Gátér 2024. március 4. 08:00

100 éves Gátér

100 éves Gátér
100 éves Gátér. A jeles évfordulóra másfél napos rendezvénysorozattal készül az önkormányzat május 31-én, pénteken és június 1-jén, szombaton.

100 évvel ezelőtt, 1924. május elsején kapta meg Gátér az önálló közigazgatási egység státuszt. A korábban pusztaként nyilvántartott helységet az évszázadok során több településhez csatolták: tartozott Jászalsószentgyörgyhöz, Kiskunfélegyházához és Pálmonostorához is. A nagygazdák társulata nem tartotta kedvezőnek ezt a helyzetet és megkezdődött az önállósodási folyamat, amelynek eredménye lett a 100 évvel ezelőtti esemény – tudtuk meg Jánosiné Gyermán Erzsébet polgármestertől, aki hozzátette, hogy szerencsére több olyan család is él ma is a faluban, akik felmenői már 100 éve is település lakói voltak.



A polgármester az ünnepségsorozat részleteibe is beavatta lapunkat. Május 31-én, délután kezdődnek a programok egy kiállítással a plébánia épületében, ahol Kiss László régiséggyűjteményét tekinthetik meg az érdeklődők. Ezt követően a Faluház előterében nyílik meg egy újabb tárlat, amelyben az elmúlt évtizedek pillanatait megörökítő fotókból láthatnak egy sorozatot. A fotókat a helyiek bocsátották rendelkezésre. A napot egy amatőr színjátszó csoport előadása zárja.



Június elsején, szombaton reggel 8 órakor szentmisével folytatódik az ünnepi eseménysorozat, amit a tanítók emlékfájának koszorúzása követ. A délelőtt protokolleseménnyel folytatódik a Faluházban, ahol többek között díszbeszédek hangoznak el, valamint megemlékeznek Gátér 10 éves testvértelepülési kapcsolatáról is. 12 órakor ebédre várják a meghívott vendégeket és az előzetesen regisztrált helyieket, amit a 100. születésnapi torta követ.



Az események folytatásában egy időkapszulát helyeznek el, amely tartalmazza többek között az ünnepre készült kiadványt, valamint egy nagy formátumú üzeneteket közvetítő lapot, amelyre a vendégek előzetesen elhelyezték jókívánságaikat az utókornak. Az időkapszulát 25 év múlva lehet majd felnyitni. Az esemény folytatásában szórakoztató programok sora érkezik, majd a napot bál zárja.



A jeles évfordulót megelőző napokban 100 év – száz nap elnevezéssel – a szervezőbizottság ötlete alapján – történetek, videók, fotók látnak napvilágot a közösségi oldalon. Az érdeklődők egy online vetélkedőre is számíthatnak a falu múltjáról, történelméről, valamint a gyermekeknek is hirdetnek rajzpályázatot.

Az ünnepségre szeretettel várnak minden érdeklődőt, amelynek részleteiről később beszámolunk.

Z. A.
          

Kövessen minket a Facebookon is!