Közélet 2014. február 14. 21:36

Helyi értékeink őrzése a legfontosabb

Képgaléria
Helyi értékeink őrzése a legfontosabb
Minden településnek, közösségnek vannak értékei, amit fel lehet mutatni, őrizni, védeni kell. Erre hívta fel hallgatósága figyelmét Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke annak a rendhagyó órának keretében, amelyet február 14-én tartott Kiskunfélegyházán az alapkompetencia-képzésben résztvevő közfoglalkoztatottaknak.

Értékeink felsorolására is kérte az előadó a megjelenteket. Sorjáztak is az ötletek. Volt, aki a termőföldet, a termálvizet, mások a makói hagymát, a félegyházi kenyeret, a sportolói csúcsteljesítményeket hozták fel. Szóba került a libamáj, a kalocsai paprika az eperpálinka éppúgy, mint a Rubik kocka.

Az oldott beszélgetés közepette Lezsák Sándor elmondta, hogy ma már nemcsak ösztönzés, de törvényi háttér is adatik értékeink védelmére. A települések zöme létrehozza helyi értéktárát, amelyben szerepelnek az építészeti-, természeti értékek éppúgy, mint az emberi teljesítmények. Emellett kiemelt szerepe van a hungarikumoknak, amelyek megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értékek a magyarságra jellemző tulajdonságaikkal, egyediségükkel és minőségükkel. Szólt arról is, hogy megkülönböztetett figyelemmel, közérdekű reklámnak kell tekinteni a hungarikumok népszerűsítését. De mindennél fontosabbnak ítélte meg azt, hogy fedezzük fel környezetünk értékeit, kiemelkedő teljesítményeit, és gondozzuk azokat.

 

H. S.

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!