Helyi hírek 2024. július 9. 10:00

Beindult az alkalmi munkák szezonja, sok diákot is keresnek a vakáció idejére

Beindult az alkalmi munkák szezonja, sok diákot is keresnek a vakáció idejére
Tavasz végére datálható az alkalmi munkák szezonjának kezdete: május második felétől látványosan gyarapszanak az ilyen típusú megbízásokra toborzó álláshirdetések – derül ki a Profession.hu elemzéséből.

Az adott időre, határozott munkaviszonyra vonatkozó foglalkoztatási forma a leggyakrabban a betanított munka és a felszolgáló, pincér, pultos állásoknál fordulnak elő, amelyekre ilyenkor keresnek a legintenzívebben munkaerőt a nyári időszakra vonatkozóan. Ebben a két szakmai kategóriában az idén meghirdetett alkalmi álláslehetőségek 65%-át mind májusban aktiválták a toborzó vállalatok a Profession.hu-n keresztül. Szintén bevett gyakorlat még a gépjárművezető, sofőr, futár, a bolti eladó, pénztáros, az anyagmozgatás, rakodás, valamint a takarítás, tisztítás területén is, hogy állandó alkalmazottak helyett rövidebb, meghatározott időszakra keresnek embert.

A legtöbb alkalmi munkára vonatkozó hirdetést a fővárosban toborzó cégek adták fel: az összes ilyen hirdetés 51%-a vonatkozik budapesti munkavégzésre. A teherszállító, sofőr, futár szakmáknál volt a legmagasabb az egy hirdetésre eső jelentkezési szám.

A munkavállalók oldaláról elemezve az adatokat elmondható, hogy a teherszállító, sofőr, futár, a telefonos ügyfélszolgálat, az építő munka, földmunka, az idegenvezető, a rendezvények, a hajós munka, az animátor, az anyagmozgatás, rakodás, a festő, mázoló és az online marketing esetében volt a legmagasabb az egy hirdetésre eső jelentkezések száma.

A legtöbb alkalmi munkás jelentkezés összességében a fővárosi munkavégzésre vonatkozó álláshirdetésekre érkezett be (67,5%). Az egy hirdetésre jutó átlagos jelentkezésszám vármegyei bontásban pedig a következőképpen alakult az alkalmi munkák terén: Baranya vármegye (11%) vezeti a sort, amelyet Hajdú–Bihar (9,2%), Jász–Nagykun–Szolnok (8,2%), majd Csongrád–Csanád (7,5%) és Tolna vármegye (7%) követ; a sort Békés vármegye zárta.

Diákoknak szóló idénymunkák

Az alkalmi munkákra jellemző tendencia egybeesik a diákoknak szóló lehetőségek mozgásával, amelyek számossága szintén májusban szokott tetőzni. A diákokat megcélzó hirdetésekben idén a szakmunka, a vendéglátás és az adminisztráció területén volt a legnagyobb a kínálat: ebből a három főkategóriából az ilyen típusú hirdetések 47%-a került ki.

Jól látható az egy hirdetésre jutó jelentkezési számokból, hogy a legnagyobb népszerűségnek a szakmunka számít a diákok körében: az itt feladott hirdetésekre jutott az összes idei jelentkezés 18%-a. Ezt az adminisztráció, a fizikai, segéd, betanított munka, majd a vendéglátás követi, de a jelentkezések szempontjából legnépszerűbb öt terület között szerepel még a marketing is.

A legintenzívebben Budapesten keresik a diákmunkásokat (az összes ilyen hirdetés fele a fővároshoz köthető). A vármegyék sorrendjét Pest vezeti (16,7), amelyet Győr–Moson–Sopron (5,6%) és Borsod–Abaúj–Zemplén (3,8%) követ, majd Fejér vármegye (3,3%); a sort pedig Nógrád vármegye zárja a diákmunkára vonatkozó álláshirdetések 0,1%-ával.

– Legfrissebb országos kutatásunk rámutatott, hogy a jelenlegi 16-22 évesek jelentős többsége (88%) rendelkezik valamilyen munkatapasztalattal, sőt, minden második fiatal már teljes állásban is kipróbálta magát a munkaerőpiacon. A legtöbbjük (43%) azért kezdett el dolgozni, mert gyűjtött valamire. Ez a motiváció a korábbi generációkéhoz képest átalakult: a már tapasztalattal rendelkező munkavállalók pályájuk elején többnyire a megélhetésük finanszírozása miatt vállalták el első állásukat (58%) – mondta el a kutatás eredményeiről Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója. – A karrierjének tudatos elindítása céljából a fiatal válaszadók 24%-a, míg szülői javaslatra 11%-a állt munkába, de a kortársak is hatással lehetnek a pályakezdésre: 12%-uk a dolgozó barátok mintájára vágott bele a pénzkeresésbe – tette hozzá a Profession.hu szakembere.

2024 első negyedében a diákmunkások bérigénye (azon bérigények összesítése alapján, ahol havi fizetésre vonatkozó elvárást adtak meg a jelentkezők) átlagosan havi nettó 260 000 forint volt, amely átlag összeg az előző év azonos időszakához képest bő 20 000 forintot nőtt. Az országos átlagnál Zala, Vas, Veszprém és Nógrád vármegyékben magasabb ez az elvárás a fiatalok részéről, Békés vármegyében pedig a legalacsonyabb átlag 164 000 forinttal.
                  

Kövessen minket a Facebookon is!