Helyi hírek 2024. július 6. 18:00

Családi nap az ENSZ Ifjúsági Küldöttével

Képgaléria
Családi nap az ENSZ Ifjúsági Küldöttével
„Lehetőségek a sokszínűségben” címmel tartottak családi és ifjúsági napot július 6-án, a Kiskun Múzeumban. A rendezvényen szórakoztató programok, interaktív műhelyek, inspiráló beszélgetések és kulturális bemutatók várták az érdeklődőket.

Hogyan lehet áthidalni a kultúrák közötti különbséget? Mi leszek, ha nagy leszek? Vajon mi lehet a kapcsolat a fiatalok és a fenntarthatóság között? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapott az, aki július 6-án ellátogatott Brimo Widad, Magyarország ENSZ Ifjúsági Küldötte és a Kiskun Múzeum közös rendezvényére.

– Azt tapasztalom ifjúsági küldöttként is, hogy nagyon sokszor az akadályozza az embereket bizonyos dolgok elérésében, hogy egyszerűen nem ismerik a lehetőséget, nem ismerik azt a palettát, ami a rendelkezésükre áll. A fővárosban, vagy egy vármegyeszékhelyen valahogy jobban benne van az információ a köztudatban, de a kisebb, vidéki településeken, mint Félegyháza is, ez nehezebben elérhető. Ezzel a rendezvénnyel is az a célunk, hogy minél több lehetőség eljusson a félegyházi fiatalokhoz, családokhoz. Több helyről hívtunk előadókat, nemcsak szakmájukban különböző területekről, hanem földrajzilag is. Vannak határon túli magyarok és egy indiai fiatalember is – fogalmazott Brimo Widad.

A félegyházi születésű fiatal azt is hozzátette, hogy a programmal a közösség sokszínűségére és a generációk közötti együttműködés fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet.

Az egész napos eseményen elismert szakemberek tartottak előadásokat és workshopokat a tehetséggondozás, a fenntarthatóság, az ifjúsági ügyek, az Erasmus-pályázatok és továbbtanulási lehetőségek, a nők szerepe, a különböző etnikai hátterek közötti hídépítés, a diplomácia és a globális kihívások témaköreiben.

– Az első előadás a tehetséggondozásról szól, elsősorban arról, hogy fiatalként, ha valakinek valamilyen ambíciója van, akkor milyen irányba érdemes elindulni, miért jó az, ha valaki talál magának egy példaképet, vagy egy mentort. Dr. Sulyok Mártonnal, az MCC Közjogi Műhelyének vezetőjével és Sharma Seannal, a GiLE Oktatási Alapítvány igazgatósági tagjával, a diplomáciai mentorprogram vezetőjével beszélgetünk. Egy másik programelem során szó esik majd az ENSZ-ről, a globális problémákról és lehetséges megoldásokról is. Ezt követően a Youth 4 The Future csapata beszél arról, hogy mit tehetnek a fiatalok a fenntarthatóságért. A Nők a Kultúráért Klub tagjait a pályaválasztás, a karrier és magánélet egyensúlyáról kérdezzük, végül a Forum App egyik társalapítója beszél a fiataloknak szóló lehetőségeket összegyűjtő applikációról – részletezte a programot a szervező.

Az érdeklődőket emellett arcfestés, papírszínház, felpróbálható parókák és maszkok, fenntarthatósággal kapcsolatos társasjátékok, fejtörők, ENSZ-es témájú kvíz és élő könyvtár is várta, ahol, többek között jogásszal, óvónővel, mentálhigiénés szakemberrel, szociológiai és politológiai témákkal foglalkozó fiatalokkal, sőt, még operaénekessel is beszélgethettünk.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton
                 

Kövessen minket a Facebookon is!