Helyi hírek 2024. július 5. 20:30

Átadták a Semmelweis-napi díjakat az egészségügyi dolgozóknak

Képgaléria
Átadták a Semmelweis-napi díjakat az egészségügyi dolgozóknak
Ünnepélyes keretek között adták át a Semmelweis-napi díjakat az egészségügyi dolgozóknak július 5-én, pénteken a városháza dísztermében. Az esemény hangulatát a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak ünnepi előadása tette még különlegesebbé. A díjátadó levezetője Pál Attila színművész volt.

Hazánkban 1992 óta minden év július elseje a magyar egészségügy ünnepe. Ezen a napon született Semmelweis Ignác, akit az anyák megmentőjeként ismernek. Semmelweis Ignác, a gyermekágyi láz okának felfedezője 1818-ban született. Elsőként tekintett a gyermekágyi lázra, mint ami egy fertőzés következménye és nem önálló betegség. Rájött, hogy a kórt maguk az orvosok terjesztik: a boncolásokat is végző nőgyógyászok át a szülő nőknek a fertőzést. A megoldást a klórmész-oldatos kézfertőtlenítés bevezetése jelentette, de a felfedezést az akkori orvostársadalom nem támogatta. Más osztályokon kezdetben nem is vezették be a vizsgálatok közötti és az osztályra való belépéskor kötelező klórvizes kézmosást, a kórtermek rendszeres takarítását és szellőztetését, hiába próbálta statisztikákkal is alátámasztani felfedezését. Csak évekkel később, halála után derült fény a felfedezése hasznosságára, amikor Joseph Lister angol sebész módszerét, a karbolsavas fertőtlenítést kezdték használni. Manapság a két módszer kombinációját alkalmazzák a műtéti beavatkozások előtt. Semmelweis Ignácot, a korát messze megelőző tudományos szemlélete, rendíthetetlen kitartása és megalkuvást nem tűrő hite vezette arra, hogy végül sikerrel járhasson. A mai napon az ő szellemét megidézve köszöntjük azokat, akik hivatásukat áldozatkészen, és fáradhatatlanul gyakorolják a mindennapokban jelenlévő nehézségek ellenére is – ismerhettük meg az anyák megmentőjének tartott orvos életének részleteit Pál Attila előadásában.

Dr. Körtvélyessy András, a telephely vezető, Semmelweisre emlékezve nyitotta meg az ünnepséget, majd a kiskunfélegyházi kórház dolgozóihoz szólt személyes hangvételben:

– A világon mindenhol úgy ismerik Semmelweis Ignácot, mint az anyák megmentőjét. Elképesztő, amit a saját korában elért. Olyan reformintézkedéseket vezetett be, amelyek jótékony hatását a mai napig elismerjük. A kórházunkban kezelt betegek a legmagasabb szintű ellátást kapják tőletek, kollégáktól. Ennek köszönhetően válhatott intézményünk teljes értékű rehabilitációs szakképző hellyé, ahová medikusokat tudunk fogadni. A rehabilitációs medicinában kollégáink tiszta empátiával dolgoznak, annak ellenére, hogy a minimumból kell a maximumot kihozni. Büszke vagyok a kórházra, ez egy igazi összefogást igénylő munka – a takarító személyzettől kezdve az osztályvezető főorvosig. Ezúton is szeretném kifejezni köszönetemet az önkormányzat és a polgármester támogatásáért.

Dr. Körtvélyessy András a Kowalsky meg a Vega zenekar egy dalrészletével fejezte ki kollégái iránti tiszteletét, majd Henry Ford idézettel zárta beszédét:

„Az időnk… Mint vágtató vadlovak
Suhannak át az élet végtelen sztyeppéin
Csupán egy fűszál vagy benne egymagad
De együtt, mert összetartozunk…”

„Ha összefogunk, az a kezdet, ha összejövünk, az a haladás, ha összetartunk, az a siker.”

Dr. Horváth Zsolt a kecskeméti megyei kórház orvos igazgatója is szólt a megjelentekhez: – Amit Semmelweis Ignáctól át kell vennünk, az a hit, az elkötelezettség és a hivatástudat. Sok nehézséggel kell megküzdenünk minden területen, de mindenki a legjobb tudása szerint dolgozik. Büszke vagyok arra, hogy Kiskunfélegyháza felől nem érkezik panasz hozzám. Ez pedig az egységes összefogásnak köszönhető, amit az önkormányzat, a megye és a helyi kórház kivívott magának. Köszönöm a munkájukat és szívből örülök, hogy ennyien részt tudunk venni ezen az ünnepségen.
 
