Helyi hírek 2024. szeptember 24. 14:40

Tizenöt éves a Waldorf-kezdeményezés Kiskunfélegyházán

Képgaléria
Tizenöt éves a Waldorf-kezdeményezés Kiskunfélegyházán
Tizenötödik nevelési évét kezdte meg 2024. szeptember 1-jén, Kiskunfélegyházán a Waldorf-óvoda. 2009-ben öt lelkes, többségében pedagógusokból álló szülőpár elhatározta, hogy gyermekeiket alternatív pedagógiai módszereken alapuló intézménybe szeretnék járatni. Olyan intézménybe, ahol a pedagógusok ugyanazzal a családias, szeretetteljes, a személyiséget figyelembe vevő és tiszteletben tartó légkörben fogadják a gyermekeket, amivel az első években a családban is körülvették őket.

Ebből az elhatározásból született meg és indult útjára 2010 szeptemberében Kiskunfélegyházán, az Arad utcában a Búzavirág Szabad Waldorf Óvoda kilenc kisgyermekkel. Az alapító családok köre évről évre bővült, és a gyereklétszám hamarosan elérte a húszat. A családokban erősödött az elhatározás, hogy az óvodából elballagva Waldorf-iskolában kezdhessék meg tanulmányaikat a gyerekek. Kiskunfélegyháza önkormányzata mindig is támogatóan állt a Waldorf-kezdeményezéshez, így közösen kerestek megoldást és helyszínt az iskolának. Az első és második évfolyam 2013 szeptemberében indult szintén 5-5 kisgyermekkel, akkor még a Darvas József Általános Iskola egyik épületszárnyában. Az elmúlt években egyre több család helyezte bizalmát az intézménybe és az ott tanító pedagógusokba, és választotta gyermeke számára a Tiszta Forrás Waldorf intézményt.

2016 újabb fordulópontot jelentett az óvoda és az iskola életében. Kinőve a Darvas iskolai épületszárnyat, olyan épületet keresett az akkori közösség, ahol az óvoda és az iskola egymás közelében működhet, és lehetőség van további bővülésre. Az önkormányzat jóvoltából az intézmény 2016 tavaszától bérbe vehette a Kossuth utca 29-31. szám alatt a volt Petőfi Sándor Általános Iskola épületét, és a hozzá tartozó napközis épületet.

Óriási vállalás volt ez az öt évfolyamos iskola és az egycsoportos óvoda részéről. Az ittlévő családok rengeteg munkát fektettek az épületek felújításába (padlócserék, parkettajavítások, teremfestések, vizesblokk-kialakítások), otthonossá tételébe. Az itt töltött nyolc év alatt szépen belakták az első emeletet, majd 2020-tól, a gimnázium indulásával a második emeletet is. Az óvoda 2021-ben elindított még egy csoportot, s ezzel párhuzamosan az iskolában kialakítottak egy saját konyhát és ebédlőt.

Most, 2024 szeptemberében a Waldorf-közösség 100 családot számlál. Tizenöt esztendő leforgása alatt az óvodától a gimnázium 13. évfolyamáig, érettségiig kínálja városunkban a Waldorf-pedagógiai nevelést, tanítást a gyermekek számára, és elfogadó, építő közösséget a családoknak.

Az alapítástól kezdve mindig is fontos volt, hogy a Waldorf-közösség tagjai, szülők, pedagógusok, gyerekek részt vegyenek a város közösségi életében, rendezvényein. Jó kapcsolatot ápolunk a város közintézményeivel, kulturális intézményeivel és csoportjaival. Ahogyan polgármester úr többször is megjegyezte: „A Waldorf intézmény egy színfolt a város életében.”

A 15 éves jubileum alkalmával tovább színezzük a városi közéletet. Az elkövetkező egy évben neves előadók estjeivel, diákjaink zenés programjaival, drámaelőadásaival, kézműves workshopokkal, családi eseményekkel ünnepeljük intézményünk alapításának 15. évfordulóját.

Keressék a Tiszta Forrás Waldorf Intézmény 15 Kiskunfélegyháza logót plakátjainkon! Szeretettel várjuk Önöket rendezvényeinken.

Hompot Anikó alapító szülő, óvodapedagógus

                     

Kövessen minket a Facebookon is!