Helyi hírek 2024. június 30. 08:00

Darvasos tanuló kiállítása nyílt meg a Kiskun Múzeumban

Darvasos tanuló kiállítása nyílt meg a Kiskun Múzeumban
Mogyoró Martin Bence, a Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola 7. b. osztályos tanulója, már több mint egy éve foglalkozik papírmakettek készítésével. Kezdetben unaloműzésként, viszonylag egyszerű tárgyakat (lándzsát, buzogányt, baltát, csákányt, alabárdot), később bonyolultabbakat is (sisakok, pajzsok, díszes markolatú kardok), majd végül koronákat készített.

A testvérével együtt megalkotta a római légionárius teljes fegyverzetét és felszerelését (scutum, pillum, gladius, galea, lorcia sequetata) is, rendkívül nagy figyelmet fordítva a történelmi hűségre is. Ezekből a másolatokból június 22-én a Kiskun Múzeumban nyílt kiállítás, ami augusztus 31-éig megtekinthető. A diák kimagasló tehetségéről dr. Deák Imre, Martin történelemtanára és Samu Csilla múzeumpedagógus beszélt.

– Martin művei, amelyek újrahasznosítható alapanyagokból készültek, olyan jól sikerültek, hogy az óráimon, illetve történelmi témájú videókon szemléltető eszközként is fel tudtam használni. 2023 szeptemberében Samu Csilla múzeumpedagógus látván Martin egyedi alkotásait, felajánlotta a lehetőséget, hogy az akkor még készülő Bűn és bűnhődés Magyarhonban című büntetésvégrehajtás-történeti kiállítás tárgyainak makettjeit készítse el papírból. 2023 októberétől 2024 májusáig több hónapnyi megfeszített munka után elkészültek a tárgyak, így azokat június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján a nagyközönség is megtekinthette.



Iskolánk ezúton is nagyon szépen köszöni dr. Deák Imre felkészítő tanár és a Kiskun Múzeum részéről Mészáros Márta igazgatónak és Samu Csilla múzeumpedagógusnak közbenjárását, hogy ez a fantasztikus kiállítás megvalósulhatott – mondta el Vásárhelyiné Ficsór Katalin intézményvezető-helyettes.

– Mindig nagy megtiszteltetés, ha a múzeum falai közé olyan kiállítás érkezik, ami figyelemfelkeltő, érdekes és egyedi. Ilyen kiállítás Martiné is, amit nagy lelkesedés kíséretében, több hónapi munka során készített el. A tárgyak, mindamellett, hogy a Kiskun Múzeum büntetésvégrehajtás-történeti kiállításának műtárgyait mutatják be, jól prezentálják az alkotó precizitását, találékonyságát. A papírból és hungarocellből készült darabok lehengerlők, miniatűr mások. A kiállítást a Múzeumok Éjszakáján mutattuk be a nagyközönségnek. Sokan látták, csodálták. Maggie Doyne szavaival élve kifejezhető Martin tehetsége: „Ha egy kis bimbó mindent megkap, ami a növekedéséhez szükséges, virággá fejlődik. Elegendő szeretet, támogatás, táplálék és oktatás mellett a mi gyerekeink is virágozni fognak.”

Martinban, dr. Deák Imre tanár úr meglátta a tehetséget, és rávette a hasznos időtöltésre, az alkotás örömére. Mi pedig felajánlottuk az alkotások kiállítását, hiszen az intézményben az is cél, hogy a tehetséges fiatal alkotók alkotásait is bemutassuk. A fiataloké a jövő, mi csak támogatói és segítői vagyunk az útjuknak. Reméljük, Martin nem hagyja abba az alkotást és még láthatunk tőle más műveket is – nyilatkozta Samu Csilla, szívből remélve, hogy Martin példája inspirációt nyújt majd más tehetséges fiatalok számára is.

V. B.
                 

Kövessen minket a Facebookon is!