Helyi hírek 2024. július 2. 16:00

Ismét Félegyházán találkoztak a jövő kürtösei és mestereik

Képgaléria
Ismét Félegyházán találkoztak a jövő kürtösei és mestereik
Több mint tíz településről csaknem 20 fiatal kürtös érkezett június végén a városba, a II. Kiskunfélegyházi Kürtös Napok elnevezésű szakmai kurzusra. A fiatal tehetségeket Félegyházáról elszármazott neves kürtművészek és közismert művészmesterek oktatták. A régióban egyedülálló program során nemcsak a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola, hanem a város is megtelt a kürtök hangjával.

Június 23. és 26. között rendezték meg városunkban a II. Kiskunfélegyházi Kürtös Napokat. A többnapos szakmai kurzus során négy mester tanította a jövő kürtművészeit: dr. habil Kecskés György kürtművész, a Szegedi Szimfonikus Zenekar szólamvezetője, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar rézfúvós tanszékvezetője, Keserű Péter, az Osztrák Rádió Szimfonikus Zenekarának szólókürtöse, Palatinus Ferenc kürtművész, a Pénzügyőr Zenekar szólamvezetője és Szabó László, a Szegedi Szimfonikus Zenekar szólamvezető helyettese. Keserű Péter és Palatinus Ferenc neve nem ismeretlen a félegyháziak számára, hiszen itt születtek, és itt kezdték zenei tanulmányaikat Jankovszki Ferenc tanítványaiként.

– A kurzusra 12 település 18 kürtös tanonca jelentkezett alapfoktól felsőfokig. Érkeztek fiatalok például Letenyéről, Érdről, Békéscsabáról, Szegedről, de még Tótkomlósról, Sopronból, Nyíregyházáról és Kolozsvárról is. A cél az volt, hogy a kürtös társadalom apraja és nagyja összejöjjön, megismerjük és motiváljuk egymást – fogalmazott Magyari-Benkő Gabriella, a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola kürtművész-tanára, igazgatóhelyettese.

– A négy nap alatt minden mester tanított minden diákot egyéni órákon és kamarazenei próbákon egyaránt. Az egyik napon historikus naturkürt és parforcehorn bemutató és összehasonlító előadás is volt. Emellett a kurzus résztvevői és tanítóik a város több pontján is bemutatkoztak térzenéikkel. A városlakók a Béke-téren, a Szent István-téren és a Petőfi-téren élvezhették a térzenei produkciókat. A szakmai kurzus zárásaként egy koncerttel búcsúztak a kürtösök a várostól június 26-án este, a Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola Jankovszki Ferenc Koncerttermében. A hangversenyen szóló- és összkürtös produkciók is elhangzottak – részletezte a programot az igazgatóhelyettes.

Keserű Péter szólókürtös ízelítőt adott előadási darabjából, amelyet a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar kíséretével ad majd elő a zenekar hagyományos Karácsonyi Koncertjén december 21-én és 22-én.

– A kurzus napirendjének lebonyolításában Retkes Krisztina és Pallagi Réka kürtművész-tanárnők voltak a segítségemre. Fontos kiemelnem, hogy idén kedves kollégáink: Földi János, a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese, kürtművész-tanára, Nagy-Kanász Szabolcs, az Izsáki Művészeti Iskola kürtművész-tanára és Bereczki Gábor, a Békéscsabai Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium kürtművész-tanára is ellátogatott hozzánk. Meglátogatták tanítványaikat a műhelymunkák során, konzultáltak a mesterekkel és részt vettek a térzenei koncerteken is. Köszönjük a támogatást Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának, a Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskolának, a Hidas Frigyes Alapítványnak, a kiskunfélegyházi közönségnek, a Radió Smile-nak és a Félegyházi Közlönynek – tette hozzá Magyari-Benkő Gabriella.

G. E.

Fotó: H-Szabó Fotó
       

Kövessen minket a Facebookon is!