Helyi hírek 2024. szeptember 16. 06:00

Így menthetjük meg a fecskéket a rossz időben

Így menthetjük meg a fecskéket a rossz időben
A hideg, esős és szeles idő veszélyezteti a madarak életét.

Borítókép: MTI – Faludi Imre

Továbbra is marad a fecskék számára különösen kedvezőtlen hideg, esős és szeles idő. A Magyar  Madártani és Természetvédelmi Egyesület a közösségi oldalán egy olyan módszert mutatott be, ami több  száz madárnak segíthet. A fecskéknek valódi segítséget jelenthet a garázsok, melléképületek, lépcsőházak  vagy istállók megnyitása.

Tartós eső idejére, illetve éjszakára nyugodtan be is lehet ide zárni a madarakat. A fecskék így melegben  tudják átvészelni a rossz időt, így akár egy-két nappal tovább is kibírják. Amint eláll az eső, nyissuk ki az  ajtókat, hogy ki tudjanak repülni vadászni. Ezzel a módszerrel akár madarak ezreinek is segítséget tudunk nyújtani.

A fecskékre más szempontból is figyelni kell. Előfordul, hogy az utak mellett vadásznak élelemre a rossz idő miatt. Ilyenkor nagyon kell figyelniük az autósoknak, mivel könnyel előfordulhat, hogy a madarak az úttesten tartózkodnak. 

A településen kívüli utakon ezért érdemes ilyenkor nagyobb odafigyeléssel és lassabban közlekedni.
Szegeden valaki egy lakóépület ablakában fotózott le rengeteg madarat, majd meg is etette őket írta  cikkében a Magyar Nemzet
                 

Kövessen minket a Facebookon is!