Helyi hírek 2024. szeptember 17. 16:00

Betűbölcsi – Útmutató a GYED és GYES utáni munkába való visszatéréshez

Betűbölcsi – Útmutató a GYED és GYES utáni munkába való visszatéréshez
A gyermeknevelés időszaka alatt a szülők gyakran nehézségekbe ütköznek, amikor eljön a munka világába való visszatérés ideje. Ezt a problémát felismerve, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár Betűbölcsi baba-mama klubja egy hasznos és informatív előadást szervezett. A vendégelőadó Csányi Sándor, a Kiskunfélegyházi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője, átfogó útmutatást nyújtott a GYED és GYES utáni munkába való visszatéréshez.

Az előadás során Csányi Sándor részletesen kifejtette azokat a jogszabályokat és lehetőségeket, amelyek megkönnyítik a szülők számára a visszatérést a munkaerőpiacra. Nemcsak a jogi hátteret vázolta fel, de rávilágított arra is, hogy a szülők hogyan maximalizálhatják a GYED és GYES ideje alatt elérhető támogatásokat. Kiemelte, hogy ezek a támogatások nemcsak anyagi segítséget nyújtanak, hanem hozzájárulnak a munka világába való gördülékenyebb visszailleszkedéshez is.

Az előadás nem csak az elméleti ismeretekre korlátozódott. A résztvevők gyakorlati tanácsokat is kaptak, amelyek segítségével magabiztosabban léphetnek vissza a munkába. Csányi Sándor hangsúlyozta a folyamatos kommunikáció fontosságát a munkáltatóval. Arra ösztönözte a szülőket, hogy már a visszatérés előtt vegyék fel a kapcsolatot munkahelyükkel és előre egyeztessék a visszatérés részleteit, így elkerülhetőek a félreértések és a felesleges stressz.

Külön figyelmet kapott az előadás során a részmunkaidős és rugalmas foglalkoztatás. A szakember bemutatta, hogyan kérhetnek a szülők részmunkaidős vagy rugalmas munkaidőt, és milyen pozitív hatásai lehetnek ezeknek a családi életre valamint a munkahelyi hatékonyságra. Hangsúlyozta, hogy a rugalmas munkaidő nemcsak a szülőknek jelent előnyt, hanem a munkáltatónak is, mivel hozzájárulhat a dolgozók elégedettségéhez és hosszú távú elkötelezettségéhez.

Emellett az előadás során szó esett a különböző képzési módszerekről is, amelyekkel a szülők új szakmát szerezhetnek. Csányi Sándor ismertette az állam által támogatott képzési lehetőségeket, amelyek jelentős anyagi könnyebbséget jelenthetnek a családok számára. Az ilyen képzések nemcsak a munkaerőpiacra való visszatérést könnyítik meg, hanem lehetőséget teremtenek az előrelépésre és az új karrierutak felfedezésére is.

Az előadás interaktív módon zárult, ahol a résztvevők személyesen is feltehették kérdéseiket Csányi Sándornak. Az esemény hasznosnak bizonyult mindazok számára, akik a GYED és GYES után szeretnének visszatérni a munka világába, és ehhez gyakorlati útmutatásra és támogatásra van szükségük.

V. B.
                        

Kövessen minket a Facebookon is!