Bács-Kiskun vármegye 2024. augusztus 31. 18:00

„Élő, lüktető közösség” – Átadták Bács-Kiskun kitüntető díjait  

Képgaléria
„Élő, lüktető közösség” – Átadták Bács-Kiskun kitüntető díjait  
– Vármegyénk nem csupán földrajzi egység, hanem élő, lüktető közösség, amelynek minden tagja hozzájárul ahhoz a páratlan örökséghez, amit magunkénak mondhatunk – emelte ki Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke a vármegyei kitüntetések átadása alkalmából Szabadszálláson.

Borítókép és további fotók: Sebestyén István

Harminckét kitüntetést adtak át ma a szabadszállási Nagyvendéglőben megrendezett ünnepi közgyűlés keretében. Mint Rideg László elnök beszédében hangsúlyozta, a díjazottak jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy Bács-Kiskun ne csak fennmaradjon, de virágozzon is.



– Az önök munkája, elkötelezettsége és tehetsége nélkül vármegyénk nem lenne az, ami. Önök azok, akik inspirálják közösségünket, akik példát mutatnak kitartásból, szorgalomból és kreativitásból. Az önök sikerei a mi sikereink is, hiszen minden egyes elismerés, amit ma átadunk, egyben Bács-Kiskun vármegye egészének elismerése is – fogalmazott az elnök. Mint kiemelte, Bács-Kiskun fejlődésében jelentő szerepe van a vármegye önkormányzatának is, amelyet rendre pozitív példaként említenek a területfejlesztés, a pályázati támogatások hatékony felhasználása, illetve a térségmarketing és közösségfejlesztés terén elért eredményei alapján.



A díjak átadását megelőzően Vedelek Norbert, a vármegyei közgyűlés alelnöke méltatta a tízéves elnöki időszaka után nyugdíjba vonuló Rideg László munkáját, megköszönve Bács-Kiskun fejlesztése érdekében kifejtett erőfeszítéseit.



A Bács-Kiskun Vármegyéért-díjat ezúttal Bergmann János címzetes apát vehette át. A legmagasabb kitüntetés mellett további 13 kategóriában osztottak ki elismeréseket. Az ünnepséget Héjja Bella Emerencia és zenésztársai, a Ballószögi Kincsecskék, valamint a helyi Kiskun Népdalkör műsora színesítette.



A díjazottak nevében Bergmann János mondott köszönetet. – Bács-Kiskun olyan, mint egy nagy mozaik, amelyben minden kockának megvan a maga helye, hangsúlya, színe – a művész elképzelése szerint. Amit tudunk, tegyük meg azért, hogy ez a vármegye még jobb legyen – fogalmazott az apát.

A díjazottak és méltatásuk kategóriánként:

1. „BÁCS-KISKUN VÁRMEGYÉÉRT” DÍJ




Bergmann János – Kalocsa
1960-ban, a kalocsai Nagyboldogasszony főszékesegyházban szentelték áldozópappá. Nemesnádudvaron kezdte meg papi működését, majd 6 különböző helyen szolgált káplánként. 1978-ban Rémre kapta első plébánosi kinevezését. 1986-ban Bácsalmásra került, ahol 30 éven át volt plébános. A 2016-ban nyugállományba vonult címzetes tárnoki apát 2018 óta tölti be a nagypréposti stallumot. Nyugállományú lelkipásztorként is járja a vármegyét és öregbíti Bács-Kiskun jó hírét.

2. „BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE GAZDASÁGÁÉRT DÍJ”



Haldorádó TEAM Kft. – Kiskunhalas
A vállalkozás 2009-ben alakult. Tulajdonosai, a kétszeres világbajnok sporthorgász, Döme Gábor és Pintér Zoltán az ország egyik legismertebb horgászboltjává fejlesztették kereskedésüket. Az évtizedek alatt megszerzett tapasztalatok saját, Haldorádó márkaneves termékeikben testesülnek meg, amelyek gyártása szinte teljes egészében Magyarországon történik.



Mazug Tibor – Baja
Kiemelkedő gazdasági teljesítménye a Bácskában és vármegyénkben is megkerülhetetlen. A Mazug Ponyva Kft. 1995-ben családi vállalkozásként indult, ám újításaiknak köszönhetően mára a műszaki textíliák világának meghatározó hazai szereplőjévé váltak. Sőt, a német kerékpáros postások ikonikus sárga táskája is náluk készül. Nagy hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra, ezért a hulladékponyvákat is felhasználják egyedi termékek gyártására.



