Helyi hírek 2024. július 3. 16:00

Nagyjaink nyomában: Erdélyben jártak a darvasos diákok

Nagyjaink nyomában: Erdélyben jártak a darvasos diákok
A Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola 7. évfolyamos diákjainknak lehetőségük nyílt egy erdélyi tanulmányi utazáson részt venni a Határtalanul Pályázat jóvoltából május 28. és június 2. között. A program során számos kulturális örökségnek számító helyszínt és egyedülálló természeti képződményt látogattak meg. A kirándulás további részleteiről Vásárhelyiné Ficsór Katalin intézményvezető-helyettes mesélt.

– A gyerekek véleménye alapján a legnépszerűbb nevezetességnek a Tordai sóbánya, a Súgó-barlang és a Békás-szoros bizonyultak. A tevékenységek közül kiemelkedtek a túrák, a kerámiakészítés, a sajt, a szörp- és lekvárkóstolás, illetve a focimeccs a gyergyóújfalui iskola diákjaival. Nagyon érdekes volt a taplászműhelyben tett látogatás, ahol a ritkaságnak számító szakma fortélyaival ismerkedtek meg. A Békás-szorosban levő függőhidakhoz, illetve a Csicsaj-dűlőben található Ördög-sziklához felvezető túrák kihívások elé állították a csapatot, de mindenki sikeresen teljesítette a kijelölt útvonalat. Az eső és a medveveszély sem szegte kedvüket. Nevettek, kapaszkodtak, egyensúlyoztak és a végén jólesően elfáradtak.


A Szent Anna-tó felé vezető úton a buszból kifelé tekintve egy medvét is láttak, ami páratlan élményt jelentett.

A krátertó és a Mohos-tőzegláp egyedi növénytársulásainak megtekintésével több millió évvel ezelőttre utaztak vissza az időben. Déva és Vajdahunyad várának, valamint a Lázár-kastélynak évszázadokon átívelő történetét is megismerhették. Nemcsak eredetiben, hanem a Mini Erdély Parkban tett látogatásuknak köszönhetően makett formájában is megcsodálhatták a nevezetes épületeket.


Ezen kívül a gyerekek jártak Szejkefürdőn is, ahol lesétáltak Orbán Balázs síremlékétől és a székelykapu-sortól.

Az Ábel-trilógia írója, Tamási Áron síremléke előtt koszorúval tisztelegtek, amikor Farkaslakán jártak. Székelyudvarhelyen az Emlékezés Parkjában 13 híres magyar történelmi személy emlékét idézték fel. Az Alexandra Kávézóban egy diáklányuk születésnapját tortával ünnepelték. A testvériskolai kapcsolatunknak köszönhetően látogatást tettek a segesvári Aurel Mosora Általános Iskolában, ahol szívélyes fogadtatásban részesültek és különleges múltidéző sétával eljutottak az óratoronyhoz. A zarándokútjuk előtt imádkoztak a csíksomlyói kegytemplomban, majd utolsó napjukon a kolozsvári Szent Mihály Templomban. Nagyszalontán, a szülőháznál elhelyezett koszorúval és versekkel emlékeztek Arany Jánosra.



Köszönjük a kint élő magyarok vendégszeretetét és a lehetőséget, hogy megismerhettük Erdély rabul ejtő, varázslatos világát. Maradandó élményt jelentettek a közösen átélt nagyszerű pillanatok. A gyerekek a csapatépítésen kívül sokat tanultak emberségből, kitartásból, segítőkészségből és odafigyelésből. Köszönjük vendéglátóink kedvességét, bölcs tanításait és mindenre kiterjedő segítségét. Bármikor visszamennénk, hiszen mi is megtapasztalhattuk, hogy „nem lehet úgy elhagyni Erdélyt, hogy ne vágyjunk vissza – emlékezett vissza szeretettel a kirándulás élményeire Vásárhelyiné Ficsór Katalin.

A csapat kísérői Jankovszki Zoltánné intézményvezető, Vásárhelyiné Ficsór Katalin intézményvezető-helyettes, osztályfőnök és Bibok Szandra osztályfőnök voltak.

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!