Bugac 2024. augusztus 12. 14:00

Ezrek látogattak ki a bugaci Kurultajra

Képgaléria
Ezrek látogattak ki a bugaci Kurultajra
Hagyományőrzők ezrei ünnepeltek együtt a hétvégén a bugaci pusztában megrendezett Magyar Törzsi Gyűlésen. A 19. alkalommal megrendezett Kurultaj látogatói valóságos időutazás részesei lehettek, három napra ugyanis bepillantást nyertek honfoglaló őseink életmódjába és ízelítőt kaptak a hun-türk tudatú népek kultúrájából.

Borítókép és további fotók: Bús Csaba

Nagy történelemformáló őseinkre emlékezve a magyarság és rokon népek legnagyobb ünnepén Bíró András Zsolt antropológus, a Kurultaj főszervezője köszöntötte a megjelenteket, majd Illés Boglárka, a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkár nyitotta meg az eseményt. 

Mint mondta, a Kurultaj egyik legfontosabb célja hagyományaink megőrzése és ápolása. Hangsúlyozta, ez az esemény bemutatja a magyarság és a keleti rokon népeink gazdag kulturális örökségét, beleértve a lovas nomád életmódot, a harcművészeteket, a népzenét és a néptáncot. Ezek a hagyományok nem csak szórakoztatnak, ezek a hagyományok identitásunk alapját képezik. Lehetőséget kínálnak arra, hogy ne csak a jelen, de a jövő generációi is megismerjék és tiszteljék őseink életmódját, kultúráját és értékeit, 

– Ismernünk kell a múltat ahhoz, hogy felnőhessünk a jövőhöz, különösen ilyen világot formáló időkben. A múltra vetett pillantás nélkül a jelenben elveszünk, a jövőt pedig aligha tudjuk megérteni. Márpedig egy új világrend szűz földjére akkor tudunk bátran lépni, ha a múlt szilárd talaján állunk. Arra építünk és az jelenti az elrugaszkodási pontot – fogalmazta meg az államtitkár. 

A Kurultaj a generációkon átívelő kötelékekről is szól

Ez a gyűlés nem csupán egy összejövetel, hanem erős tanúságtétel a népeket összekötő határokon és generációkon átívelő kötelékekről – fogalmazta meg köszöntőjében Kubanicsbek Ömüralijev, a Türk Államok Szervezetének főtitkára. Ismertette, hogy a Kurultaj szó és annak változatai törzsek találkozóját jelenti. Az ilyen jellegű találkozókon a törzsek vezetői fontos katonai és stratégiai döntéseket hoztak. Napjainkban a Kurultaj az ősi hagyományok megőrzésének ünnepe. Az ősi magyar és türk nomád kultúrák felelevenítését szolgálja, tisztelegve dicső őseink előtt. Ezért ma újra megerősítjük elkötelezettségünket az összefogás, a kölcsönös tisztelet és az együttműködés időtlen értékei mellett – hangsúlyozta Kubanicsbek Ömüralijev.

Arról is beszélt, hogy a világban jelenleg tapasztalható nemzetközi, biztonsági kihívások, konfliktusok, politikai, társadalmi és gazdasági válságok mind arra mutatnak rá, hogy minden államnak meg kell védenie stabilitását és jólétét. Ebből a szempontból nagyon is fontos, hogy még szorosabban összefogjunk és erősítsünk az egységünket. A Türk Államok Szervezete elkötelezett küldetése, hogy előmozdítsa a békét, a stabilitást és a jólétet nem csak a régióban hanem az egész világon. 

Lezsák Sándor, a rendezvény fővédnöke, a Parlament alelnöke elsősorban a hagyományőrzőkhöz szólt. Mint mondta, nagyon nagy a tisztelet irántuk, hiszen ők azok akik nem csak őrzik, de gyermekeiknek, unokáiknak tovább adják ezt az életmódot. A honatya Arany János idézetével zárta köszöntőjét: Élni fog a nemzet, amely összetart: Kit önvétke meg nem hódít, nem hódítja kard. 

Hagyományőrzés, ismeretterjesztés és szórakozás

Az augusztus 9. és 11. között Bugacon megtartott programok között minden korosztály találhatott kedvére valót. A hagyományőrző eseményen nemcsak élményekkel, de új ismeretekkel is gazdagodtak a látogatók. Hosszú sorokban álltak az érdeklődők az Atilla sátra nevet viselő óriásjurta előtt, ahol A hunok utódai keleten és nyugaton című régészeti antropológiai kiállítást nézhették meg. Nagy volt az érdeklődés a Tarsolylemezek – A honfoglaló elit kincsei című tárlat, a Topolyai Városi Múzeum Őseinket felhozád című vendégkiállítása, valamint az Ősök íja, ifjak őse című történelmi íjrekonstrukciós kiállítás és bemutató iránt is. Mindezek mellett koncertek, kirakodóvásár, lovas bemutatók, táncház, néptáncbemutatók, íjászverseny, fegyveres nomád harci viadal, agarászbemutató, nomád esküvő, solymászbemutató, a Kárpát–medencei és keleti hagyományőrzők nagyszabású lovas és gyalogos hadi felvonulása, csikósbemutató, gulyahajtás várta a Kurultaj vendégeit – írta cikkében a vármegyei hírportál
                     

Kövessen minket a Facebookon is!