Varga Antal – Kiskunfélegyháza
1984-ben szerezte meg vízellátási és csatornázási üzemmérnöki diplomáját, majd több megyei és regionális vízművállalatnál dolgozott vezető beosztásban. Később a Duna Aszfalt Kft. ügyvezetőjeként meghatározó szerepe volt a vállalat felemelkedésében. Jelenleg a Duna Aszfalt Zrt. igazgatóságának tagja. Közreműködésével számos civil és karitatív tevékenység valósulhatott meg.

3. „BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE TURIZMUSÁÉRT DÍJ”



Deutschné Sipos Irén – Kecskemét
2005-ben alapította az Alföld Idegenforgalmáért Alapítványt, amelynek célja az alföldi települések arculatának javítása, környezetének gondozása, építészeti értékeinek megőrzése. Hazai és nemzetközi szinten népszerűsíti Kecskemét és Bács-Kiskun kulturális kincseit, turisztikai értékeit. Számos vármegyei helyszínre szervezett kulturális célú utazásokat, elsősorban nyugdíjasok részére.

4. „BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE EGÉSZSÉGÜGYÉÉRT DÍJ”



Árva Károly Józsefné dr. Szilágyi Krisztina – Dusnok

1979-től kezdve 45 éven keresztül, nyugdíjba vonulásáig dolgozott körzeti orvosként Dusnokon. Eleinte nem volt könnyű dolga, hiszen Budapestről költözött a rác nemzetiségű településre, ahol a lakosság egy része még magyarul sem beszélt. Kitartásának és kedvességének köszönhetően a falu befogadta. 4 évig önkormányzati képviselő is volt. Segített és támogatott helyi kezdeményezéseket, alapítványokat, szervezeteket.



Bari József – Nagybaracska
Pályafutását 1980-ban mentőszakápolóként kezdte a bajai mentőállomáson. A Bajai Szent Rókus Kórházban végigjárta a ranglétrát: dolgozott ápolóként, intenzív szakápolóként, vezette az oktatási osztályt, majd az ezredfordulóig ápolási igazgató-helyettes volt. Dolgozott a Pécsi Tudományegyetem kihelyezett diplomás ápoló-képzésének szakfelelőseként, továbbá felnőttképzéseket szervezett. 2011-től a bácsborsódi központtal működő Őszi Napfény Integrált Szociális Intézmény vezetője.

5. „BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE KÖZIGAZGATÁSÁÉRT DÍJ”



Dr. Botykai János – Dunapataj

Csaknem négy évtizede dolgozik a közigazgatásban Dunapatajon. Pályáját műszaki előadóként kezdte, majd a jegyző helyetteseként, illetve aljegyzőként szolgálta a települést, 25 éve jegyzőként végzi munkáját. Pontos és következetes közszolgaként komoly erőfeszítéseket tesz, hogy a hivatal megfeleljen a folyamatosan változó jogszabályoknak. Arra törekszik, hogy a lakosok problémáit a lehető leghamarabb, ügyfélbarát módon oldják meg. Szívén viseli a helyi civil szervezetek működését is.



Gózon Tamás – Kecskemét
2008-ban kezdte meg közigazgatási pályáját. 2019 májusa óta a Kormányhivatal Közlekedési, Műszaki, Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi főosztályának vezetője. Feladatait kiemelkedő szakmai felkészültséggel és felelősségtudattal látja el. Országos szinten vett részt a hatósági műszaki vizsgaállomások technológiai fejlesztésének előkészítésében. A vármegyei illetékes hatóságok közötti együttműködés javításával pedig tevékenyen hozzájárult ahhoz, hogy javult a közúti közlekedés biztonsága Bács-Kiskunban.

6. „BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE KULTÚRÁJÁÉRT DÍJ”



Dr. Héjja Bella Emerencia – Pálmonostora

Pálmonostoráról indulva vált országos szinten ismert és elismert népzenésszé. A Junior Príma-díjas előadóművész számos szakmai díjat nyert már el, és rendszeresen fellép nemcsak hazai, hanem külföldi rendezvényeken is. Nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a fiatal nemzedékkel megismertesse a népzenét és a népi hangszereket. Ezt nem csak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanáraként teszi, hanem együtteseivel is – ötvözve a hagyományos népi motívumokat a populáris és klasszikus zene elemeivel.



