Helyi hírek 2024. július 17. 18:00

Gyors reakció és fáradhatatlan segítők mentették meg a kutyamenhelyet

Gyors reakció és fáradhatatlan segítők mentették meg a kutyamenhelyet
Tűz ütött ki a Fidó Bácsi Közhasznú Alapítvány Kiskunfélegyházi Kutyamenhelye mögötti füves területen július 16-án, kedden délután. A becslések szerint 4 hektár égett le.  A hőség és szárazság miatt pillanatok alatt terjedtek a lángok, amelyek elérték a menhely épületét is. A kutyákat evakuálni kellett.

Borítókép és további fotók: Fidó Bácsi Közhasznú Alapítvány Facebook-oldala



Baranyi-Réczicza Tímea
, az alapítvány kuratóriumi tagja megkeresésünkre elmondta, hogy egy madár ütközött az elektromos vezetékhez, ami ennek következtében rövidre zárt, majd szikrázni kezdett. A folyamat pillanatok alatt lángra lobbantotta a menhely mögötti száraz aljnövényzetet és elérte a gyepmesteri telep épületének tetejét is. Azonnal ki kellett menekíteniük a kutyákat, óriási füst és hőség volt. A tűzoltók, a katasztrófavédelem valamint katonák gyors és alapos munkájának köszönhetően a délután három órakor keletkezett tüzet 19 órára sikerült megfékezniük. A területet körbelocsolták, de figyelmeztették a telepen dolgozókat, hogy sajnos újralobbanhat az izzó aljnövényzet. Ezt megelőzve egész éjjel 5-6 fős munkatársakból és önkéntesekből álló csapatok vigyázták a területet, ami indokolt is volt, hiszen körülbelül 50 tűzfészket kellett még akkor is oltani. A mai napon is újraellenőrizték a területet, jelenleg nincs már veszély. Tímea hozzátette, hogy a boxok rendelkezésre állnak, ha megismétlődne a tűz fellobbanása, de a legjobbakat remélik és bíznak az esőben.  

A nagyon gyors reakciónak, a hatóságok és a helyiek fáradhatatlan és önzetlen segítségének köszönhetően sem emberi, sem állati sérülés nem történt. Az épületben keletkezett kár mértékét jelenleg még vizsgálják.



Tímea hangsúlyozta, hogy a most felmerülő feladatokat önkéntesekkel megoldják és bármilyen kérésüket a Fidó Bácsi Közhasznú Alapítvány Kiskunfélegyházi Kutyamenhelye Facebook-oldalán tesznek közzé a későbbiekben. 



Az alapítvány munkatársai hálásan köszönik a gyors segítséget:

– a tűzoltóknak és rendőröknek,

– az arra járó honvédségi katonáknak,

– a dolgozóknak és önkénteseknek,

 – a Liget-Vet rendelő munkatársainak, ahol az állatok egy részét ideiglenesen elhelyezhették, valamint köszönik a sok-sok állatszállító boxot, amit ismerősöktől és idegenektől egyaránt kaptak.

Z. A. 
               

Kövessen minket a Facebookon is!