Egészségügy 2024. május 19. 13:00

Jótékonysági egészségnap a művelődési központban

Képgaléria
Jótékonysági egészségnap a művelődési központban
Ingyenes egészségnapot szerveztek május 18-án, szombaton a Móra Ferenc Művelődési Központban. Az érdeklődők állapotfelméréseken, szűrővizsgálatokon, véradáson, prevenciós célú tanácsadásokon és mozgásos foglalkozásokon is részt vehettek – mindeközben jótékony célt támogatva.

A városlakóknak szervezett hagyományos egészségnapra idén is sokan ellátogattak, az idősek mellett középkorúak és egészen fiatalok is.

Az érdeklődők a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda prevenciós programjain különböző demonstrációs eszközök segítségével sajátíthatták el az emlő- és a here önvizsgálat módszerét, valamint a helyes fogmosás lépéseit. A gyermekek a csontváz és az izomzat felépítését is megismerhették egy különleges kirakó segítségével. Idén is sokan jelentkeztek be az érszűkület korai felismerését célzó négy végtagos vérnyomásmérésre és tanácsadásra.

Az iroda munkatársai a szűrővizsgálatok fontosságára is felhívták a figyelmet, hiszen az idejében észlelt betegségek nagyobb hatékonysággal gyógyíthatóak. Kiderült, hogy bőrgyógyászati szűrésen évente, hallás- és látásvizsgálaton, valamint szájüregi szűrésen kétévente érdemes részt venni. 50 éves kortól évente ajánlott prosztataszűrés, 50 és 70 éves kor között kétévente vastagbélszűrés, 25 és 65 éves kor között pedig háromévente méhnyakszűrés. A rákmegelőzés kapcsán is hasznos tanácsokat kaptak az érdeklődők: ne dohányozzunk, óvakodjunk az elhízástól és tartsunk mértéket az alkoholos italok fogyasztásában. Emellett érdemes kerülni a túlzott napozást, a leégést, a szoláriumot. Fontos, hogy a napirendünkbe iktassunk be szabadidős mozgást és minden nap fogyasszunk friss gyümölcsöt és zöldséget.

Az Egészséges Félegyházáért Egyesület képviselői ingyenes vérnyomás-, vércukorszint- és testtömegindex-mérést, valamint látásélesség-vizsgálatot végeztek. A Magyar Vöröskereszt munkatársai pedig véradásra várták az életmentő önkénteseket.

A Kiskunfélegyházi Chi Kung és Tai Chi Egyesület jóvoltából bárki megtapasztalhatta a Chi Kung jótékony hatásait. A mozgásforma amellett, hogy fejleszti a kognitív funkciókat, a rugalmasságot és az egyensúlyt, csökkenti a stresszt, és támogatja a keringési rendszer működését.

Az egészségnapon a várandós anyukák is átmozgathatták izmaikat, Fricska Zsófia ugyanis tornával várta a kismamákat. A biztonságosan végezhető gyakorlatok nemcsak a testi és lelki egyensúly fenntartását segítették, hanem a szülésre való fizikai felkészülést is.

A fogyókúra, az önismert és az életmódváltás kapcsolatáról dr. Domján Mihály pszichológus és családterapeuta tartott előadást.

A délig tartó rendezvényen a test és a lélek ápolása mellett egy jó célért is összefoghattak a város lakosai: az adománygyűjtő dobozokba tett felajánlásokkal az Idősekért, Fogyatékosokért és Rászorultakért Alapítványt támogathatták.

G. E.
                   
Fotó: Fantoly Márton
          

Kövessen minket a Facebookon is!