Kerti István – Solt
Több évtizede kiemelkedő tagja Solt város közösségének. Húsz évvel ezelőtt egyik alapítója volt a Gróf Vécsey Károly Borlovagrendnek, amelyben azóta is betölti a Nagymesteri tisztséget. Létrehozta a Borlovagavató rendezvényt, amely a Solti Szüreti Fesztivál fontos eseménye. A munkássága nyomán létrejött közösséggel együtt hosszú ideje nagymértékben hozzájárul a solti bor- és szőlőkultúra fejlesztéséhez.



N. Kovács Zita – Baja
Művészettörténész muzeológusként 1996 óta dolgozik a bajai Türr István Múzeumban, 2011-től az intézmény igazgatója. Szakterülete a 19-20. századi és kortárs Bács-Kiskun vármegyei képzőművészet. Kiemelten fontosnak tartja Baja és térsége még fellelhető értékeinek gyűjtését, megőrzését. Országos és nemzetközi képzőművészeti tárlatok, múzeumpedagógiai programok szervezője. Közművelődési tevékenysége mellett tudományos munkát is folytat, rendszeresen publikál.

7. „BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE IFJÚSÁGÁNAK NEVELÉSÉÉRT DÍJ”



Ballószögi Csillagvár Művészeti Alapítvány – Ballószög
Az alapítvány tánccsoportjainak összefoglaló elnevezése a Ballószögi Kincsecskék. Trencsényi–Csiha Tímea vezetésével 3 korcsoportban 150 gyermek táncol, illetve ismerkedik a népi játékok és a népmesék világával. Számos fesztiválon léptek már sikerrel színpadra. A gyermekek lelkesedése a szülőkre is átragadt, így hetente egyszer már ők is táncra perdülnek. A Ballószögi Kincsecskék 2023-ban vármegyei Príma-közönségdíjat nyert Magyar népművészet és közművelődés kategóriában.



Mayerné Simola Zsuzsanna – Bácsalmás
Általános iskolai matematika-fizika tanár 1990-ben kezdte pedagógusi pályáját. Különös figyelmet fordít a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekekre, de egyúttal a szárnyalni tudó tehetségeket is segíti. A kompetenciaméréseken diákjai rendre az országos átlag felett teljesítenek, a legjobbak pedig megyei és országos versenyeken értek el kiváló eredményeket. Mindig képes a szakmai megújulásra, a Covid idején például hatékonyan alkalmazta a digitális technikák széles tárházát.



Sebestyénné Márin Anna – Császártöltés
Pedagógus családból származik, a szakma szeretetét már korán magába szívta. Történelemtanárként a gyermekek és a haza szeretete jelenti számára a mozgatórugót energikus munkájában. Rendszeresen készül történelmi versenyekre császártöltési tanítványaival, akik már több alkalommal jutottak el országos szintű megmérettetésekre. Sok gyerek az általa megírt pályázatok segítségével járhatott külföldi kirándulásokon. A környezet szeretete, a természeti értékek védelme vezérli az általa szervezett nyári Erzsébet táborokat.

8. „BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE LAKOSSÁGÁNAK VÉDELMÉÉRT DÍJ”



Gama-Kovács Gábor – Kiskunmajsa
1994-ben Kiskunhalason kezdte rendőri pályáját, majd 2011-től 13 éven keresztül a kiskunmajsai rendőrőrs őrsparancsnoka volt. Szolgálatteljesítését a magas fokú szakmaiság és igényesség, vezetői működését az együttműködési készség és hatékonyságra törekvés jellemzi. Idén februárban a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési Osztályának vezetőjévé nevezték ki, július óta pedig a Kecskeméti Rendőrkapitányságot irányítja



Gyapjas János – Kecskemét
Főiskolai tanulmányait követően rögtön a katasztrófavédelemnél helyezkedett el. A tanulás azonban nem ért véget: a tűzvédelmi szakvizsga és a tűzvizsgálói képesítés mellett katasztrófavédelmi mérnök oklevelet is szerzett. 2012 óta a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese. A tűzoltósági, iparbiztonsági szakterületen, hatósági eljárásokban széleskörű ismerettel és gyakorlattal rendelkezik. Tűzesetek tapasztalatai és vizsgálata címmel szakmai konferenciát hívott életre.

9. „BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉSÉÉRT DÍJ”



Keresztény Értelmiségiek Szövetsége – Kecskeméti Csoport

1994-ben azért alakult, hogy a keresztény értelmiséget összefogja. Jelenlegi taglétszáma 111 fő. Minden egyházi rendezvény aktív résztvevői, bibliai beszélgetéseket, hittanórákat tartanak, zarándoklatokat szerveznek. Havonta rendeznek előadásokat különböző témákban, nemcsak saját tagjaik, hanem a város lakossága részére is. Rendszeresen részt vesznek jótékonysági rendezvényeken.



