Helyi hírek 2024. szeptember 20. 06:00

Festmények vásznon és női ruhákon

Képgaléria
Festmények vásznon és női ruhákon
Szirmok, fények, impressziók címmel Horváth-Gazsó Adrienn művész-tanár kiállítása nyílt a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban szeptember 19-én, csütörtökön.

A megjelenteket Abonyi Szilvia, a könyvtár igazgatója köszöntötte, majd bemutatta az alkotót. A művész 1983-ban született Gyulán. Újkígyóson, a helyi általános iskolában figyeltek fel először tehetségére. 1997-től a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola kerámia szakára nyert felvételt, majd a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola rajz- és vizuális kultúra tanár és művelődésszervező, marketing szakos hallgatója lett. A főiskola befejezését követően az újkígyósi általános iskola, majd számos művészeti iskola pedagógusaként tevékenykedett. Jelenleg a Békéscsabai Szakképzési Centrum Zwack József Technikum és Szakképző Iskola dekoratőr szakos tanulóinak szakoktatója. Pedagógiai munkája közben folyamatosan képezte magát.

A nevelőmunka mellett ma is folyamatosan fest és kerámiákat készít. 2010-től saját műhelyében a művésztanyán dolgozik, ahol egyéni munkái mellett tehetséggondozással is foglalkozik. 2014 óta szervezi az Újkígyósi Művésztelep alkotótáborát. 2022-től a magyarországi Sugarbird női ruházati divatmárkával kollaborálva festményei önálló kollekciókon jelennek meg. 2024 szeptemberére Kis Virág keramikus művésszel együtt tervezte meg a Sugarbird porcelánkollekció mintaterveit és porcelán tárgyait, amelyek a márka 2025-ös tavaszi-nyári kollekcióján láthat a közönség.

Kis Virág megnyitó beszédében mesélt szeretetteljes kapcsolatukról az alkotóval, akivel hosszú évek óta nagyon jó barátságot ápol. Középiskolai éveik alatt ismerkedtek meg, osztálytársak és kollégiumi szobatársak is voltak. Aztán hosszú évek teltek el és az Adrienn által szervezett Újkígyósi Művésztelep alkotótáborában találkoztak újra. Ahogy Virág fogalmazott: nagyon jó volt belefolyni újra Adrienn felnőtt életébe. A folytatásban méltatta az alkotót, művészeti és tehetséggondozó tevékenységét, majd alkotásait.

– Adrienn meglátja a természetben azt az egyetemes harmóniát, az egyetemes rendet, a természetfeletti szépséget, amit ő művészetté alakít. Valahol szerintem a művészet nem más, mint a természetből művi módon általunk, ember által létrehozott szépség. A természet szépségét visszük át alkotássá. Ha megnézzük ezeket a gyönyörű virágcsendéleteket, ezeket a harmonikus kompozíciókat, akkor szinte látjuk, ahogyan a művész elmeditál a szirom szépségén, ahogyan az fodrozódik, ahogyan a színek változnak, ahogy a fény és árnyék játszik – fogalmazott.

Az esemény végén az alkotó, Horváth-Gazsó Adrienn is szólt a megjelentekhez. Elmondta, hogy Kiskunfélegyházán mindig szeretetteljes közeg fogadja, amit nagyon köszön és örömének adott hangot, hogy több kapcsolódási pontot is talált városunkban. Bízik benne, hogy mindenkinek tetszik a kiállított anyag és olyan élményt tud nyújtani általa, mint amilyen szeretettel készült rá.

Az eseményen közreműködött Sevecsek Béla hangszerkészítő, zenész. A tárlat október 12-éig látogatható.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton
                    

Kövessen minket a Facebookon is!