Balla László alpolgármester is megosztotta gondolatait: – Július 1-je a magyar egészségügy napja. 1992 óta ezen a napon mondunk köszönetet az egészségügyi dolgozóknak. Tisztelettel adózunk mindazoknak, akik azon fáradoznak, hogy jó ellátásban részesítsenek bennünket.

Ezután következett az ünnepélyes díjátadó, ahol dr. Körtvélyessy András, a telephely vezetője, és Pap-Szekeres Anita, a vármegyei kórház ápolási igazgatója adták át a szakma legjobbjainak járó elismeréseket:

Kórházi Elismerő Oklevél elismerésben részesült:

Dr. Rigó Imre szülész-nőgyógyász főorvos

Kiváló Kórházi Dolgozó elismerésben részesült:

Dr. Bense Katalin
a fül-orr-gégészeti szakrendelés főorvosa

Ráczné Fábián Judit szociális munkás

Kiváló Ápoló-díjat kapott:

Zádori Emese, a Mozgásszervi rehabilitációs osztály ápolója

Kiváló Asszisztens-díjat kapott:

Bánfiné Fekete Erika
a neurológiai szakrendelés szakasszisztense

Kiváló Előadó-díjat kapott:

Czikó Daniella
, az anyaggazdálkodási ügyintéző

Kiskunfélegyháza várossá nyilvánításának 250. jubileumi ünnepségén a képviselő-testület Jubileumi Emlékplakettjét vehették át a több évtizedes kiemelkedő munkájukért:

Dr. Nyúzó Bálint főorvos
Dr. Perlaki Pál főorvos
Dr. Fehérvári István főorvos


25 éves szolgálati elismerésben részesült:

Barna Zsolt gyógymasszőr (Mozgásszervi rehabilitációs osztály)
Bóka Zsolt Tiborné ápoló (Krónikus belgyógyászati osztály)
Csíkné Garai- Szabó Nóra vezető ápoló (Krónikus belgyógyászati osztály)
Némedi-Varga Antalné ergoterapeuta (Ápolási igazgatás)
Urbán-Jéga Bernadett asszisztens (Járóbeteg-ellátás – Szemészeti szakrendelés)
Vargáné Nagy Zsuzsanna asszisztens (Járóbeteg-ellátás – Sebészeti szakrendelés)

30 éves szolgálati elismerésben részesült:

Dr. Balogh Andrea intézeti vezető gyógyszerész
Borzainé Kiss Zsuzsanna gyógytornász (Mozgásszervi rehabilitációs osztály)
Fábián Viktória gyógytornász (Mozgásszervi rehabilitációs osztály)
Rádiné Felföldi Mónika röntgen asszisztens (Tüdőszűrő)

40 éves szolgálati elismerésben részesült:

Bánfiné Fekete Erika
asszisztens (Járóbeteg-ellátás – Neurológia szakrendelés)
Csáki Mária asszisztens (Járóbeteg-ellátás – Tüdőgondozó, Bőrgyógyászat)
Csík Julianna telephelyvezető ápoló
Endre Csilla területi védőnő (Vármegyei Védőnői Szolgálat Osztály)
Keresztesiné Ipacs Rozália orvosírnok (Mozgásszervi rehabilitációs osztály), Lantosné Patai Éva pénzügyi csoportvezető
Paksi Tiborné telephelyi gazdasági vezető
Dr. Reznyák Béla Józsefné laborasszisztens
Dr. Szaszkó Mária főorvos (Neurológia szakrendelés)
Vörösné Czinege Hedvig fizioterápiás szakasszisztens (Fizio- és mozgásterápia)

– A Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete IBD Nővér címet a betegek szavazata alapján 2024-ben, a Járóbeteg-ellátás Gasztroenterológiai szakrendelésének endoscopos szakasszisztense, Pappné Szabó Szilvia kapta meg. A díjátadásra május 18-án, Budapesten IBD Világnapon tiszteletére szervezett tudományos ülésen került sor.