Kovács Imréné – Szabadszállás
Népzene iránti szeretete gyermekkora óta jelen van az életében. 1973 óta vezeti a szabadszállási Kiskun Népdalkört, majd a Vadrózsák Citerazenekart. Vezetése alatt a térség meghatározó népdalegyüttesévé váltak, nevüket országos szinten is sok helyen ismerik. Sok gyermeknek és felnőttnek adta tovább a citerázás hagyományát és a népdalok szeretetét. Vezetésével minden évben megrendezik a dr. Kálmán Lajos Népzenei Találkozót.



Szent Cecília Kórus – Baja
Baja egyik legnagyobb múltú zenei együttese. A kórus tagjai örömmel vállalják, hogy az ünnepi egyházi szertartásokat énekükkel szebbé tegyék. 2009 óta számos szentmisén énekeltek, elsősorban a bajai belvárosi templomban, de más templomokban is. 2013 júniusában szerepeltek először hangversenyen, nagy sikerrel. Az énekkar repertoárjában kizárólag egyházi kórusművek szerepelnek. Tevékenységüket nem szereplésként, hanem zenei szolgálatként fogják fel.
A díjat dr. Kosóczki Tamás és dr. Petz Gábor karnagyok vették át.

10. „BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE NEMZETISÉGEIÉRT DÍJ”



Knipf János – Vaskút

Apai nagyapja révén már gyermekkorában meghatározó élményeket szerzett a népi kézművesség területén. A kosárfonás és seprűkötés fortélyai mellett a német népzene világával is megismerkedett. Megszerette a gombos harmonikát és a szájharmonikát, valamint a német népdalokat és néptáncot. A település magyar és német kórusában egyaránt kamatoztatja zenei tehetségét. Ezen kívül hagyományos sváb ételek készítésével is hozzájárul a helyi programok sikeréhez. Lelkesen vesz részt a Vaskúti Német Kisebbségi Önkormányzat munkájában is.



Kubatov Márton – Gara
Garai bunyevác-horvát családban született. Már fiatalon bekapcsolódott a helyi horvát nemzetiségi életbe: jelentős szerepet vállalt a nyelv és a hagyományok őrzésében, ápolásában, valamint a közösségszervezésben. Kutatói munkája eredményeként 3 kötetből álló könyvsorozat készült a garai bunyevácokról. Nevéhez fűződik a garai bunyevác-horvát népdalokat, néptáncokat és egyházi énekeket összegyűjtő CD-sorozat is. A Garai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, és tagja az Országos Horvát Önkormányzat közgyűlésének is.



Sztojka Mariann – Kalocsa
Több éve varr és készít ruhadarabokat, kiegészítőket, amelyeken a roma kulturális elemeket kortárs kontextusba helyezi. A modern és a hagyományos motívumokat egyaránt művészi igénnyel alkalmazza. Az olyan egyedi kiegészítőkön, mint a csokrok, esküvői kitűzők szintén visszaköszön a roma népviselet és színvilág. Az élénk színek jól tükrözik a roma kultúrát.

11. „ÉV POLGÁRMESTERE BÁCS-KISKUN VÁRMEGYÉBEN DÍJ”



Szabó Gellért – Szentkirály

34 éve Szentkirály polgármestere. Mindent megtesz a község infrastruktúrájának fejlesztéséért. Szívügyének tekinti, hogy a fiatalok minél hamarabb érezzék a helyi közösség összetartó erejét és kötődjenek a településhez. Nevéhez fűződik a Szentkirályért Közalapítvány, amely minden évben jutalmazza a jól tanuló középiskolásokat, főiskolásokat és egyetemistákat. 1996 óta az egyik legnagyobb múlttal rendelkező hazai önkormányzati érdekvédelmi szervezet, a Magyar Faluszövetség alelnöke, 2006 óta pedig elnöke.



Takácsné Stalter Judit – Császártöltés
Elévülhetetlen érdemeket szerzett Császártöltés polgármestereként. Az elmúlt években megújultak a helyi intézmények és az infrastruktúra. A falu közösségi terévé vált a régi liget és a piactér, és az ő ötlete nyomán épült meg többek között a falu kemencéje is. A településfejlesztés mellett szívügye a sváb hagyományok őrzése és a közösségépítés. Sváb rendezvények, helytörténeti, gasztronómiai kiadványok mellett főszerepet vállalt a környező településeket összefogó Sváb Sarok létrehozásában is.

