Helyi hírek 2024. szeptember 13. 08:00

Magyar szemmel Ujguriában

Képgaléria
Magyar szemmel Ujguriában
A Földrajzi Szabadegyetem legújabb eseményén az Ujgur Birodalom történelmét és kultúráját ismerhettük meg dr. Tarjányi József előadásában. A Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tiszteletbeli tagja szeptember 12-én, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban egy olyan világba kalauzolta a hallgatóságot, ami legtöbbünk számára érdekes és felfedezésre váró terület.

Dr. Tarjányi József személyes élményeire építve tárta elénk Közép-Ázsia kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb történelmi és kulturális nézőpontjait. Az előadás során különös figyelmet szentelt az ujgurok mindennapi életének, szokásainak és hagyományainak, amelyek mélyen gyökereznek a régió történelmében.

Az előadást még különlegessé tette Zsirmik István hangszeres játéka. A hagyományos ujgur zeneszámok, színes dallamok és ritmusok révén a hallgatóság megismerkedhetett a közép-ázsiai kultúra zenei gazdagságával. A rendezvény vizuális élményeit lenyűgöző képek emelték ki, amelyek bemutatták Hszincsiang tartomány változatos tájait, beleértve a Tien-san hegység impozáns csúcsait és a környék egyedi építészeti stílusának remekműveit.

V. B.
           
Fotó: Fantoly Márton
            

Kövessen minket a Facebookon is!