Bugac 2024. augusztus 8. 14:00

Nem a terv, hanem egerészölyv esett a kútba

Nem a terv, hanem egerészölyv esett a kútba
Különös hír érkezett Varga Péter természetvédelmi őrhöz augusztus első napján Bugacon: gulyások jelezték, hogy a bugaci Nagypuszta egyik gémeskútjában egy ragadozómadarat találtak. A helyszínre sietve kiderült, hogy egy egerészölyv került bajba, de a madár szerencsére nem a vízben volt, hanem egy, a kútba régebben beleesett faágba kapaszkodva várta sorsának jobbra fordulását.



Tanakodás indult, hogyan is kellene felhozni onnan. A kút gémjéről lelógó vékony pózna, amire a vödröt akasztják, az úgynevezett kútostor, nem ért el az ölyvig, így más megoldást kellett keresni. A Bugaci Karikás Csárda és Ménes ménesvezetője, Besze Gábor vállalta, hogy egy kötél és egy létra segítségével lemászik a kút fenekére, miközben a csárda tulajdonosa, Ladányi-Kovács Zoltán és a nemzeti park munkatársa segített.



– Az idei születésű egerészölyv feltehetően már több napja rostokolt a kút fenekén, mivel, bár sérülés jele nem látszott rajta, a repüléshez gyenge volt – számolt be Varga Péter, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre (fotónkon), aki ezután a Kecskeméti Vadasparkba szállította az állatot vizsgálat és szakszerű ápolás céljából. A vadaspark tájékoztatása szerint a madár jól van, napról napra erősödik, hamarosan szabadon engedhető lesz – írta a knp.hu.

Tájékoztassa a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságát!

Amennyiben természetet veszélyeztető tevékenységet tapasztal, bejelentését megteheti az igazgatóság központi e-mail címén: [email protected] vagy központi telefonszámán: +36 76 482-611.

Azonnali, sürgős intézkedést igénylő esetben (például sérült, fokozottan védett állatot talál) hívja a Természetvédelmi Őrszolgálat ügyeleti számát: + 36 30 555-6171. Ezen a számon az ügyeletes kolléga naponta 8 és 20 óra között fogadja a természetvédelmet érintő, közérdekű bejelentéseket. (Más nemzetipark igazgatóságnál más az ügyeleti szám!)

Web: https://www.knp.hu/hu/lakossagi-bejelentes

Sérült madarat találtam!

Szánjon rá pár percet, hogy elolvassa, mi a teendő ilyenkor: https://www.knp.hu/hu/serult-madarat-talaltam 
        

Kövessen minket a Facebookon is!