Ezeken felül átadták az Egészségért Közalapítvány a Kórházért alapítvány díját és a 2018-ban az Egészségért Közalapítvány a Kórházért megalapította az Oltalmazó Kezek Díjat. A díj átadását a helyi vállalkozók, magánszemélyek célzott adományaiból finanszírozta az alapítvány. A díj támogatói: az Elő-Szer Kft, a MM KER. KKT., Pölös Mihályné magánszemélyként és Dobos Zsuzsanna. Az elismerés mellé Dobos Zsuzsanna keramikus alkotását kapták a kitüntetettek.

– A díjjal kizárólag a kiskunfélegyházi kórház egészségügyi és egészségügyben dolgozóinak szakmai munkáját szeretnénk megköszönni a legnagyobb megbecsülésünk mellett. Ők azok, akiknek a betegekért tett szolgálatuk, hivatástudatuk példaértékű, ezzel méltán érdemlik ki a kuratórium elismerését – emelte ki Pál Attila.

Díjazottak:

Csáki Mária, aki 1984 szeptemberétől, mint általános ápoló és asszisztensként került az egészségügy rendszerébe. 1989-től fogorvosi asszisztensi feladatokat látott el, majd 1999. július 1-től intézetünkben a tüdőgondozóban kezdett el dolgozni. A betegekért tett 40 éves szolgálata, hivatástudata, áldozata kimagasló. Feltétel nélkül lehet rá számítani, amit a Covid-járvány ideje alatt be is bizonyított. Szakmai tevékenysége mindig betegorientált, minőségi és precíz. Élettapasztalatával, több évtizedes munkájával hozzájárul a folyamatos, eredményes munkához.

Csányiné Fekete Annamária, akinek a betegekért tett szolgálata, hivatástudata, áldozata példaértékű. Pozitív hozzáállásával, szakmai felkészültségével méltán érdemelte ki főnővére javaslatát, elismerését, megbecsülését. Munkatársai mindig számíthatnak rá, elkötelezettsége követendő mindenki számára. Nyugodt, higgadt kommunikációjával még inkább segíti a betegeket a gyógyulás útján.

Szűcsné Mészáros Ágnes Emőke 2019 óta dolgozik a kórházban. Munkáját precízen, pontosan, megbízhatóan végzi. A betegek nagyon szeretik, többször érkezett pozitív visszajelzés a munkájára, kedvességére vonatkozóan. Nyílt és őszinte személyiségével pozitív tagja a közösségnek. Mindig lehet rá számítani, segítőkész és önfeláldozó. Legfőbb jellemvonásai a tiszteletteljes viselkedés, a szelídség és az alázat, melyek minden tettében megmutatkoznak.

Polyák Mária a kórház Krónikus Belgyógyászati Osztályán dolgozik 2015. október 1-je óta. Munkáját pontosság és a precizitás jellemzi. Empatikus a betegekkel. Megbízható, kollégái is számíthatnak rá mindenben.

Ez után a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezetének elismeréseinek átadása következett:

– A MESZK megyei szervezete minden évben példamutató szakmai és kimagasló kamarai tevékenységéért kitüntetést ad át tagjai részére minden városi szervezetében. A Kiskunfélegyházi alapszervezet az idei évben két kollégát részesít kitüntetésben az ellátás különböző területeiről. A kollégák évek óta részt vesznek a kamara tevékenységében, osztályukon segítik annak működését. Munkájukat elméleti és gyakorlati területen is lelkiismeretesség, felkészültség és alaposság jellemzi. Munkatársaikkal és a betegekkel való kapcsolatuk példaértékű.

Csík Julianna, a MESZK megyei elnöke és Gáspár Kinga, a MESZK kiskunfélegyházi szervezetének elnöke adták át az elismeréseket.

Kamarai elismerésben részesült:

Tormási Jánosné – Mozgásszervi rehabilitációs osztály ápoló
Tóth Emese – gyógyszertári szakasszisztens (Kulcs Patika)

Az ünnepély Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat elismeréseinek átadásával fejeződött be, amit Balla László adott át azoknak, akik több mint 20 éve folyamatosan az egészségügyi ellátásban dolgoztak:

Dr. Bajzák Jenő
Dr. Balla Rozália Irma
Dr. Földeáki Gábor
Dr. Földeáki Péter
Dr. Gulyás József Antal
Dr. Hegedűs Éva
Dr. Kincses Sándor Attila
Dr. Ozvald Anna
Dr. Rádi Klára Erika
Dr. Tulkán György


V. B.

Fotó: Fantoly Márton
        

Kövessen minket a Facebookon is!