12. „BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE SPORTJÁÉRT DÍJ”



Decsi Dorina – Szalkszentmárton

Fiatal kora ellenére már letette névjegyét a hazai kajak-kenus közösségben, hiszen egymás után ér el kimagasló eredményeket nemzetközi szinten. Eddigi legnagyobb sikere az U23-as világbajnoki cím, amelyet Kiskó Rékával szerzett meg kajak kettesben 2021-ben. Sportteljesítménye és kitartása elismerést érdemlő.



Vasas József – Kiskunhalas
Mindenki "Kopója". Népszerű ember Kiskunhalason, hiszen a kézilabda révén nagyon sok ember ismeri. 1990-ben Dóczi Károllyal közösen megalakította a Füszért Sportegyesületet, amely a megyei szintről a lehető leggyorsabban küzdötte fel magát az első osztályba. Három év alatt három osztályt nyert meg a gárda: a megye I. után az NB II.-t, majd az NB-I B.-t. A köztiszteletben álló sportember összesen 7 bajnoki cím büszke tulajdonosa. A kiskunhalasi Vasas József nevében Vincze Attila önkormányzati képviselő vette át az elismerést. 

13. „BÁCS-KISKUN VÁRMEGYEI KÖZGYŰLÉS ELNÖKÉNEK ELISMERŐ OKLEVELE”



Gajág Kálmán – Kiskunhalas

Kiskunhalas közismert lokálpatriótája és mecénása. Vállalkozását a kezdetektől karitatív célokra is használta, hiszen a Vastelepre a társadalom legelesettebb rétege is jár. Az ő felkarolásukat önként vállalt szolgálatként végezte feleségével közösen. Szociális érzékenysége mellett aktív művészetpártoló. Kiállítótereket hozott létre és üzemeltet. Épített örökségünk megóvása is szívügye, több bontásra ítélt ingatlant mentett meg a pusztulástól és korszerűsített, megtartva egyedi arculatukat.



Umenhoffer Pál – Hajós
Több évtizede elkötelezett híve a naiv festészetnek. Művészete szívből fakad, alkotásain keresztül a vidéki élet szépségeit és nehézségeit mutatja be, mégpedig – származásából adódóan – a svábság perspektívájából. Képei révén bepillantást nyerhetünk a falusi mindennapokba, a hagyományos mesterségekbe, a sváb kultúrába és a természet varázslatos világába. Munkásságával nemcsak a hajósi kulturális életet gazdagítja, hanem a magyar naiv festészet hagyományainak megőrzéséhez is hozzájárul.

14. „BÁCS-KISKUN VÁRMEGYEI KÖZGYŰLÉS ELNÖKÉNEK KITÜNTETŐ DÍJA”



Rádóczi Ildikó

2021 óta alapembere Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata kommunikációs stábjának. Munkáját precízen és lelkiismeretesen végzi, legyen szó beszerzési eljárásokról, pályázati kötelező kommunikációról, szemléletformálásról vagy éppen nyomdai feladatokról. Könyvelői tapasztalatai a pénzügyi, adminisztratív munkában kiválóan hasznosulnak, vállalkozói szemlélete pedig a munkafolyamatok szervezésében és a hatékony gazdálkodásban nélkülözhetetlen. Munkatársai mindig számíthatnak empátiájára és praktikus segítségére.



Tóthné Dr. Hegedűs Adrienn
Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata Stratégiai és Fejlesztési Irodájának vezetőjeként 20 kolléga munkáját koordinálja. Irányításával az iroda kiemelkedő eredményeket ért el a vármegye területfejlesztési és területrendezési feladatainak ellátásában, olyan projekteket valósítva meg, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak az életminőség javításához és a gazdasági fejlődéshez. Adrienn elkötelezettsége, szakértelme, valamint megbízhatósága példaértékű, jó kedélye pedig mindig pozitív légkört teremt az irodában.



Dóka Gábor
A Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség szakmai vezetője. A „ne halaszd holnapra, mert csak több lesz” elvet követve munkáját nagy odafigyeléssel, koncentráltan végzi. A vármegyei projektek naprakész nyomon követését segítő informatikai és szervezeti megoldások kidolgozásában vezérszerepet vállalt. Igazi, a szó legjobb értelmében vett válságmenedzser: számos önkormányzat köszönheti neki projektjének megmentését, sikeres megvalósítását. Munkatársai szavazatai alapján 2019-ben elnyerte az Év Kollégája Díjat is.
                 

Kövessen minket a Facebookon is!