsorozat háziasszonya köszöntötte, aki kollégaként, barátként személyes hangvételű beszédében mutatta be Görög Anita fotográfust. Ismertette az alkotói munkája kezdetének részteteit, a sikerhez vezető út egyes állomásait.

– A tanulást, és már tapasztalt fotósként végzett munkáját mindig olyan emberi és szakmai alázattal végezte, a családi élet és az alkotótevékenység közötti egyensúly megtartását szem előtt tartva, amely nélkül sikerre vinni egy törekvést, egy elhatározást nem lehet – fogalmazott Vargáné Rácz Judit. Hozzátette: a természetfotózás mellett csendélet és portré témákban is alkotott Anita. Kiskunfélegyházát 2019-ben, a Zöld város projekt első tulipánvirágzásakor kezdte el aprólékosabban dokumentálni, képekben. Tulipános fotói azóta nagyon sok felületen hirdetik a város szépségét. Mindig a harmónia, az idill megragadására törekedett. A fények és az évszakok színeinek tudatos használatával hétköznapinak tűnő városi jeleneteket, élethelyzeteket fotózott a rá oly jellemző letisztult, de romantikus szemlélettel – mondta.

Vargáné Rácz Judit ismertette, hogy a város 250. évfordulójára született ünnepi képeskönyv képei közül kerültek ki a kiállítás alkotásai. A kiadványnak nem csupán fotográfusa, hanem projektmenedzsere is volt Anita, amelynek bemutatójára február 2-án kerül sor a városháza dísztermében.

Csányi József polgármester ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, hogy nagyon keveseknek adatik meg életében, hogy egy ilyen jeles évfordulót megéljenek. Úgy véli, mivel nekünk megadatott ez a szerencse, azt kellőképpen meg is kell ünnepelni.

– Azt hiszem, hogy amikor Mária Terézia odaadta ezt a városi rangot, akkor valami olyasmit gondolhatott, hogy tegyünk egy próbát, nézzük meg, mit tudnak ezek a konok kunok. Úgy hiszem, ha ma közöttünk lenne és végigsétálna a Kossuth utcán, büszkén mondaná, hogy jó helyre került ez a városi cím. Mi Félegyháziak egy kicsit gyarlók vagyunk, hiszen mindennap ebben a gyönyörű városban élünk és hajlamosak vagyunk arra, hogy elfelejtsük annak szépségét. Viszont vannak olyan barátaink, kollégáink, akik időnként megállítanak bennünket és megmutatják a város valós szépségét. Ez az egyedi nézőpont nagyon sok esetben szükségszerű. Az ember szeme nem úgy látja meg a dolgot, ahogyan az valóban van, vagy elnagyolja a megtekintést. Anita olyan képeket tár elénk, ami a  valóságot mutatja, azt a Félegyházát, amit mindannyian szeretünk és szívünkbe zártunk a hosszú évek alatt.

A beszéd után a polgármester egy virágcsokorral köszönte meg az alkotónak a munkáját, hogy képei által megismertük a várost, megtanultuk becsülni azt és meglátni szépségeit.

Az esemény zárásaként Görög Anita köszöntötte a megjelenteket. Megtudtuk tőle, hogy nagyon boldogan készült erre az eseményre. A tárlatra, amelynek képei egy rövid utazásra kalauzolják el a nézőit, számára viszont egy hosszabb belső utazást jelentettek tele inspirációval, tettvággyal, alkotói vággyal és megmutatták neki, hogy mi az igazán fontos maga körül. Megköszönte a kiállítás létrejöttét Rosta Ferenc alpolgármesternek és Lantos Szabolcsnak, a város kreatív menedzserének, akik határozottan és következetesen ösztönözték őt a az alkotásban, majd a képanyag kiválasztásában. Megköszönte a városvezetésnek, családjának, barátainak a támogatást.

– Abban az egyben bízom még, hogy ezek a képek akkor is léteznek majd, amikor esetleg én már nem. Ezt nagyon jó érzés lenne hinni, mert akkor egyetlen pillanat sem volt hiábavaló – fogalmazott végezetül Görög Anita.

A megnyitón közreműködtek a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei, zongorán Jankovszki Réka, verssel Gombás Bende. A tárlat március 1-jéig megtekinthető.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton
            

Kövessen minket a Facebookon is!