Gátér 2024. április 25. 08:00

Örökös Zöld Óvoda elismerésben részesült a Gátéri Liget Óvoda

Örökös Zöld Óvoda elismerésben részesült a Gátéri Liget Óvoda
A Gátéri Liget Óvoda 9 évnyi zöld óvodai tevékenysége elismeréseként április 16-án átvehette az Örökös Zöld Óvoda címet. Az ünnepélyes címátadón dr. Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára elmondta, hogy a Zöld Óvoda program olyan elkötelezettséget jelent, amelyért az egész társadalom köszönettel tartozik.

Gulyásné Vida Gyöngyitől, az óvoda igazgatójától megtudtuk, hogy intézményük már több mint kilenc éve fontosnak tartja a környezettudatos nevelést és tudásmegosztást, mind szűkebb, mind tágabb környezetében. A környezet, a növények és állatok megismerése, az azokkal együttélés fontossága kiemelt küldetésük.



–  Az évek során olyan elemeket építettünk pedagógiai programunkba, amely pozitív irányba alakítja gyermekeink saját egészségükhöz és a természeti környezethez való viszonyát. A gondozási, egészséges életvitel igényének formálását, a személyi és környezet-higiénére nevelését kiegészítik a zöldóvoda-tartalmak. A személyes higiéniával az egészséges és környezettudatos szokásokat alakítjuk. Madárbarát óvodaként védjük az élővilágot, növényeket, a helyi természeti értékeket.

Küldetésünk, a környezet védelméhez és megóvásához kapcsolódó szokások megalapozása, környezettudatos magatartás formálása. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek kedveljék a környezet rendjét, a természet egy-egy csodáját, szépségét. Tiszteljék a földi környezetet, annak különlegességét, másságát. Ítéljék el a nemkívánatos viselkedést, így az élőlények bántalmazását, a szemetelést, a vízpazarlást.



Törekszünk a gyerekek helyes szokásrendszerének, viselkedésének megalapozására (energiatakarékosság, étellel való bánásmód, egymáshoz, szüleihez és egész környezetéhez való viszonya). Úgy véljük, hogy példamutatással kialakul a társakért, a környezetünkért, az állatokért, a csoportért érzett felelősség – fogalmazott. Hozzátette: Az óvoda egész munkatársi közössége elkötelezett a környezetvédelem, a fenntarthatóságra nevelés, a szűkebb, tágabb környezetünk megismertetése iránt. Munkájuk során példát mutatnak a gyerekeknek, hozzájuk kerülő gyakorlaton lévő hallgatóknak, szülőknek.

Z. A.
               

Kövessen minket a Facebookon is!